Dzięki za strzał, czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze, ale mam wysoką dokładność - na oszczędzaniu nawigacja nie działa, komunikat mówi, że nawigacja może działać tylko w 2 trybach - wysoka dokładność albo sam GPS - oba te tryby sprawdzałem.
Mam jednak pewien trop. Wczoraj zrobiłem reset ustawień do fabrycznych. Nie za wiele to pomogło, ale zauważyłem coś ciekawego, a w sumie 2 ciekawe fakty.
1) telefon nie ustawił sobie sam Internetu i MMSów dla Njumobile (Mam soft z T-mobile, ale po resecie nie było nic w punktach dostępowych, nie wiem czy to normalne, bo mój HTC nigdy nie ustawiał tego automatycznie, a w poprzednie telefony na andku same sobie ustawiały na Nju bez problemu). Punkty oczywiście ustawiłem według instrukcji na Njumobile i internet i MMSy mi działają z ikonką HSDPA.
2) Na Wifi, jak mam połączenie z siecią czy w domu, czy w pracy - łapie FIX 3D w GPS w dosłownie 2 sekundy i trzyma bez problemu. Na HSDPA są takie jaja.
Więc teraz moje pytanie wygląda tak: Czy to, że coś źle ustawiłem w punkcie dostępowym (mimo, że internet śmiga lepiej niż na Galaxy S5) albo to, że sam sobie docinałem kartę do Nano Sim, może mieć wpływ na to, iż po G3/HSDPA GPS się męczy i zero satelit czasem przez 40s potem przez kolejne 2 min coś tam łączy jakieś pojedyńcze, ale łapie FIX czasem po 5 min - dodatkowo potem się rozłącza co jakiś czas? Bo powtórzę jeszcze raz, na WIFI łapie dobrego FIXa nawet w budynkach w dosłownie czasem sekundę (20 satelit, 8 w użyciu i natychmiast FIX 3D).
PS. Dodam, że w jednym z miejsc gdzie testowałem GPS, na Speedteście internetu po HSDPA+ mam 17 Mbps downloadu i 4,48 Mbps uploadu. Więc nie wiem czy nie lepiej niż na moim wifi.
---------------------
Dodam, że właśnie odkryłem, że tu już nawet nie ma znaczenia WiFi tylko konkretnie 3G. Jak wyłączyłem całkowicie transfer danych w telefonie i wifi to GPS śmiga, że aż miło. Co ciekawe jak przełączyłem żeby lokalizacja używała samego GPS i włączyłem znów transfer to i tak 3G mu przeszkadza. Co jeszcze ciekawsze jak zmieniłem ustawienia internetu na "tylko 2G" wszystko współpracuje, że aż miło. Mam internet po Edge, GPS znajduje od razu pełno satelit. Wystarczy włączyć HSDPA i natychmiast zero satelit i szukanie przez minutę, potem rozłączenie i znów szukanie przez minutę itd.