W skrócie nie ma się co rozpisywać - w wyniku zbiegu okoliczności uwaliłem NVRAM w telefonie a kopia okazała się być przechowywana na karcie SD która przestała być "czytelna". Zostałem z telefonem który wyświetlał komunikaty w stylu "BRAK IMEI" na obu kartach, WIFI nie działało bo MAC był w postaci 00:00:00:00:00, tak samo BT - nie dało się go wogóle włączyć. Trochę walki po formach i wszystkie kretyńskie sposoby zawiodły - żaden Root Explorer i edycja w HexEdytorze tutaj nie działa. Ale w końcu udało się (dzięki awygo 🙂).
A skoro straciłem trochę czasu na poszukiwanie rozwiązania to się nim tu podziele dla potomnych. Sztuczka działa na P780.
1. Ściągnij paczkę potrzebnych narzędzi: https://mega.co.nz/#!GQZw0RTb!nhDJrYLsWHnDLR0Nw1xj73py9cWTlXRQRW1qF2DXO0U
2. Rozpakuj.
3. Wyłącz telefon, wyłączony telefon podłącz pod USB. Odnajdź urządzenie typu "Lenovo composite ADB Interface" i je usuń oraz usuń sterownik z nim z związany. Odłącz telefon i podłącz go ponownie. Pojawią się dwa urządzenia: Lenovo P780 i CDC Serial.
4. Uwaga. Musisz mieć wyłączone podpisywanie sterowników w Windows aby iść dalej.
5. Wybierz urządzenie CDC Serial i wskaż mu plik cdc-acm.inf z katalogu SP-Drivers 1.5 (Zainstaluj sterownik z dysku, potem wybierasz Wszystkie urządzenia, klikasz "Z dysku" i wskazujesz mu ten plik cdc-acm.inf). Jako urządzenie wybierz producenta Mediatek i typ - Mediatek USB Port. Mamy jedno zainstalowane.
6. Wybierz urządzenie Lenovo P780l i wskaż mu plik android_winusb.inf z katalogu SP-Drivers 1.5 (Zainstaluj sterownik z dysku, potem wybierasz Wszystkie urządzenia, klikasz "Z dysku" i wskazujesz mu ten plik android_winusb.inf). Jako urządzenie wybierz producenta Google i typ - Google Bootloader. Mamy drugie zainstalowane.
7. Odłączamy telefon i odpalamy program z paczki z katalogu IMEI&SN Writer V1.5.3. Wybieramy z menu po lewej - Smartphone i USB.
8. Zaznaczamy co chcemy naprawić w środkowej kolumnie i podajemy wartości które chcemy naprawić - jeśli chcemy naprawić oba IMEI to zaznaczamy na środku IMEI 1 i IMEI 2 i tak samo przy Read zaznaczamy IMEI 1 i IMEI 2.
IMEI 1 mamy na baterii, jako IMEI 2 podać można IMEI 1 + 4 🙂
Tak samo postępujemy przy Bluetooth i WIFI - tutaj można wylosować sobie MAC:
BT: 50:3C:C4:4B:XX:YY
WLAN c8:dd:c9:d4:XX:YY
XX i YY zastępujemy losowym ciągiem liczb 00-99.
W pola wpisujemy je bez dwukropków.
9. Klikamy Start - program zapyta nas o wskazanie pliku modemdb - odnajdziesz go w katalogu modemdb "BPLGUInfoCustomAppSrcP_MT6589_S00_P780_V17" a następnie apdb - jest w katalogu apdb "APDB_MT6589_S01_MAIN2.1_W10.24".
10. Podłączamy telefon i odpali się on w META MODE a na ekranie po paru sekundach pojawi się kilka informacji.
11. Kiedy soft skończy zapisywać NVRAM, odłącz go od USB i włącz. Voila - wszystko działa.
Mam nadzieje że komuś kiedyś się to przyda. Powodzenia.