Na wstępie zaznaczam, że nie jestem autorem tego poradnika, został jedynie przeze mnie przetłumaczony. Link do oryginalnego tematu: XDA Forum
Wszystko wykonujesz na własną odpowiedzialność! Ani ja, ani autor tego poradnika nie ponosi odpowiedzialności za uceglone telefony, martwe karty pamięci itd.
Aby odblokować bootloader telefon musi być zrootowany! Jeżeli nie jest, wystarczy użyć programu towelroot ( https://towelroot.com/ ) i zainstalować z Google Play program superuser.
No więc do dzieła:
1. Pobierz i rozpakuj L90_D4##_v10x_aboot.zip (# = model telefonu, x = wersja stockowego firmware)i dowolną paczkę z recovery (linki na dole postu) na zewnętrzną kartę pamięci (aboot.bin powinien znajdować się w miejscu (/storage/external_SD/aboot.bin) , nie może być gdziekolwiek indziej).
2. Pobierz i zainstaluj terminal z Google Play i uruchom go.
3. Przepisz podane komendy do terminalu:
su
dd if=/storage/external_SD/aboot.bin of=/dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/aboot
4. Opuść terminal, pobierz i zainstaluj Flashify z Play Store. Uruchom go i przyznaj uprawnienia roota.
5. Wybierz "Recovery image" > "chose a file" > zaznacz plik "recovery.img".
6. Potwierdź wybierając "Yup!".
I tyle.
Jak dostać się do recovery:
Sposób 1. Poprzez aplikację Flashify.
Sposób 2. Uruchom telefon poprzez kombinację klawiszy Vol- + Power. Gdy tylko pojawi się logo LG puść klawisze i wciśnij je jeszcze raz. Teraz powinno pojawić się zapytanie o przywrócenie ustawień fabrycznych. Za pomocą klawisza Vol- zaznacz "Yes" i naciśnij klawisz Power w celu potwierdzenia. Teraz powinieneś być w recovery. (Uwaga: Nie próbuj wykonywać tego gdy zainstalowane jest stockowe recovery, ponieważ możesz w ten sposób skasować swoje dane!)
Wszystkie linki z oryginalnego tematu wstawiłem na swoim dropboxie:
L90_D410_v10d_aboot.zip
L90_D410_v10c_aboot.zip
L90_D405n_v10b_aboot.zip
L90_D405_v10a_aboot.zip
CWM
Alternatywny aboot dla D405(n) v10b i v10d
Nowy aboot dla D405n lollipop v20a
TWRP
Autor poradnika potwierdza działanie na D410, a ja na D405n 😉 Mam nadzieję, że w miarę czytelnie przetłumaczyłem i obyło się bez większych pomyłek.