Ja polecam przywracanie systemu przy kazdym restarcie. Dajesz zapis tylko do jednej partycji. A Partycja z systemem przywraca sie za kazdym razem do stanu pierwotnego.
Mozesz to zrobic uzywajac czegos takiego:
Recovery Card - Karta Przywracania (2243165)
Dokładnie, to najlepsza sprzętowa ochrona komputerów, które są narażone na bezmyślność i niewiedzę użytkowników.
W poprzedniej firmie maiłem ok 60 takich komputerów do których siadali kierowcy raportujący dzienną sprzedaż, przed instalacją każdy komputer po tygodniu działania wyglądał inaczej i z dnia na dzień działał co raz gorzej...
Zakupiłem testowo 5 takich kart i przez tydzień z kolegami testowaliśmy je w dziale na naszych komputerach prubując uszkodzić systemy w różny sposób. Jedynie otworzenie obudowy i wyrwanie karty ze slotu w trakcie działania komputera i potem pokasowanie plików załatwiło system.
Po testach kupiłem 60 kart i zainstalowałem je we wszystkich komputerach dostępnych dla kierowców.
To zakończyło erę interesowania się tymi maszynami przez dział informatyki 🙂
By to wykonać bierzesz jeden komputer instalujesz sys i appsy jakie są potrzebne, konfigurujesz wszystko tak by było dokładnie poustawiane tak jak ma być docelowo, ustawienia przeglądarki, proxy, konfigurujesz wygląd okien .. itp... potem w wyłączonym z prądu kompie wkładasz taką kartę do portu PCI i włączasz.
Przy bootowaniu masz przy pierwszym odpaleniu nowy ekran (który potem w opcjach wyłączasz - by uczniaki go nie widziały nawet, może być za hasłowany i ustawiony na niewidoczny - tak że jak adm chce coś zmienić to przy boocie musi przytrzymać kombinację klawiszy by się pojawiło okienko logowania dla adm)
Przy pierwszym odpaleniu wchodzisz w opcje tego "nowego" ekranu i ustawiasz co ma być i jak (tak jak sugeruje poprzednik, dobrze by komp miał 2 partycję - wtedy userzy mają gdzie zapisać efekty własnej pracy, inaczej po każdym restarcie -"można ustawić inaczej" komp rzywruci siedo stanu w jakim zakończył prace konfiguracyjne administrator.)
Gorąco polecam, świetne rozwiązanie dla sal komputerowych, uczelni, i publicznie dostępnych komputerów. jak wpadną "13 letni hakerzy i ci po instalują szajs to robisz rebbot i masz komp jak nowy.
Gdy masz gotowy komputer wyciągasz Twardziela i go klonujesz na resztę maszyn do których również wkładasz i ustawiasz te karty.
PS jak chcesz być dobrym adminem to się chłopie ucz! ucz! i jeszcze raz ucz! Czytaj fora tele informatyczne, jak chcesz się umieć bronić przed nowymi zagrożeniami, to czytaj fora tematyczne, i te szkolne/pracownicze - na których pisują twoi pracownicy, uczniowie, oni tam często piszą co planują i jak, więc zawsze możesz się przygotować lub capnąć ich na gorącym uczynku 🙂