Hej:) Chciałam się podzielić kilkoma słowami na temat Tatuażu...
Powiem tak... Telefonu (Tattoo) używam już 2 tygodnie. Jest to mój pierwszy dotykowiec, więc znawczynią nie jestem:) Poprzednio korzystałam z Nokii 5300 Xpress Music, więc sporo rzeczy jest dla mnie nowością.
Na początku niemile zaskoczyła mnie wiadomość, że telefon nie czyta karty SIM, ale sobie z tym poradziłam.
Wszystko mi się podoba (aczkolwiek kilku rzeczy jeszcze nie rozgryzłam). Tattoo jest niezłym "poprawiaczem" humoru i samooceny, daje poczucie odrobinki luksusu xD no i dużo możliwości zmian - podoba mi się 7 "pulpitów", dużo widgetów i możliwość wymiennej obudowy. Telefon naprawdę może dużo o nas powiedzieć.
Aparat, no najpierw chciałam kupić coś z większą rozdzielczością... Ale stwierdzam, że Tatuażyk robi całkiem OK zdjęcia i mniej wybrednych zaspokoją. Ustawiać można wiele, jak na taką rozdzielczość dla mnie git.
Moje serce podbiły widgety: photo frame (ramka na zdjęcia), People (ludzie - dodajemy kontakty i mamy do nich szybki dostęp-po jednym dotknięciu możemy od razu napisać SMSa, czy zadzwonić). Przydatny jest też widget muzyczny (możemy wybierać spośród 2 stylów widgetu HTC i jednego Androidowego), czy możliwość dodawania skrótów.
Co do ekranu - mi się nic nie ugina straszliwie, telefon z łatwością obsługuję palcami (aczkolwiek pulpit nie chce reagować na dotyk mojej koleżanki).
SMSy pisze się całkiem OK, niezależnie od typu klawiatury ("normalna", compact qwerty i qwerty). Patrząc w odebrane (i zarazem wysłane) wiadomości podoba mi się sposób, w jaki je widać: lista osób, w nawiasie obok kontaktu podana liczba wiadomości od danej osoby.
Wi-Fi działa bez zarzutu, dobrze łapie zasięg. Przeglądarka jest prosta w obsłudze, brak multi touch'a mi nie przeszkadza. Kiedyś w recenzji przeczytałam, że czasem przez jedno lekkie przesunięcie palcem możemy znaleźć się na samym dole strony - ja tego nie zaobserwowałam. Z połączenia z siecią korzystam często - video z YouTube'a odtwarza się dobrze. Maile można sprawdzić z łatwością. Często z telefonu piszę na blogu - to także nie sprawia problemów.
Głowną formą rozrywki jest dla mnie słuchanie muzyki. Jeśli chodzi o słuchawki - standardowe wyjście jack jest super plusem, a słuchawki dołączone przez HTC dają niezły efekt stereo i są dosyć głośne. Słuchając przez nie kilku piosenek zauważyłam kilka fajnych muzycznych urozmaiceń w piosenkach, a przedtem ich nie słyszałam.
Głośność łatwo można regulować, brak mi "przycisków muzycznych" na obudowie, ale myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia.
Głośnik sprawuje się OK, ale zdecydowanie bardziej wole słuchawki. Podoba mi się odtwarzacz mp3, obsługa jest bardzo prosta i przyjemna, znalezienie piosenki łatwe. Aczkolwiek ustawienie piosenki jako dzwonek zajęło mi "troche" czasu - inna sprawa, że robiłam to bez instrukcji (instrukcja po niemiecku, soft angielski-niech żyją aukcje Allegro od normalnych użytkowników, a nie serwisów - mój błąd że kupiłam od tej osoby...). Fajną funkcją jest możliwość przycięcia piosenki, żeby móc ustawić jako dzwonek nasz ulubiony fragment.
Co jeszcze... Noszę telefon od dwóch tygodni w różnych kieszeniach, bez żadnych zabezpieczeń (w pobliskim sklepie z akcesoriami jestem wciąż odsyłana z kwitkiem, gdy chcę kupić folie ochronną). Ekran nie jest porysowany.
Nie wypowiadam się na temat aplikacjii, czy m-booków... Nie wiem, czy to wina softu, czy po prostu kolejne "drobne" pominięcie i pomyłka w specyfikacji - ja nie mogę otwierać żadnych aplikacji w formacie .apk . Wydawało mi się także, że telefon posiada funkcję czytania dokumentów tekstowych sformatowanych - no dobra, może rzecz się wyjaśni, gdy wreszcie dostanę się do Android Marketu, bo jak narazie moja karta SIM nie jest "provisioned", cokolwiek to oznacza...