Skocz do zawartości
Edek Łomiarz

Na ROMach SENSE UI zmienia się kontrast i odcień ekranu

    Rekomendowane odpowiedzi

    Zauważyłem ostatnio dziwną przypadłość mojego (a może nie tylko mojego) Magica.

    Otóż (jak napisałem w tytule) ekran zmienia swój kontrast oraz odcień wyświetlanej grafiki.

    Ale od początku... telefon wyłączony... uruchamiam go... po kilkudziesięciu sekundach pojawia się monit o kod PIN. Wprowadzam, zatwierdzam... pojawia się pulpit. Ma dokładnie taką charakterystykę jak na screenshotach (kontrast, odcień):

    przedwygaszeniem1.png przedwygaszeniem3.png przedwygaszeniem4.png

    I wszystko jest tak, jak powinno (czyli jak na screenshotach) do chwili wygaszenia i blokady ekranu. Od tego momentu, po wybudzeniu, ekran nabiera jakby niebieskawego odcienia, zwiększa się również kontrast... to, co było jasne, teraz jest bardzo jasne, to co było ciemne, staje się niemal czarne.

    O ile w bardzo jasnych warunkach takie ustawienie może i miałoby sens, tak w pomieszczeniu, szczególnie wieczorem, ekran po prostu drażni oczy. Ciemne elementy stają się praktycznie czarne i na tle innych ciemnych elementów (np. tapety) stają się ledwo widoczne. Szczególnie widoczne jest to na ciemnych tapetach (jak ta na screenie) gdzie występuje duży gradient szarości. Przed wygaszeniem ekranu wszystkie odcienie są dobrze rozróżnialne; po wygaszeniu wszystko co ciemne staje się niemal czarne i trudno odróżnić odcienie.

    Na początku sądziłem że to wina zastosowanego motywu Eclair'owego (poprzez Metamorph), ale po przeinstalowaniu ROMu nic się nie zmieniło... oczywiście robiłem już wipe, instalowałem poprzednie wersje CursorSense (1.2.0 - ... - 1.2.6.1), instalowałem oryginalny ROM (oczywiście nie poprzez RUU), zmieniałem Radia... Wszędzie ten sam efekt.

    W desperacji zrobiłem Downgrade Radia, SPL i Recovery oraz wgrałem ROM SuperD (oparty na Androidzie 1.6, bez Sense UI). No i zdziwiłem się, gdyż tu tego efektu nie było.

    Zadowolony z rozwiązania problemu znowu Upgraduję Radio, SPL oraz Recovery, wgrywam Cursora... no niestety... niechciany efekt powrócił...

    Macie jakieś pomysły?

    Im dłużej z tym walczę, tym bardziej mnie to drażni...

    Edytowane przez Edek Łomiarz

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Koro

    Ja z kolei zauważyłem że Magic Magicowi nie równy. Dziewczyna kupiła sobie również Magica i ma całkiem inne nasycenie barw. Oczywiście na pierwszy rzut oka jest to niewidoczne jednak kiedy się lepiej przyjrzeć to widać inne nasycenie kolorów. Chyba po prostu tak firma HTC robi telefony...:confused:

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Edek ... U mnie zadnych podobnych objawow ... Ale dziwne jest to ze u Ciebie to chyba nie było tak zawsze ? Bo jak wiem uzywałes juz chwilę ROMów z SENSE i nie było problemów a nagle sie pojawiły ... Stad tym bardziej dziwna sprawa. Tak czy siak u mnie na zadnym ROMie z SENSE nie mam problemow wyzej opisanych (oczywiscie pomijam fakt wpływu jakiejs aplikacji, bo wierze ze robiac WIPE i zmiany ROMów ten aspekt wykluczyłes ;) )

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    prot
    Chyba po prostu tak firma HTC robi telefony...:confused:

    Co w tym nadzwyczajnego? Robi tak, jak każdy inny producent - buduje swoje produkty z części dostarczanych przez ich producentów. Wziąłeś pod uwagę fakt, że poszczególne wyświetlacze mogą pochodzić (i zapewne pochodzą) z różnych partii produkcyjnych?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Krzysiec... tak, wykluczyłem :) ... wspomniany efekt występował także od razu przy pierwszym uruchomieniu świeżo zainstalowanego systemu, gdy nie było zainstalowanej żadnej dodatkowej aplikacji. Uruchamiając telefon nawet wyciągałem kartę pamięci coby mieć pewność że system na pewno startuje od zera...

    A co do momentu pojawienia się tego efektu... szczerze mówiąc to chol*ra go wie bo nie jestem w stanie DOKŁADNIE określić momentu jego pojawienia się, ale wydaje mi się że jest to od momentu wgrania motywu a'la Eclair. Bynajmniej wtedy stało się to na tyle widoczne, że aż dokuczliwe (o czym zresztą wspominałem w temacie o Cursorze). Możliwe też (w co raczej wątpię), że efekt nasilał się stopniowo i dopiero gdy osiągnął pewien poziom, stał się widoczny i dokuczliwy.

    Najbardziej prawdopodobnym dla mnie wyjaśnieniem jest to, że w systemie zostały jakieś śmieci po motywie, które nie są czyszczone przez wipe ani wgranie nowego ROMu, a że są to śmieci działające tylko pod SENSE, to nie uaktywniają się na czystym Androidzie 1.6.

    Tym bardziej, że wipe nie czyści całej pamięci wewnętrznej telefonu, a jedynie przywraca wgrany ROM do czystej postaci (bynajmniej tak u mnie to działa)

    Może gdybym znalazł te "śmieci" po motywie lub wiedział jak całkowicie, a zarazem bezpiecznie wyczyścić pamięć wewnętrzną telefonu, to problem by znikł... niestety za słaby jeszcze jestem w "te klocki" i nie chcę zrobić sobie ładnej (acz nieco już zużytej) atrapy telefonu... ;)

    Bo raczej nie jest to wina hardwareowa, skoro tuż po uruchomieniu wszystko jest takie, jak powinno...

    Edytowane przez Edek Łomiarz

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Krzysiec... tak, wykluczyłem :) ... wspomniany efekt występował także od razu przy pierwszym uruchomieniu świeżo zainstalowanego systemu, gdy nie było zainstalowanej żadnej dodatkowej aplikacji. Uruchamiając telefon nawet wyciągałem kartę pamięci coby mieć pewność że system na pewno startuje od zera...

    A co do momentu pojawienia się tego efektu... szczerze mówiąc to chol*ra go wie bo nie jestem w stanie DOKŁADNIE określić momentu jego pojawienia się, ale wydaje mi się że jest to od momentu wgrania motywu a'la Eclair. Bynajmniej wtedy stało się to na tyle widoczne, że aż dokuczliwe (o czym zresztą wspominałem w temacie o Cursorze). Możliwe też (w co raczej wątpię), że efekt nasilał się stopniowo i dopiero gdy osiągnął pewien poziom, stał się widoczny i dokuczliwy.

    Najbardziej prawdopodobnym dla mnie wyjaśnieniem jest to, że w systemie zostały jakieś śmieci po motywie, które nie są czyszczone przez wipe ani wgranie nowego ROMu, a że są to śmieci działające tylko pod SENSE, to nie uaktywniają się na czystym Androidzie 1.6.

    Tym bardziej, że wipe nie czyści całej pamięci wewnętrznej telefonu, a jedynie przywraca wgrany ROM do czystej postaci (bynajmniej tak u mnie to działa)

    Może gdybym znalazł te "śmieci" po motywie lub wiedział jak całkowicie, a zarazem bezpiecznie wyczyścić pamięć wewnętrzną telefonu, to problem by znikł... niestety za słaby jeszcze jestem w "te klocki" i nie chcę zrobić sobie ładnej (acz nieco już zużytej) atrapy telefonu... ;)

    Bo raczej nie jest to wina hardwareowa, skoro tuż po uruchomieniu wszystko jest takie, jak powinno...

    To ze tuz po uruchomieniu wszystko jest cacy nie swiadczy o braku uszkodzenia HW. Bo "raz cos styka, a raz nie" ... Bardziej argument tego ze na czystym Andro wszystko jest ok ... To juz cos konkretniejszego ... Ten problem jest o tyle dziwny ze ja u siebie (ani jak widac zaden inny uzytkownik mowtywu) nie zaobserwował podobnego zjawiska :/ I to jest dziwne. U mnie wszystko hasa jak ta lala. Moze sproboj jeszcze oficjalny SENSE przez fastboota. Bo z tego co czytam nie probowałes ;)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Próbowałem oficjalny czysty, ale od Cursora, bo oficjala nie szło ściągnąć z Rapida i zamiast szukać mirrorów wolałem ten czas przeznaczyć na inne próby.

    No fakt, dziwne że tylko ja tak mam, ale pamiętam że raz instalując motyw przez przypadek dałem "instaluj wszystko" (a chciałem tylko rosie). Niestety nie było opcji "Cancel" więc szybko wyjąłem baterię... może to od tego... cholera wie...

    A co do wykluczenia HW - problem powstaje zawsze w tych samych okolicznościach - po całkowitym wygaszeniu ekranu, a tym samym uaktywnieniu się blokady, więc nie sądzę by to było coś z HW, choć ofkoz mogę się mylić.

    Dzisiaj jeszcze spróbuję oficjala od bieskiego, może rzeczywiście coś to da...

    a powiedzcie mi jeszcze... jest możliwość przez np. fastboota zrobić sobie w telefonie totalną czystkę? Ofkoz tak, żeby telefon później jednak wstał na nogi...

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Próbowałem oficjalny czysty, ale od Cursora, bo oficjala nie szło ściągnąć z Rapida i zamiast szukać mirrorów wolałem ten czas przeznaczyć na inne próby.

    No fakt, dziwne że tylko ja tak mam, ale pamiętam że raz instalując motyw przez przypadek dałem "instaluj wszystko" (a chciałem tylko rosie). Niestety nie było opcji "Cancel" więc szybko wyjąłem baterię... może to od tego... cholera wie...

    A co do wykluczenia HW - problem powstaje zawsze w tych samych okolicznościach - po całkowitym wygaszeniu ekranu, a tym samym uaktywnieniu się blokady, więc nie sądzę by to było coś z HW, choć ofkoz mogę się mylić.

    Dzisiaj jeszcze spróbuję oficjala od bieskiego, może rzeczywiście coś to da...

    a powiedzcie mi jeszcze... jest możliwość przez np. fastboota zrobić sobie w telefonie totalną czystkę? Ofkoz tak, żeby telefon później jednak wstał na nogi...

    Jak potrafisz szybko kopnąc to mozesz zrobic totalną czystkę przez FAST BUTA :D:D Ale tak na serio ;) Najpierw sprobuj z tym oficjalnym od bieskiego albo stad: http://www.mediafire.com/?ynjugggmtnm (wybierz sobie co Ci tam potrzebne ;) Z tego co wiem w tej paczce nie ma juz perfect spl ale flas*** tylko ROM bez radia i SPL ;) Bardzo mozliwe ze ten zabieg wyjeca baterii cos poknocil :/ Jakbys pozwolił sie temu zainstaowac nic by sie nie stało :P tylko nandroida bys musiał przywrocic zeby miec stary wygląd.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    echhh.... nie idzie wrzucić system.img przez fastboota... czasem zielony pasek postępu wogóle się nie ruszy, czasem dojdzie do ok. 15% i stoi, czasem dojdzie do ok 60%... oczywiście plik pobierałem z różnych źródeł aby wykluczyć błędy przy ściągnięciu. Męczyłem się tak z 5 godzin i nic...

    W pewnym momencie zacząłem tak mieszać że przez przypadek wgrałem złe recovery i ku memu zdziwieniu na ekranie pojawił się trójkąt z wykrzyknikiem. Na szczęście wrzuciłem inne, z pewnego źródła i telefon wstał...

    No nic... przez recovery wgrałem z powrotem Cursora żeby mieć chociaż działający telefon...

    może popróbuję jeszcze wieczorem na innym komputerze, może to system.img wreszcie pójdzie...

    Oczywiście nie muszę chyba wspominać że efekt zmiany odcienia i kontrastu pozostał... i uprzedzam pytania czy domysły... nie, nie przywidziało mi się ;) kilka osób potwierdziło że także widzi wyraźną zmianę wyświetlania :)

    Edytowane przez Edek Łomiarz

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    echhh.... nie idzie wrzucić system.img przez fastboota... czasem zielony pasek postępu wogóle się nie ruszy, czasem dojdzie do ok. 15% i stoi, czasem dojdzie do ok 60%... oczywiście plik pobierałem z różnych źródeł aby wykluczyć błędy przy ściągnięciu. Męczyłem się tak z 5 godzin i nic...

    W pewnym momencie zacząłem tak mieszać że przez przypadek wgrałem złe recovery i ku memu zdziwieniu na ekranie pojawił się trójkąt z wykrzyknikiem. Na szczęście wrzuciłem inne, z pewnego źródła i telefon wstał...

    No nic... przez recovery wgrałem z powrotem przez Cursora żeby mieć chociaż działający telefon...

    może popróbuję jeszcze wieczorem na innym komputerze, może to system.img wreszcie pójdzie...

    Oczywiście nie muszę chyba wspominać że efekt zmiany odcienia i kontrastu pozostał... i uprzedzam pytania czy domysły... nie, nie przywidziało mi się ;) kilka osób potwierdziło że także widzi wyraźną zmianę wyświetlania :)

    Dziwne :/ Ja nic takiego nie zaobserwowałem ... I ze to niby przez ten motyw ? Czy Cursor sam w sobie tak ma ?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x