U mnie działa wszystko bez najmniejszego zarzutu. W budynkach lub nie. Nie ma to znaczenia. Teraz jest pogoda niesprzyjająca do tego typu testów - szczególnie jeśli chodzi o UMTS. Nie jest on strasznie wysoki około 95-100dBm. Natomiast nie ma problemów z nawiązywaniem połączeń. Zaznaczam, że cały czas działa na HSPA. Jeżeli chodzi natomiast o prędkość transferu danych jak dla mnie jest zadowalająca. Sprawdzałem to programem Speed Test jako serwer wybrałem Warszawę. Jeśli chodzi o Downlink mieści się w przedziale 2.4 - 3 Mbps natomiast Uplink około 1Mbps, ping: 111
Odnosząc się do tego, że leży na stole i nikt go nie rusza. Nie ma to najmniejszego znaczenia jeśli chodzi o logowanie się do BTS. Jeżeli telefon będzie na pograniczu 2-3 stacji bazowych lub jeśli jedna będzie obciążona w dużym stopniu wtedy zostaniesz przełączony do tej, która jest mniej "zajęta". Można to bardzo dobrze zauważyć gdy używamy kanału 50 i wyświetla się nam nasza lokalizacja. Nie zmieniając miejsca pobytu nieraz jest tak, że wskazuje nam różne nazwy. To właśnie nazwy ulic/dzielnic, na których znajduje się BTS. W mniejszych miejscowościach lub na obrzeżach większych miast można zaobserwować, że wskaże nam miejsce oddalone od nas o kilka kilometrów. Bo właśnie do tej stacji jest teraz zalogowana karta SIM.
Sprawdź sobie to wszystko gdy będzie lepsza pogoda i w innym miejscu. Najlepiej w kilku. Będziesz miał wtedy całkowity obraz działania tego radia. Najlepiej wróć na poprzednie i w tych samych miejscach je przetestuj. Będziesz miał łatwiejszy wybór 😉
Pzdr.