Witam!
Kupiłem wczoraj na allegro Nokię od pewnego sprzedawcy, który w wiadomości dla klienta miał podany swój stary nr konta. Gdy już wysłałem pieniądze okazało się, że ten nr jest zamknięty od 2 lat, koleś nie opłaca już konta, a karta jest przecięta. Dzwonił na infolinię PKO BP (jego bank) i powiedzieli mu, że pieniądze w takim przypadku wrócą do mnie tego samego dnia (czyli wczoraj) lub najpóźniej dzisiaj oraz podał mi nowy nr na który mam przelać pieniądze gdy tylko tamte wrócą.
I tu zaczyna się problem. Dzwoniłem na infolinię BZWBK (mój bank) i tam powiedziano mi, że każde konto jest weryfikowane przed wysłaniem pieniędzy i jeżeli nr nie istnieje to transakcja nie jest finalizowana i robiony jest zwrot. Tak się jednak nie stało, gdyż na stronie BZWBK24 mam wpis: Data księgowania 2010-02-03 a pieniędzy jak nie było tak nie ma.
W związku z tym moje pytanie: czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy to konto dalej działa pomimo rzekomego zamknięcia rachunku 2 lata temu? Może ktoś z Was albo Waszych znajomych pracuje w banku PKO BP i mógłby sprawdzić czy ktoś taki widnieje w bazie pod tym numerem konta? Proszę o odpowiedź, a nr konta prześlę w takim wypadku na PM
Pozdrawiam