Hej,
Od tygodnia jestem właścicielem HTC Hero (Era G2), który zakupiłem na allegro. Telefon w idealnym stanie, nie wiem czy go ktoś w ogóle używał - zerowe ślady użytkowania. Wszystko było by pięknie ładnie gdyby nie problem ze spamem SMS'owym.
Codziennie o podobnych porach (13-22) dostaje sms'y z takich numerów jak: 21, 42, 12 itp. treść tych smsmów to np. "FLIRT MK Para z lubulskiego poszukuje pani do trójkąta". Na początku było to śmieszne teraz jest mega wk...! Codziennie dostaje takie śmieci!
Formatowałem karte SD, przywracałem ustawienia fabryczne. Nie pomogło. Jak tylko zrobię przywracanie ustawień fabrycznych nagle dostaje 2x więcej takich smsmów!
Przełożę moją kartę SIM do mojej starej Nokii 6300 i problem z smsami ustaje. Czyli problem jest z HTC.
Co zauważyłem?
Gdy przy pomocy APNDroid wyłączę dostęp do sieci to smsy ustają! Wnioskuje, że w systemie funkcjonuje jakiś proces który przy pomocy sieci 3G/EDGE/GPRS łączy się z jakimś serwerem, któremu przekazuje mój nr telefonu. W następstwie czego otrzymuje takie śmieci.
Pytania:
1) Jak się pozbyć tego dziadostwa?
2) Czy ktoś z Was miał podobne problemy?
3) Czy Era (mój operator) może przyblokować mi takich nadawców?
4) Znacie jakiś soft, który może pomóc w odnalezieniu tego śmiecia w systemie?
PS. Nie mam roota.