Cześć
Po kilku latach używania Androida i po przeczytaniu wielu wątków na temat słabych baterii w telefonach zebrałem się do opisania w jednym miejscu kilku porad, które mogą pozytywnie wpłynąć na dłuższe działanie naszych telefonów. Mojemu S4 Mini Lte to pomaga
Poniżej zestawienie największych pożeraczy energii z informacjami, jak możemy próbować je poskromić.
Pamiętajcie, jeśli macie zamiar grzebać w systemie zawsze zróbcie backup, żeby mieć do czego wrócić.
Gry
Chcecie grać, musicie liczyć się z większym zużyciem baterii. Podczas grania można zmniejszyć jasność ekranu, oczywiście do komfortowego dla oczu poziomu.
Jasność ekranu
Im niższa tym dłuzszy czas działania na jednym ładowaniu. Polecam korzystanie z ciemnych, a nawet czarnych tematów i tapet
Polecam wyłączenie Auto Brightness. Jasność dostosowuję za pomocą przesuwania palcem na pasku statusu u góry ekranu. Oczywiście ROM z którego korzystacie musi takie udogodnienie posiadać. Można skorzystać np. z aplikacji Display Brigtness w Sklepie Google https://play.google.com/store/apps/details?id=rubberbigpepper.DisplayBrightness
Aplikacje społecznościowe, np. Facebook
Ciągle wybudzają telefon i nie pozwalają przejść telefonowi w stan Deep Sleep. Można korzystać z greenify do ich "zamrażania".
Polecane jest ich odinstalowanie i korzystanie ze stron internetowych serwisów
Ustawienia lokalizacji
Jeśli nie korzystacie w danej chwili, wyłączyć ją w ogóle. Jeśli już korzystacie, to korzystajcie z opcji: Device only
Synchronizacja
Włączać jedynie wtedy, kiedy jest niezbędna lub ograniczać jej częstość, jeśli istnieje taka możliwość.
Słaby sygnał sieci komórkowej
Jeśli jesteście na granicy zasięgu którejś z technologii (LTE, 3G) warto pomyśleć nad ustawieniem na stałe typu sieci w ustawieniach. Najmniej prądożerne jest 2G. Jeśli macie permanentne problemy z zasięgiem proponuję wgrać inny, nowszy "modem". W tej chwili sam posiadam CNK5 na GT-I9195 (S4 Mini LTE) i sobie chwalę.
Nikt nie zabrania udać się też do operatora, żeby rozwiązać problemy z zasięgiem 🙂 Może stacje nie mają tak dużego zasięgu, a może macie wadliwy telefon.
Stale włączone WiFi i / lub Dane komórkowe
Ja tak mam, ale ich wyłączenie na pewno kilka procent oszczędzi.
Jeśli nie musicie mieć permanentnego połączenia z siecią - wyłączcie zarówno WiFi i / lub dane komórkowe.
Weźcie pod uwagę, że włączone WiFi w dzisiejszych czasach "zjada" mniej baterii
Odnośnie Wifi, w zaawansowanych ustawieniach należy wyłączyć "Powiadomienie o sieci". Jeśli włączone WiFi nie jest potrzebne non stop, przestawić opcję Keep WiFi on during sleep na nigdy, albo tylko Kiedy podpięty (do ładowarki)
W niektórych przypadkach zaleca się wyłączenie opcji: "Unikaj słabych połączeń" i "Optymalizacja WiFi". Ja osobiście pierwszą opcję mam wyłączoną a korzystam z optymalizacji
info od @@CrashNull:
Do automatycznego przełączania rodzaju sieci z nowych, mniej oszczednych technologii, jak LTE i 3G na 2G, wyłączenia / włączenia WiFi jak i synchronizacji można wykorzystać moduł xposed SmartNetwork
Google Play Services + Google Play Store
Z poziomu aplikacji AppOps (różne wersje dostępne w Sklepie Google https://play.google.com/store/search?q=appsops&c=apps ) lub ustawień systemowych w ROMach opartych na Cyanogenmod, dla obydwu zablokować pozycje: Wake UP i Keep awake
Wyłączyć autoaktualizację aplikacji w ustawieniach Google Play Store
Jeśli macie Greenify Donated polecam mrożenie obydwu aplikacji
Można też powalczyć z wyłączaniem serwisów, ale osobiście nie polecam. Można sobie więcej zaszkodzić niż pomóc, zapominając przy wyłączeniu serwisu zablokować również odpowiedni Receiver. Jak już ktoś musi to robić to polecam aplikację MyAndroidTools https://play.google.com/store/apps/details?id=cn.wq.myandroidtools
Jeśli już chcecie się z nimi bawić, szukajcie postów usera @@dest w wątkach Forum po zmianach, link nie działa oraz https://forum.android.com.pl/topic/438013-wakelock-detector-analiza/ który ładnie opisuje co wyłączyć
Możliwe jest też wyłączenie hurtem serwisów / receiverów za pomocą komend adb [APP][2.1+][12 Jan. - V2.0] BetterBatteryStats - Post #27678 - XDA Forums
Sam nie chcę się w to bawić i proszę mnie nie pytać, co zrobić jeśli bateria zacznie Wam znikać w oczach 🙂
Widgety na ekranie
Jeśli już musicie z nich korzystać, to lepiej żeby dało się je aktualizować ręcznie po kliknięciu, lub dało się modyfikować częstość aktualizacji. Im rzadziej się aktualizują, tym lepiej
Pozbycie się reklam w aplikacjach
Jeśli jakaś aplikacja w wersji PRO / Donated jest bez reklam i chcecie z niej skorzystać, po prostu ją kupcie. Czasem warto. Te kilka / kilkanaście złotych zwróci się poprzez rzadsze ładowanie baterii w telefonie.
Są też darmowe sposoby na pozbycie się reklam. Sam stosuję do tego dwa moduły Xposed: MinMinGuard + UnbelovedHosts. Działają na trochę innej zasadzie niż aplikacje polegające na modyfikacji pliku hosts (np. AdAway). Nie staram się Was zniechęcić do używania AdAway, tylko wolę swoje rozwiązanie 🙂 Nie u wszystkich może ono działać, więc wybór należy do Was.
Animacje systemowe i w aplikacjach
Skróćcie ich czas wykonywania do minimum, lub wyłączcie. Ładnie to wygląda, ale zjada baterię 🙂
Wibracje
Następny podjadacz miliamperów 🙂 Dacie radę bez nich żyć, to wiecie co zrobić 🙂
Ruchome tapety
Ładnie się prezentują na ekranie, ale ... nie używać 🙂
Porady inne:
Instalacja aplikacji Greenify i zamrażenie aplikacji
Wersja Donated pozwala na zamrożenie aplikacji systemowych. Polecam do użycia w przypadku Google Play Services + Google Play Store
Nie zamrażamy aplikacji, z których często korzystamy. W moim przypadku nie blokuję np. Tapatalk
Mrożenie aplikacji z których często korzystamy, może mieć odwrotny skutek do zamierzonego i będziemy tracili więcej energii
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.oasisfeng.greenify
Instalacja aplikacji Amplify i blokada wakelock / alarmów
Wersja free blokuje wakelock NlpWakeLock
Wersja donated pozwala na blokowanie wakelock, alarmów, serwisów. Polecam. Nie należy blokować wszystkiego, jak leci. Najpierw obowiązkowa lektura wątku na xda [Mod][Xposed] Amplify - Battery Extender - … | Xposed General | XDA Forums
Instalacja aplikacji Pixel Battery Saver
Aplikacja wygasza niektóre piksele ekranu ograniczając świecenie ekranu. Polecam wersję 2.01 autora disip Latest version - Post #116 - XDA Forums Nowsze, po odsprzedaży innemu deweloperowi są gorsze.
Można też skorzystać z Pixel OFF Save Battery AMOLED https://play.google.com/store/apps/details?id=com.anrapps.pixelbatterysaver
Wyłączenie zbędnych uprawnień aplikacji za pomocą ApsOps https://play.google.com/store/search?q=appsops&c=apps
Podam tu za przykład aplikację bankową z której korzystam. Za pomocą AppOps zablokowałem wszystkie cztery uprawnienia, z których aplikacja chciałaby ewentualnie korzystać:
Lokalizacja - bank nie musi wiedzieć, gdzie jestem. Jak będę chciał namierzyć odpowiedni oddział banku lub bankomat to poszukam w sieci
Odczyt kontaktów - co bank obchodzą moje kontakty
Odczyt logu rozmów - jak wyżej
Kamera - nie potrzafię znaleźć zastosowania, chyba że bardzo chcą moje selfie. Może to zabezpieczenie przeciw użyciu aplikacji przez osobę nie znającą danych logowania. W każdym razie nie podoba mi się, więc zablokowałem.
Wyłączenie proximity sensor
Wyłączenie np. za pomocą modułu Disable Proximity Sensor po instalacji framework xposed
Minus rozwiązania - trzeba pamiętać o wyłączeniu ekranu podczas rozmowy, bo można dotykając twarzą do ekranu trochę na nim narozrabiać 🙂
Nie ubijajcie aplikacji za pomocą Task Managerów
Najczęściej i tak po Waszej akcji samoistnie się uruchomią zjadając przy tym więcej energii, niż siedząc sobie spokojnie w pamięci. Zarządzanie pamięcią w systemach Linuxowych jest inne, niż w przypadku Windows. W Androidzie pamięć nieużywana to pamięć zmarnowana. Jak systemowi będzie brakło pamięci, to sam wyłączy najmniej używany przez Was lub system komponent.
Nie używajcie aplikacji do oszczędzania baterii.
Wybudzają tylko niepotrzebnie Wasz telefon z Deep Sleep, żeby posprawdzać, czy mają w nim coś do zrobienia.
Ładowanie baterii
W przypadku baterii Li-Ion, jakie mamy w telefonach, pełne rozładowanie jest szkodliwe. Doładujcie go, zanim się sam wyłączy.
Ze względu na budowę dzisiejszych ogniw zaleca się ich częste doładowywanie bez zakończenia cyklu ładowania (100%) Dla Nexus'ów postał nawet kernel ograniczający maksymalny poziom naładowania do ~95%
Nie bójcie się doładowywać tych baterii. To nie są ogniwa starego typu Ni-Cd, które miały tak zwany efekt pamięci
Moja konfiguracja, na której bez problemu wyciągam na jednym ładowaniu baterii 5~6 godzin świecenia ekranu podczas doby użytkowania telefonu.
Vanir ROM (KitKat 4.4.4) - styl Vanir inverted + czarna tapeta - Black Background
f4k kernel 2.0.0 - ustawienia za pomocą Performance Control PerformanceControl - xda-developers DevDB
Governor - smartmax
OC (overclocking) - 162Mhz / 2,05GHz
UV (undervolting) - 162MHz -125mV, 2,05GHz -75mV, other freq. -100mV
I/O scheduler - noop, Read Ahead Buffer - 3072MB
GPU (underclocking) - 192MHz - w zupełności wystarcza do odtwarzania filmów z netu. Do większego wysiłku karty graficznej nie zmuszam
Wyłączone AutoBrigtness, sterowanie jasnością z poziomu paska statusu
Zmniejszone czasy trwania lub wyłączone animacje systemowe i w aplikacjach
Wyłączone wibracje
Zainstalowane xposed + Greenify donated + Amplify donated + moduły xposed MinMinGuard, UnbelovedHosts
Nie gram w gry
Wyłączona Lokalizacja i synchronizacja. Włączane, kiedy są mi niezbędne do życia
Przeglądam net za pomocą Tapatalk w przypadku for internetowych lub CM Browser jeśli chodzi o przeczytanie / wyszukanie czegoś w sieci.
Czytam sporo e-booków
Jeśli się tylko da, korzystam z czarnego / ciemnego tematu używanych aplikacji.
Nie musiscie korzystać ze szystkich porad. Chciałem zwrócić Wam uwagę na to, co możecie wyciągnąć ze swojego telefonu.
/edit/
4.02.2016
Dla stock ROMów od Samsunga dobre pomysły podaje user @@Pixi7 w poście https://forum.android.com.pl/topic/220692-bateria-moze-wystarczyc-na-dluzej/page-13#entry4419261
Lektura:
[Mega-Guide][14/01/14] Get a (Battery) Life!… | Android Development and Hacking | XDA Forums
[GUIDE] Insanely Better Battery Life When Id… | T-Mobile Samsung Galaxy S 4 | XDA Forums
[battery Life Help] Troubleshoot battery iss… | Google Nexus 5 | XDA Forums
[KERNELS][GUIDE] KERNELS EXPLAINED, governor… | LG G2 | XDA Forums
Załączam zrzuty ekranu z telefonu, w którym wykorzystałem te porady
Ostatnie ładowanie do 100% - ~1d 7h temu
Czas świecenia ekranu - ~6h 30m
Obrazki załączę później. Teraz nie mogę wgrać żadnego na forum
/edit/
Link do obrazków Bateria - Album on Imgur
P.S. Przepraszam, że niektóre nazwy są po angielsku. Tak mam ustawiony język w telefonie i dlatego cytuję ich oryginalne nazwy. Potwornie przeszkadza mi niezrozumiałe tłumaczenie niektórych nazw i opcji, które w dodatku w języku polskim zajmują o wiele więcej miejsca na wyświetlaczu niż w oryginale angielskim.
P.P.S. Znacie jakieś inne pomysły na oszczędzanie baterii to dajcie znać.