Mam HTC Magic 32A na kartę Orange, netu używam go głównie przez WiFi, więc GPRS przede wszystkim do MMSów. Od kilku dni posiadam SENSE UI.
Zarówno przed instalacją SENSE jak i po mam problem z odbiorem/wysyłaniem MMSów oraz włączania połączenia internetowego kiedy go potrzebuję. Wcześniej gdy chciałem mieć wyłączony net przez GPRS zwyczajnie zmieniałem TYP APN na "defaul" a gdy chciałem aby działał pisałem "default". Najczęściej jednak bywało tak, że po wpisaniu właściwego TYPU APNu musiałem zrobić restart aby GPRS zaczął działać!
Po zainstalowaniu SENSE używam widgeta Połączenia Sieciowe, lub włączam/wyłączam net za pomocą menu wyłączania telefonu. Niestety obecnie również po włączeniu gprsu muszę najczęściej wykonać restart aby GPRS się uaktywnił... Uaktywni się, wyłączę go, a za kilka godzin, czasami minut i znów nie działa.
W menu ustawień bezprzewodowych przy połączeniu internetowym mam info, że nie ma dostępu do tej usługi.
Podobnie mam z wysyłaniem i odbieraniem MMSów. Najczęściej dostaję info, że otrzymałem MMS i muszę nacisnąć Pobierz. Mam ustawione automatyczne odbieranie MMSów i gdy transfer MMSów bardzo rzadko działa prawidłowo to wiadomości odbierają/wysyłają się prawidłowo. Zazwyczaj po naciśnięciu Pobierz wyskakuje mi info, aby spróbować później bo odebranie wiadomości jest obecnie niemożliwe.
mam już tego dość!
Gdy opisałem w/w htc odpisali, że prawdopodobnie mam zainstalowany jakiś program, który ma w funkcjach wykorzystywanie połączeń internetowych i pewnie powoduje w/w problemy.
Zrobiłem takie doświadczenie: Użyłem Task Killera, wyłączyłem Magica. Włączyłem telefon i połączenie przez GPRS za pomocą widgeta połączeń (zadziałało za 3 razem), po czym wyłączyłem je.
Następnie uruchomiłem wszystkie programy zainstalowane przez Market i te ściągnięte z netu, nie stworzone przez Google. Nacisnąłem widget połączeń
Następnie włączyłem poprzez Widget połączenie przez GPRS - od razu się włączyło.
Gdyby błąd wynikał z działania jakiejś aplikacji to raczej by się nie udało włączyć GPRS nieprawdaż. Tymczasem wszystko działało! Po 10 min znów właczyłem widget i znów uzyskałem połączenie..
Mam prawidłowe ustawienia APN, oryginalny android 1.5 i SENSE UI.
Zainstalowane programy:
Advanced Task Killer
ASTRO
Bankomaty
Barcode Scanner
Bluetooth File Transmitter
Bubble
Calculator
Compass
Documents to Go
Documents to Go Full Version
FlashLight
Fring
FxCamera
GaduDroid
Ginger (rozkład jazdy MPK Poznan pod javą)
Google Sky Map
GPS Status
GPS Tracker
Handcent SMS
Hoccer
Lock 2.0
Nimbuzz
Note Everything
Pic Paint
Plink Art
Qik
Shazam
ThrottleCopter (gra)
Unit Converter
Wrzutoid
ZipViewer
Przeglądając forum napotkałem na problemy z MMSami, GPRSem u użytkowników Magica w Orange, ale nie spotkałem się z tezą, że winą tych problemów są zainstalowane aplikacje..
Proszę o pomoc, jest to bardzo wkurzająca sprawa. Magic jest niby wszystkomający a ma problemy z MMSami i GPRSem...