Witam!
Udało mi się znaleźć w sieci czytnik ebooków na Androida. Program działa, dobrze się na nim czyta, ma sporo możliwości konfiguracji.
Oto mały tutorial:
Ściągamy program z tego linku: FBReader for Android | Free e-Book Reader to już jest wersja apk, czyli trzeba wrzucić do folderu na karcie pamięci i potem uruchomić poprzez apkInstaler czy też Astro.
Nastepnie trzeba utworzyć sobie folder na karcie o nazwie Books (z dużej litery) tutaj trzeba wrzucać książki.
Kolejnym krokiem jest ściągnięcie konwertera Any 2 FB2 (program czyta wiele formatów, ja testowałem właśnie FB2, ponieważ jest wpełni wspierany, listę wszystkich formatów można znaleźć tutaj: E-book formats, supported and not supported | Free e-Book Reader
Po ściągnięciu i zainstalowaniu uruchamiamy konwerter (w wersji GUI), w pierwszym polu u góry podajemy link do książi w formacie doc, rtf, txt czy też html (program wspiera wiele formatów) następnie na dole klikamy na Import. Po zaimportowaniu przycisk import zmieni sie na Done, klikamy i zapisujemy gotową książkę w formacie FB2 na karcie pamięci w folderze /sdcard/Books
Następnie uruchamiamy FBreader, możemy przecztać krótki opis funkcji (otwiera się jako domyślna książka) Następnie wciskamy Menu i mamy dostęp do różnych opcji.
Strona programu FBReader: FBReader for Android | Free e-Book Reader
Osobiście przekonwertowałem w ten sposób kilka książek, czytam je na moim Era G1 bez żadnego problemu, można zmienić kolory czcionki i tła, oczywiście program w pełni obsługuje nasze literki.
Miłego czytania!
Link do Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.geometerplus.zlibrary.ui.android&hl=pl