gzając dzięki za pomysł z PayPalem - wydaje mi się bardzo dobrym rozwiązaniem, ale uważam że jednak trzeba coś wykombinować aby użytkownicy mogli kupić aplikacje także poprzez Android Market - co sądzicie o założeniu konta wraz z kartą kredytową w UK? Ja widzę taki problem, że jeśli konto będzie na mnie to Google może sprawdzić, że posiadacz karty jest tak naprawdę Polakiem i mnie nie przepuści - tutaj liczę że takiego sprawdzenia nie ma ale mogę się mylić;/
Pozdrawiam
Adrian
Pomysł z rejestrowaniem się w AM z innego kraju raczej nie przejdzie. Kawałek tekstu z AM:
Want to sell applications in the Android Market?
Set up a Merchant account with Google Checkout! You will need to enter additional information like your bank account information and Tax ID.
Właśnie Tax ID będzie problemem. W każdym kraju z którego można wstawiać do AM aplikację za $$ od transakcji odprowadzane są podatki dochodowe. Pewnie dlatego tak długo schodzi z wprowadzenim tej możliwości do Polski, bo trzeba uregulować kwestię podatków właśnie...
Jeśli jednak koniecznie ktoś chce sprzedawać swoje aplikacje przez AM to znam 2 metody (nie z autopsji ale z różnych tekstów z netu):
1) dogadać się z kimś kto ma konto w AM i jest z kraju z którego można sprzedawać - są różne ogłoszenia o takiej współpracy na zagranicznych forach - oprócz 30% myta dla G, płacisz jeszcze jakieś %% dla tej osoby. Ale oczywiście tu trzeba bardzo uważać żeby ktoś nie zrobił nas w konia...
2) założyć firmę w UK lub innym kraju - otrzymuje się wtedy Tax ID (czyli taki nasz NIP) i można sprzedawać. Jak ma się naprawdę super, hiper, wypasioną aplikację to może się to opłacić...
Pozdrawiam,
Grzesiek