Skocz do zawartości
Adamo90

Problem z HSDPA

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam,

    właśnie zakupiłem tablet LG Gpad 8.0 z LTE. Sprawa wygląda tak, że gdy połączenie jest realizowane przez LTE to wszystko działa w miarę poprawnie, jednakże gdy nie ma w pobliżu zasięgu LTE i włącza się HSDPA, internet praktycznie nie działa. Sklep play ładuje ok. 2 minuty treść, przy czym nawet nie zostaną załadowane obrazki. Gdy przełoże kartę do modemu Huawei i połącze się przez WiFi wszystko działa bardzo szybko.

    Co zrobiłem:

    + reset ustawień do fabrycznych

    + przełączanie trybu automatycznego na tylko HSDPA bez LTE

    Nie pomogło. Jakieś sugestie?

    Widziałem ze ktoś miał podobny problem i oddał koledze do serwisu tablet a ten poprawił luty przy module 3G - może kolega mógłby opisać gdzie dokładniej to było albo na co zwracać uwage?

    Pozdrawiam.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Dobra a więc tak: Z hsdpa też mi się zawsze wszystko wolno ładuje. Niby jest to max 42mbit/s ale nigdy nie osiąga pełnej prędkości, luty nic w tym przypadku nie pomogły, pomogły jedynie w tym, że internet działa szybciej niż 0,2 mbit/s. Wracając do tematu, dopiero przejście tabletu na hspa/hspa+ rozwiązuje problem. Robiłem testy w hsdpa na full zabiegu w plusie jest to max prędkość to 0,5 (0,47) mbit/s (maksymalna prędkość obsługiwana przez tablet to 42 mbit/s). W t-mobile było lepiej bo już ok 3 (3,37) mbit/s. Dużo zależy od sieci i od obciążenia łączą. W hspa+ wyciąga ok 6 mbit/s w plusie a ok 15 mbit/s w t-mobile. Lte w plusie to od 20 do 50 mbit/s a w t-mobile to od 15-40 mbit/s. (hsdpa wieś, hspa+ wieś obok, lte Kraków, czym bliżej Krakowa tym internet szybszy, na obrzeżach jest to prędkość lte maksymalna opisana przy testach i im głębiej w miasto tym internet staje się trochę wolniejszy przez liczbę użytkowników).

    A więc: spróbuj zmienić kartę od internetu bo jak widać na moim przykładzie to internet lte lepszy oferuje plus a inne standardy to już t-mobile jest szybszy.

    (kart play i orange nie posiadam więc nie będę się wypowiadał na temat prędkości ich internetów :) ).

    Pozdrawiam.

    Edytowane przez artulappi

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witaj,

    kartę mam z Plusa (od około 4ech miesięcy), LTE bez limitu. Problem w tym, że tak jak napisałem gdy przełożę kartę do modemu Huawei i udostępnię WiFi w tym samym miejscu, internet działa normalnie (miejsce - Włocławek).

    W V490 albo działa tragicznie wolno, albo w 90% przypadków np. w sklepie play pokazuje się przekroczono limit czasu połączenia.

    W tym samym miejscu na starej karcie Orange (mam te kartę od ok. 8 - 7 lat, więc stara jak świat, jeszcze logo na niej to Idea) na telefonie bez LTE (galaxy s3), z pakietem 100 MB w 3G, sklep ładuje się zawsze, bardzo szybko...

    Więc albo w V490 modem 3G jest bardzo kiepskiej jakości, antena do niczego itp., albo w jakiś sposób mój egzemplarz jest uszkodzony...

    Edytowane przez Adamo90

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Plus ma 2 apny. Na apn: apn plus, nazwa użytkownika i hasło plusgsm mi też fatalnie chodzi. Spróbuj zmienić apn na: apn o nazwie internet a nazwę użytkownika i hasło pozostaw puste.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Niestety - miałem domyślnie ten APN.

    Nawet będąc w Poznaniu - na LTE działa normalnie. Jak włączę tylko WCDMA to nic się nie ładuje - strony w przeglądarce, sklep play itp...

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Igorius

    @@Adamo90

    Spróbuj testowo na karcie od innego operatora i daj znać jak działa w innych sieciach.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    odgrzebię temat bo mam podobny problem.

    LG v490+karta z play - 2g, 3g masakra jakaś, LTE i wifi ładnie.

    Dziś testowo zarzuciłem starą kartę taktaka oraz simplusa które w modemie huawei E3131 dają te HSPA czy tam HSPA+ do tego LG i lipa. SMS dochodzi o tym że dzwoniono na ten numer, smski da się się wysyłać i odbierać ale za chiny nie działa net.

    Karta z play w modemi e3131 też smiga w 2G i 3G.

    Aktualizacja oprogramowania do najnowszej wersji nic nie dała.

    Jakies sugestie?

    Edytowane przez Nikita_Bennet

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    pobutek

    Jak tak tak to t mobile....sprawdź ustawienia apn

    Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    APNy są raczej OK.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Nazwa użytkownika :internet reszta pusta. U mnie działa w t-mobile.

    Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

    • Lubię to! 1

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x