Skocz do zawartości
qwercik

Aparat niepoprawnie zapisuje zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest taki, że po zrobieniu zdjęcia, ono się zapisuje i mogę wsio przeglądać. Po kilku chwilach, dniach, miesiącach, zdjęcie się psuje i jest odczytywane jako "NIEPRAWIDŁOWE ZDJĘCIE" w Windowsie, również w momencie przeglądania takiego złego zdjęcia w Galerii w telefonie, po najechaniu na nie, jest przez sekundę ta właśnie fotka, mniejsza, a potem pojawia się domyślny obrazek zdjęcia (taki szary). Zdjęcia również potrafią się nie zapisywać, robię 3 zdjęcia z czego jedno się zapisuje (błąd opisany w temacie o karcie pamięci nie występuje, ponieważ wszystko inne działa poprawnie).

Pozdrawiam - qwercik.

Defy, FORYO, GOLauncher

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przyłączam się do tego posta - mam ten sam kłopot. Problem występował zarówno na fabrycznym Eclair, jak po aktualizacji do oficjalnego Froyo (najpierw wipe telefonu, później MSU). Sprecyzuję jeszcze, że zdjęcia są "psute" dwojako - albo plik nie ma EXIFa, albo ma zerową zawartość. Zauważyłem prawidłowość (przynajmniej jak do tej pory), że na Eclair znikał EXIF, a na Froyo zeruje zawartość plików. Problem występuje na różnych kartach, A-Data 16GB class 10 i Patriot 32GB class 10, nie wiem jak na dołączonym do telefonu Sandisku, nie używałem go wogóle. Żadnego efektu nie dał format kart w telefonie, programem "SD Formatter", ani też z poziomu Windowsa. Aha, kart nie kupowałem "na necie", są z pewnego źródła - bezpośrednio z oficjalnej dystrybucji. Telefon również kupiony w z oficjalnej dystrybucji, w wersji RETAIL (w marcu, seria QA). W systemie nie mam zainstalowanych żadnych task-killerów, ani innych rzeczy mocno ingerujących w system, oprócz ELIXIR'a (ale bez niego i tak sprawa wygląda tak samo). Telefon nie jest "zrootowany", ani też nigdy nie był.

Z dodatkowych informacji - zauważyłem również, że znikają inne pliki z karty (w zasadzie każdego typu - dokumenty, filmy, muzyka) - można je później odnaleźć w katalogu "LOST.DIR" i co ciekawsze nie są uszkadzane i po zmianie rozszerzenia na właściwe, nadają się do użytku. Od czasu do czasu telefon potrafi się zawieszać, wtedy pomaga jedynie wyciągnięcie baterii. Następuje to w raczej losowy sposób, bo czasami minutę po właczeniu (niekiedy tak trzy razy pod rząd), a czasami jest użytkowany przez dwa dni bez żadnej "zwiechy".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przyłączam się do pytani i prośby znalezienia rozwiązania tego problemu. Mam tak samo od kilku dni na swoim galaxy ace.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
konoo

Miałem to samo od początku i pomogło wipe data i cache zresztą ogólnie mniej problemów już mam z fonem bo wipach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kto ma jeszcze jakieś pomysły? WIPE nic nie wnosi do tematu (przynajmniej w moim przypadku). Po upgrade do Froyo, od razu zrobiłem WIPE, tak na wszelki wypadek. Dzięki temu, jak się okazało uniknąłem problemu z robieniem "czarnych zdjęć". Po tygodniu użytkowania telefonu od momentu upgrade, kolejne WIPE. Nie poprawiło to sytuacji.

Na początku byłem przekonany, że to problem software'owy, ale po upgrade do Froyo, ta teoria legła w gruzach (choć co ciekawe, jak już pisałem wcześniej - uległ zmianie sposów uszkadzania zdjęć). Później uznałem, że może karta pamięci jest jakaś "lipna", ale po zmianie na Patriota (który jest w zasadzie "pewniakiem" wśród producentów kart pamięci) dalej to samo. W międzyczasie jak wspomniałem w poprzednim poscie - formatowanie kart różnymi metodami, co też nic nie dało. Pomyślałem więc, że może Defy jest wybredna i to kwestia niekompatybilności z kartami pamięci. Choć to dziwne, że z obydwoma - to mało prawdopodobne. Zwłaszcza, że nigdzie nie spotkałem się żeby ktoś poruszał temat niekompatyblinośći Defy z jakimikolwiek kartami. Co więcej - ktoś w dziale "Akcesoria", w jakimś temacie o kartac mSD pisał, że kupił taką A-Datę jak moja i nie miał żadnych zastrzeżeń.

Wszystko w zasadzie wskazuje na usterkę sprzętową, ale jest jeszcze jedna prawidłowość (chyba, że to zbieg okoliczności), którą zauważyłem ostatnio. Mianowicie to, że gdy nie używam systemowej "Galerii", to nie ma problemu - żadnych uszkodzonych zdjęć, "zwisów" telefonu. W zasadzie to już wcześniej miałem odczucie, że problem nasila się wraz z częstotliwością używania "Galerii", teraz to się chyba potwierdziło.

W nadziei, że to jednak jakimś cudem jest problem z kompatybilnością telefonu z dotychczasowymi kartami, wczoraj kupiłem kolejną. Tym razem jest to: Sandisk Moblie Ultra 16GB class 4. Jutro założę ją do telefonu i zobaczę, czy będzie dalej to samo, czy może problem zniknie. Niebawem poinformuję o efektach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kozubi

Hmm a możesz takie uszkodzone zdjęcie wrzucić gdzieś żeby każdy mógł sobie je podejrzeć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@ Kozubi - nie mogę, bo te z "urwanym" EXIF'em, już jakiś czas temu usunąłem, a puste pliki niczego ciekawego nie prezentują. ;)

Po kilku dniach intensywnych testów, stwierdzam, że przy użytkowaniu karty Sandisk Mobile Ultra class 4, żadne z wcześniej wymienionych problemów nie występują. Co ciekawe, niby class 4, a zapis dochodzi do 6MB/s.

Obecnie żadne zdjęcia się nie "psują", telefon się nie zawiesza, żadne pliki nie znikają z karty - katalog LOST.DIR jest pusty. Wniosek: telefon jest w zasadzie sprawny, ale wybredny, bo wcześniejsze dwie karty w innych urządzeniach działają bez zarzutu. Sprawa jest trochę zagadkowa. Przez moment pomyślałem, że to może kwestia różnego zakresu roboczego napięć kart, ale zweryikowałem to i są one takie same, więc to nie przyczyna. Czyżby DEFY poprostu nie lubi kart class 10? To jedyna teoria, która pasuje do całej tej sytuacji. Z ciekawości jutro wrzucę Kingstona 16GB class 4 i zobaczę jak telefon będzie się zachowywał. Wkrótce dam znać o wyniku eksperymentu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
konoo
Czyżby DEFY poprostu nie lubi kart class 10

Zgadza się masz tu gdzieś mój temat o tym i moimi problemami, ja nóweczke class 10 musiałem sprzedać i zakupić wolniejszą

bo niestety nasza Defy tak ma czasem że nie przepada za class 10

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

od kilku miesiecy uzywam Kingstona 16 gb class 4 w defy i problemow nie ma :) chodz kiedys sie zrazilem do kingstona bo nokia e51 ni cholery nie chciala dzialac z zadnym kingstonem.. natomiast z sandiskiem nie bylo problemu... malo tego.. znalazlem jakas karte noname z ktora nokia takze dzialala.. no ale w koncu po to sa takie miejsca jak to by sie ostrzegac przed danym sprzetem ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cztery dni testów na wspomnianym wcześniej Kingston'ie class 4 i tak samo jak na SanDisk'u Ultra Mobile class 4 - nie ma żadnych z opisywanych wcześniej problemów. U quattroxx'a - jak można przeczytać posta wcześniej - ta karta również działa bez zastrzeżeń. Potwierdza to teorię, że lepiej unikać kart "class 10", stosować wolniejsze i nie powinno być żadnych "niestrawności". ;)

@ qwercik, napisz jakiej karty używasz, ale prawdopodobnie właśnie czegoś "class 10". Jeżeli tak, to zmień na coś wolniejszego i powinno być po sprawie. Najlepiej weź coś firmy SanDisk, praktyka pokazuje, że karty tej firmy sprawują się bezproblematycznie we wszelakich urządzeniach. Kingston akurat na DEFY też współpracuje prawidłowo, ale niestety ta firma obniżyła nieco "loty" już dobrych kilka lat temu, renoma została, ale jakość już nie. Sam, podobnie jak quattroxx, również miałem kiedyś kłopoty z Kingston'em, na jakiejś Nokii.

Jeżeli qwercik po zmianie karty pamięci pozbędzie się zgłaszanego problemu, to osobiście uważam temat za oficjalnie rozwiązany. :)

Nawiasem mówiąc, na moim przykładzie widać, że niekompatybilna karta pamięci daje jeszcze parę innych objawów niż tylko "znikanie" zdjęć.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.