Przedstawiam Wam poradnik jak wgrać czysty rom .kdz na naszego LG H440n.
Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wywołane tym poradnikiem. Sam robiłem to kilka razy i wiem, że jest to bezpieczna metoda. Ale do rzeczy...
Będziemy potrzebować:
1. Program LG FlashTool 2014 (Działa tylko na Windows Vista i wyższym! Na XP nie działa, gdyż nie posiada kontroli UAC). POBIERZ
2. Sterowniki ogólne do LG. POBIERZ
3. Wybrany przez nas plik KDZ (ROM) z tego wątku: https://forum.android.com.pl/topic/236434-lg-spirit-4g-lte-zbior-kdz/
A więc gdy mamy wszystko przygotowane i zainstalowane na komputerze przechodzimy do telefonu:
- Wchodzimy w ustawienia>ogólne>informacje o telefonie> i klikamy 7 razy na numer kompilacji. Wyskoczy Nam "Jesteś już programistą!".
- Przechodzimy do zakładki ustawienia programistyczne i włączamy debugowanie USB.
- Możemy już wyłączyć telefon.
Uruchamiamy program LG FlashTool.
Wybieramy tryb 3GQCT (chociaż ja miałem kiedyś CDMA i się nic nie stało) oraz tryb EMERGENCY (może tez być DIAG ale niezalecane)
Wskazujemy ścieżkę do pliku .KDZ
Klikamy "Normal Flash"
W następnym oknie klikamy START.
URUCHAMIAMY naszego Spirita w Download Mode --> Vol+ przy podłączaniu kabla USB. Czekamy aż załaduje się Firmware Update
1. Klikamy Clear phone Software update Registry
2. Country BEZWZGLĘDNIE na Different Country
3. Language wg. upodobań, ja zawsze ustawiam Polski.
Dajemy OK w Flashtool. Uruchomi się program od LG, wywali jakiś error - nie należy się przejmować. Po chwili na telefonie wyświetli się nazwa portu (u mnie COM4) i zacznie się flashowanie telefonu. POD ŻADNYM POZOREM NIE ODŁĄCZAMY TELEFONU OD KOMPUTERA! Grozi to uwaleniem kernela i pamięci!
Po tym zabiegu telefon powinien się zrestartować - możemy już bezpiecznie odłączyć kabel USB.
**Ważne**
Gwarancja po takim zabiegu może zostać unieważniona, bądź telefon może dostać cegły (brick).
Nie odpowiadam za powyższe konsekwencje.