Testuję ten rom od wczoraj i powiem tak. Jest to chyba najlepszy ROM do tej pory z 2.1 + Sense i jeden z lepszych 2.1 w ogóle. Chciałem założyć temat ze screenami o tym romie ale sobie chyba daruję. Streszczę moje spostrzeżenia tylko tutaj.
Rom jest... chamski bo ma mnóstwo wad i mnóstwo zalet.
Może rozdzielę.
Wady
Ubogi wygląd stockowego Hero
Brak multitouch- daje się we znaki
Widżet kontaktów jest paskudny (rozwalone przyciski)
Diody led nie działają.
2.1 a nie można cieszyć się z nowego YouTuba... bo go nie ma oO
(Można dograć, jest temat na xda YouTubeHD.apk i działa wyśmienicie choć hd to chyba nie jest... no i stary wygląd)
Nieprzezroczysty lockscreen
Nie działa w ogóle aparat/kamera
Wgrane programy - lekki bajzel
Mimo, że 2.1 to w markecie nie widzi aplikacji Google Earth, w przeciwieństwie do innych romów 2.1
Występują błędy przy uaktualnianiu Map Google do 4.0.0 i aplikacji FB
Słabsza wydajność w grach choć dużo lepsza niż w wielu "bez sense" 1.6 - 2.1
Troszeczkę wolno reagująca nowa galeria ale za to całkiem płynna (nie jest to Live Gallery)
Troszeczkę dziwny etap pierwszej konfiguracji telefonu
Spolszczony ROM w 60-70%
Brak Tweetera - na rzecz Plurka (choć ludziom generalnie to wszystko jedno)
Czasami różne programy nie działają (np.ShootMe do screenshotów albo gra Totemo)
Tetheringu nie sprawdzałem ale po podłączeniu do kompa mamy nawet osobny wybór użycia telefonu jako modemu
W kalendarzu tydzień zaczyna się od niedzieli
Rom czasem się przywiesza, czasem restartuje albo następuje solaryzacja kolorów po czym wraca do normy
Słabej jakości zdjęcia kontaktów ściągane z Facebooka
Zalety
Chyba najważniejsze, jest bardzo, bardzo płynny. Zarówno w menu, w aplikacjach, przewijanie pulpitów itd., duży plus choć idealnie nie jest ale chyba nie znajdziecie płynniejszego romu 2.1 z Sense
Dostępne widżety zarówno oryginalne jak i te z sense (czyli jest wybór)
Tak samo tapety, do wyboru oryginalne i od HTC
Nowy market
Działający budzik 😉
Nowa przeglądarka - zielony pasek stanu, zakładki jak strona startowa w Operze
Działa Google Buzz
Mnogość nowych ustawień i informacji o telefonie wynikających z wersji 2.1
Płynna galeria
Domyślnie zainstalowana Nawigacja Google, chyba działa ale nie sprawdzałem
Działający widżet - rss reader. Co więcej, w RSS readerze jak wpiszemy w wyszukiwarce bash to znajdzie naszego rodzimego bash.org.pl więc jestem skłonny stwierdzić, że wyszukiwarka znajduje i resztę ważnych serwisów, polskich i zagranicznych
Powtarzam, płynny 😉
Dobra jakość dzwonków (jakoś mam wrażenie, że na niektórych romach są słabszej jakości tak jak czasem tapety)
Szybko reagująca klawiatura
aaa i jeszcze miałem domyśle apn'y dla play zarówno internet jak i mms +
Podsumowując, jest to szybki i fajny rom 2.1. Chyba obecnie najlepszy z Sense i jeden z lepszych w ogóle 2.1, ale jak wiadomo, dla jednych ważna jest płynność, dla innych aparat, bluetooth czy multitouch więc każdy zauważy u siebie jakieś rażące wady.
Rom jest na nowe radio i spl