Kolega licknuts przy pomocy Cyana oraz t3hSteve'a opracował hack polegający na podmianie zmodyfikowanej biblioteki wirtualnej maszyny Dalvika z androida 2.1 na androida 1.6. Zanotowano znaczny przyrost prędkości działania systemu oraz prędkości działania łącza 3g. Ilustruje to test benchamarkiem Linpack, gdzie oryginalne romy notują wyniki na poziomie 1.2 Mflops, "custom" romy na poziomie 2.4 Mflopsa. Romy po instalacji hacka notują wyniki powyżej 3.4 Mflopsa. Szybszy start systemu, szybciej otwierane/zamykane aplikacje oraz szybsza transmisja danych 3G. Hack nosi nazwe Dusted Donuts. Jest narazie w fazie testowej. Niektórzy zanotowali problemy z widgetami ale większość wypowiada się pozytywnie. Co jest potrzebne ? Rom z androidem 1.6 z dodatkami Eclair'a w kernelu oraz frameworku. Czyli CM 4.2.x, Super D 1.8 - 19.2, WG Y2.6, FastTest, KingKlick Eclair itp.
Co robimy ?
- najpierw naprawiamy system plików, konsola recovery i :
#e2fsck -fpDC0 /dev/block/mmcblk0p2
#reboot recovery
- ściągamy paczkę z www.androidonroids.com/dusted-donuts , rozpakowujemy na kartę sd, odpalamy terminal lub konsolę recovery :
#su
#mount -o rw,remount auto /sdcard
#cd /sdcard/dusted-donuts
#sh backup
#sh install
#sync
#reboot
Jeśli telefon nie zbotuje sie po logo G1 to wracamy do konsoli recovery i przywracamy bibliotekę libdvm.dll :
#mount -o rw,remount auto /sdcard
#cd /sdcard/dusted-donuts
#sh restore
#sync
#reboot
Cieszymy się z nowego hacka i przyśpieszonego systemu.
Dokładny post na xda :
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=637419
Zanotowałem wynik 3.614 Mflops na CM 4.2.14.1, szybszy start systemu oraz odpalanie programów, wydaję mi się że transmisja danych po 3G też jest szybsza. Żadnych problemów z stabilnością.
zezol: Przeniosłem. Komendy terminala wstawiaj w tag CODE.