Skocz do zawartości
Academic

Zdjęcia i filmy nie pojawiają się galerii, ale są na karcie SD

    Rekomendowane odpowiedzi

    Szanowni,

    mam problem z moim Desire Z, choć problem wydaje się być software-owy, zatem może dotyczyć każdego. Problem polega na tym, że w pewnym momencie zdjęcia i filmy wykonane telefonem przestały pojawiać się w galerii. Pojawiają się za to normalnie na karcie SD (widać je czy to z poziomu komputera, czy używając przeglądarki plików na telefonie, np. GhostCommander-a).

    Trochę pogooglowałem i znalazłem sporo osób z problemem podobnym do mojego. Niestety rozwiązania podawane w znalezionych wątkach (dobre podsumowanie jest blisko źródła, czyli tutaj: Issue 13419 - android - New pictures disappear in Gallery - Android - An Open Handset Alliance Project - Google Project Hosting) nie rozwiązują problemu, albo rozwiązują go tylko częściowo, pojawia się kilka sugestii:

    1. Skasować plik .nomedia z katalogu DCIM lub podrzędnego - u mnie nie ma takiego pliku

    2. Użyć aplikacji, która wymusi skanowanie karty SD, np. SDRescan - działa, ale tylko na jedno odpalenie galerii - to nie rozwiązanie

    3. Skasować pliki tymczasowe galerii - kasowałem, brak rezultatów

    4. Wyłączyć synchronizację z PicasaWebAlbums - nawet nie włączałem

    5. Factory Reset - no comment, nie próbowałem.

    Czy ktoś mam może pomysł co z tym zrobić?

    Pewnym rozwiązaniem byłaby instalacja alternatywnej aplikacji galerii - czy ktoś coś poleca?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    remmyhi

    1 - może masz ten plik na głównym katalogu na karcie?

    Jako alternatywa używam JustPictures...

    Sent from my HTC Desire using Tapatalk

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    raf-PL

    NA Samsung i5800 na A2.1 jest to samo. Po skasowaniu jakiegokolwiek pliku przez Menadżer Plików skanuje na nowo kartę pamięci i tym samym pojawiają się nowe zdjęcia w Galerii.

    QuickPic załatwił sprawę.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    sdcard/Android/data/com.coolris.media chyba taka ścieżka usuń ten folder i restart telefonu

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    sdcard/Android/data/com.coolris.media chyba taka ścieżka usuń ten folder i restart telefonu

    Niestety po pierwsze nie mam takiego katalogu (nazwa jest zależna od galerii, widocznie używasz innej), a po drugie nawet jak skasuję miniaturki, to nic to nie pomaga - pisałem o tym. Ale dzięki za chęci :-)

    ---------- Post dołączono o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

    Zgłosiłem problem do supportu HTC, oto odpowiedź:

    Dziękujemy za kontakt z HTC w sprawie problemu z kartą SD.

    Proszę o wykonanie miękkiego resetu urządzenia - wyjąć baterię w czasie pracy urządzenia i włożyć ją po 10 sekundach

    Proponuję wyjąć z telefonu kartę SD i włożyć ją ponownie po przeczyszczeniu.

    Jeżeli to nie pomoże pozostaje factory reset, po uprzednim zback-upowaniu danych.

    Zastosowałem się do pierwszej rady - nie pomogła. Druga i trzecia wydają mi się niedorzeczne, więc się nie sotoswałem, ale może komuś to pomoże. Ja dałem za wygraną i zainstalowałem QuickPic.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Mam ten sam problem ale o dziwo nie występował on na początku. Zacząłem analizować co się takiego wydarzyło w międzyczasie i powiązałem to z aktualizacją Androida do wersji 2.3. Nie używam aparatu w telefonie zbyt często ale wszystko wskazuje, że u mnie stało się to po aktualizacji systemu.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Mam ten sam problem ale o dziwo nie występował on na początku. Zacząłem analizować co się takiego wydarzyło w międzyczasie i powiązałem to z aktualizacją Androida do wersji 2.3. Nie używam aparatu w telefonie zbyt często ale wszystko wskazuje, że u mnie stało się to po aktualizacji systemu.

    Ja również mam telefon po upgradzie do 2.3, więc niewykluczone, że masz rację - ja niestety nie pamiętam co było pierwsze - problemy, czy 2.3. Z kolei link do forum google, który wkleiłem w pierwszym liście wskazywałby, że jest to problem niezwiązany z żadnym modelem telefonu, czy wersją systemu - po prostu ogólny bug. Ciekawe, że już pół roku mija i nikt się z tym nie uporał.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x