Dodam od siebie, że praktycznie 99,9% ekranów LCD, IPS, AMOLED posiada niedoskonałości w postaci nierównomiernego podświetlania (miejscowo, w kratę, linie...) lub żółtej/szarej/niebieskiej bieli. Niedoskonałości te zauważalne są w specyficznych warunkach, których większość z nas nie doświadczy podczas zwykłego, roboczego użytkowania smartphone (poczta, rozmowy, sms, internet, youtube, fb, gry, mp3 itd.).
Z czystej ciekawości testowałem ekrany Note 3, Note 4, One M8 i Huawei Mate 7. Wszystkie miały jakieś drobne "ledwo zauważalne" niedoskonałości. Celowo użyłem słowa niedoskonałości, gdyż w mojej ocenie nie są to wady. Większość producentów w takich sytuacjach odbija piłeczkę nie uznając żądania nabywcy (zwrot gotówki/wymiana na inny) lub dokonuje bezpłatnej wymiany ekranu na inny (z innymi "niedoskonałościami").
Pozostałych wymienionych "wad" nie doznałem. Telefon noszę w silikonowych pleckach Nillkin (upadł mi dwa razy i nieodniósł przy tym żadnych uszkodzeń), nie siadam na niego! (samoistne wyginanie aluminiowych smartphone należy włożyć między bajki - zawsze winę ponosi niezdarny użytkownik 😃).