Szukam w internecie opisów dotyczących przerywania połączeń przychodzących.
Sprawa dotyczy Samsunga G900F pracującego w sieci Play.
Przerywanie rozmów (tylko przychodzących!) następuje zawsze po kilku sekundach, gdy rozmówca zdąży się przywitać i przedstawić… Wygląda to na niezbyt grzeczne moje postępowanie.
Kłopoty pojawiły się nie od razu. Początkowo nie zanotowałem takich sytuacji. Telefon pracował pod Androidem 4.4.2.
Problem zaistniał dopiero po kilku miesiącach, z pewnością już po aktualizacji systemu z „4” na „5”, ale sprawa nie jest tak prosta.Dwa inne Samsungi działają w tym samym mieszkaniu bez zrywania jakichkolwiek połączeń (u tego samego operatora - Play), jeden pod Androidem 4.x, dugi pod 5.1.1.
• Próbowałem zasięgnąć pomocy u operatora.
• Nie pomogło czyszczenie do ustawień fabrycznych (Factory resetet), ani wymiana karty SIM na nową.
• W ubiegłym tygodniuwgrałem Odinem soft stockowy (bez nabijania flagi Knox)niebrandowany (G900FXXU1BOJ1_G900FXEO1BOH1_XEO.zip). Telefon zerwał następnego dnia dwa kilka połączeń przychodzących (wyłącznie przychodzących).
• Wgrałem Odinem ROM stockowy 4.4.2 (G900FXXU1ANJ1_G900FXEO1ANJ1_XEO.zip) i zablokowałem aktualizacje. Próby trwają…
Jeśli nadal będą zrywane połączenia spróbuję podmienić oprogramowanie modemu (‘modem.bin’ spakowany za pomocą narzędzia ‘tar-Tool’ do ‘modem.tar.md5’) z innej wersji ROM stockowego dla tego samego urządzenia.
Może przyczyna tkwi u operatora, w działaniu sieci, jakimś błędzie w statusie zarejestrowanego w Play urządzenia?
Czy ktoś miał/ma podobne kłopoty z przerywaniem połączeń przychodzących?
Pozdrawiam, JurGraf