Czołem.
Mój LG L9II już nie do końca wpasowuje się w moje wymagania i czas zmienić telefon na coś lepszego. Budżet to 1200zł ale jeśli da się znaleźć coś godnego taniej to wolałbym nie wydawać połowy pensji na słuchawkę😛
Telefon używam do smsowania, telefonowania, internetu, facebooka, mailowania, GPSu, słuchania muzyki i czytania książek.
Moje wymagania to:
-Duży ekran, 5-5,5" z tym, ze jeśli 5" to byłoby miło jakby miał przyciski fizyczne, a nie wyświetlane na ekranie.
-Idealna płynność działania. Wiadomo jak się przytnie raz na tydzień to tragedii nie ma (w końcu to android), ale jak chcę zadzwonić czy napisać sms to nie ma mowy o patrzeniu na wczytujące się kontakty czy okna dialogowe.
-Nie korzystam z LTE, ale jednak miło byłoby gdyby telefon za te pieniądze wspierał już nowsze technologie
-Bardzo dobra jakość rozmów oraz antena. Chcę słyszeć rozmówcę głośno i wyraźnie. Często dzwonie w sprawach biznesowych i nie chcę domyślać się co rozmówca powiedział lub prosić 3 razy o powtórzenie. Nie mieszkam w centrum miasta i pełna ilość kresek zasięgu jest u mnie rzadkością (przynajmniej lg ma z tym spory problem).
-Mile widziane wsparcie producenta
-Bateria musi trzymać cały dzień. Wprawdzie nie korzystam z telefonu 24h/dobę, ale godzina internetu, 30minut rozmów i kilkanaście smsów nie powinny powodować rozładowania się telefonu przed tradycyjnym już nocnym ładowaniem.
-Dobra łączność GPS
Właściwie to tyle. Nie oczekuję wodotrysków od aparatu i zakładam, że wyraźną i czytelną fotkę zrobi każdy telefon w tej półce cenowej.
Wolałbym żeby telefon był nowy, ale mogę tęż wziąć pod uwagą jakiś kilku-miesięczny telefon z gwarancją.
Narazie mam 3 typy:
-Asus Zenfone 2 ze względu na ekran, wydajność i cenę nówki
-Samsung Galaxy S4 i9506 ze względu na to, że jest to flagowiec i nie słyszałem, zeby posiadał jakieś wady fabryczne.
-Xperia Z2 ze względu na wygląd i wydajność, ale w grę wchodzą tylko używki i słyszałem, że grzeje się i obudowa potrafi samoistnie ulec pęknięciu.
Myślałem też o jakiś chińczykach, ale nie wiem czy w tej cenie oferują znacznie więcej niż podane wyżej propozycje, a poza tym jest ryzyko podróbek, wad fabrycznych, problemów z softem i gwarancją.
Dziękuję za wszelką pomoc