Coś ktoś na temat tego telefonu napisze ? Cz nawet nie patrzeć tu tylko na model 4'' ?
Trochę, a nawet bardzo po czasie, ale ponieważ nie ma na forum żadnej opinii użytkownika o tym telefonie, to wstawię tu swoją skromną reckę.
Natrafiła mi się całkiem fajna okazja. Dzisiaj w łapki wpadł mi telefon Xperia x10 w wersji mini. Z braku innych zajęć, postanowiłem pokrótce spisać moje wrażenia po kilku chwilach z tym urządzeniem. Tę mini-recenzję (z naciskiem na mini!) piszę jako osoba, która od ponad roku korzysta z systemu Android.
Po pierwszym, fizycznym kontakcie z telefonem, stwierdziłem, że jest to dość solidna konstrukcja. Mocny, lekko gumowany plastik, bardzo dobrze leży w ręce – solidność widać chociażby przy zdejmowaniu tylnej klapki, ponieważ nie ugina się ona podczas tej czynności. Byłem też trochę rozczarowany, co do rozmiarów tego urządzenia – chociaż wiem, że został on zaprojektowany głównie z myślą o takich, a nie innych, gabarytach.
Od czasu posiadania G1, nie miałem okazji pisywać smsów na klawiaturze QWERTY. A szkoda, bo to bardzo wygodna sprawa. Zwłaszcza, że w x10 klawisze są bardzo fajnie wyprofilowane i łatwo je wyczuć palcami. Owa klawiatura, to jeden z większych plusów tego telefonu.
Rzeczą, która mnie bardzo nie miło zaskoczyła, to wygląd i funkcjonowanie nakładki Sony Ericssona na telefony z Androidem. Nie spodziewałem się, że to będzie aż taka tandeta! Większość cech, za które cenię ten system operacyjny, została tutaj zastąpiona, lub ukryta w mniej wygodnych miejscach. Całość sprawia potworne wrażenie, a gdybym w ten sposób miał zacząć swoją przygodę z Androidem, to z pewnością nie trwałaby ona zbyt długo.
Xperia x10 w wersji mini, to z pewnością telefon nie dla mnie – kto tak jak ja, ma manię wielkości, musi mierzyć w wersję normalną. Ja na szczęście mam swojego Hero. Przez malutki ekran, telefon traci to, za co zwykło cenić smartphony. Co ważniejsze, nakładka wydana przez SE, to jedno wielkie nieporozumienie, które odbiera duszę Androida.
Zdjęcia i porównanie z Hero na moim blogu.