Witam,
piszę w temacie ogólnym, bo problem moim zdaniem dotyczy Androida jako systemu…
Kilka dni temu przywróciłem telefon HTC One M7 Dual Sim 802w (Android 5.0.2) z backupu wykonanego przez TWRP. Po przywróceniu kopii telefon nie ma dostępu do pamięci wewnętrznej – po wejściu przez Root Explorer bądź ES File Explorer nie widać żadnych plików na „sdcard”. Co ciekawe pliki te są widoczne po podłączeniu telefonu przez USB do PC, również po wejściu w „Ustawienia – Pamięć” widać, że ponad 60% jest fizycznie zajęta – ale nie jest widoczna.
Co jeszcze ciekawsze np. zdjęcia są bez problemu odczytywane w aplikacji „Galeria”, natomiast nie ma do nich dostępu przez eksploratory plików.
Wszystkie pliki są również widoczne przez eksplorator w TWRP.
Karta sdcard2 (zewnętrzna) jest widoczna, chociaż po jednym z resetów również i do niej nie było dostępu – potem nagle się pojawił.
Reset do ustawień fabrycznych nie pomógł, wciąż brak dostępu. Przywrócenie do starszej kopii przez TWRP – również bez zmian.
Najgorsze jest to, że nie mogę zrobić kopii zapasowych niektórych aplikacji, tych które zapisują dane w pamięci wewnętrznej (aplikacje zawieszają się bądź zatrzymują pracę po próbie zmiany ścieżki dostępu kopii).
Gdzieś czytałem, że w tym przypadku pomoże wgranie RUU przez fastboot – rzecz w tym że do mojego modelu RUU nie jest dostępne. Dostępna jest za to kompletna aktualizacja OTA do Androida 5.0 – czy taki plik można wgrać przez fastboot (fastboot flash firmware nazwa.zip)?
Pytanie – co mogę zrobić w tej sytuacji? Nie jestem biegły w Androidzie, może ktoś mógłby podsunąć rozwiązanie w którym kierunku powinienem pójść i gdzie szukać wyjścia z sytuacji? Jak można naprawić dostęp do plików?