Witam.
Podejmuje wlasnie decyzje co do nowego smartfona.
Musi miec:
- wyswietlacz minimum 5.5, ale najlepiej 5.7, mysle czy nie pojsc w 6 ale lubie phone nosic w kieszeni itp jednak:/
ostatnio mialem do czynienia z lg g2 czyli 5.2, wyswietlacz na dluzsza mete moglby byc wlasnie sporo wiekszy:) rozmiar samego telefonu ok; wazna jest takze proporcja obudowy do wyswietlacza - w lg g2 bylo to zrobione mistrzowsko, natomiast taka np xperia z3 to dla mnie tragedia, to tez b. wazne
- rozdzielczosc (minimum) full hd, jakosc-jasnosc-katy widzenia oraz widocznosc w sloncu i ogolnie pojete cechy dobrego wyswietlacza (ale ponownie - jak super amoledy b. mi sie podobaja to za to cukierkowatosc i ogolnie design, fonty itd na samsungu mnie raza:/ ale to da sie chyba edytowac na wlasne potrzeby...)...ogolnie minimum takie wykonanie jak lg g2
- wysoka jakosc dzwieku odtwarzanego (glownie) na sluchawkach, telefon bedzie robil za player takze
- kwestie praktyczne jak np. glosnik/glosniki zlokalizowane tak, zeby trzymajac telefon (glownie) w poziomie nie zaslaniac go od razu
- kwestie praktyczne jak np. wejscie na sluchawki umiejscowione na gorze, autojasnosc...w sumie do tych przyciskow w lg sie przyzwyczailem:P ale pewnie do czegos innego tez sie przyzwyczaje
- bateria nie musi byc jak w xperii, ale tez zeby przy srednim uzywaniu spokojnie dawala rade przez dzien (na lg g2 byla w miare ale bez rewelacji imo)
Telefon glownie bedzie uzywany do aplikacji praktycznych (bankowe, rozliczeniowe, muzyczne, zakupowe, aukcjowe, ogolnie internetowe), do przegladania internetu maili a takze dokumentow pdf czy xls, ogladanie video, czasem do gier:P
Na poczatku myslalem o galaxy s6 edge+, ale wlasnie - male detale praktyczne - jak sie obsluguje go w poziomie to beznadziejnie wysuwa sie pasek powiadomien hehe + na tych zakrzywieniach bardzo wyraznie odbijaja sie wtedy linie swiatla co przy ogladaniu video irytuje od reki imo
Oczywiscie najlepiej zeby byl lekki, wiadomo, ale wiem ze nie mozna miec wszystkiego:P
Material wykonania chyba najmniej istotny, niby plastik sie mniej grzeje, aluminium ladniej wyglada, plastik jak na s-kach najmniej wypadnie z rak, skora z lg g4 ladnie wyglada...jeden kij;)
gorilla glass i trwale wykonanie mile widziane jednakze, bo czasami roznie sie obchodze ze sprzetem a i mialby dluzej posluzyc
Ogolnie jak tak siebie teraz przeczytalem to sam bym powiedzial "kup se tablet" no ale wlasnie nei, chce pozostac przy rozmiarze max. phabletowym jesli jeszcze byloby to w granicach uzywalnosci, ma to tez robic za phone jeszcze
Z 5.5 myslalem ewentualnie nad huawei p8.
Choc bardzo intensywnie rozwazam galaxy note 4 z uwagi na wielozadaniowosc, wyswietlacz, rysik ktory sadze ze przy w/w wymaganiach moglby byc czesto przydatny (?) itd
niby jeszcze gdzies tam kolacza sie mysli o honorze 6calowym...czy iphonie, ale chyba max dobrego co bym wyrwal to 6plus 5.5:/ [ale jesli uwazacie ze to sensowna opcja, to kazcie mi krotko wy*******c do watku o zakupach ios, bede wdzieczny;D)
no i tak to sie przedstawia
chodzi mi najpewniej o nowke, coś do 1.5 tysiąca.
z gory ogromne dzieki za jakiekolwiek wskazowki, opinie oraz sugestie:)
pzdr