Hej,
Kupiłem HTC z aukcji na polskim allegro, telefon pochodzi najprawdopodobniej z Singapuru (jest aukcja na AliExpress) - dotarł w jednym kawałku itd. działał (czas przeszły..) ale na starym systemie 4.1.2 w wersji na rynek azjatycki - nie był w pełni przetłumaczony i w niektórych miejscach wyrzucał mi te ich szlaczki..
Jeszcze podjarany nową zabawką postanowiłem "na hura" mu zmienić system na Europejski a przy okazji w najnowszej wersji. Przesiadłem się z Windows Phone`a więc przez jakiś czas nie miałem styczności z androidem..
Najpierw próbowałem z RUU ale instalacja nawet się nie zaczynała i miałem błąd zgodności RUU z telefonem, potem odblokowałem bootloadera wg. poradnika z forum, wrzuciłem recovery TWRP i odpaliłem instalkę Android Revolution 92.0 - fiasko, telefon się nie uruchamiał. Potem próbowałem jeszcze kilku romów które znalazłem na forum jednak największy postęp jaki udało mi się samodzielnie uzyskać to fakt że telefon się uruchomił i zawisł na wygaszaczu.
Generalnie namieszałem, skończyły mi się pomysły, nie mam backupów (wiem że jestem debilem) i proszę o pomoc..
fastboot getvar all
(bootloader) version: 0.5
(bootloader) version-bootloader: 1.57.0000
(bootloader) version-baseband: N/A
(bootloader) version-cpld: None
(bootloader) version-microp: None
(bootloader) version-main: 5.03.651.3
(bootloader) version-misc: PVT SHIP S-OFF
(bootloader) serialno: FA36HS908292
(bootloader) imei: jest
(bootloader) meid: j/w
(bootloader) product: m7_wls
(bootloader) platform: HBOOT-8064
(bootloader) modelid: PN0720000
(bootloader) cidnum: 11111111
(bootloader) battery-status: good
(bootloader) battery-voltage: 4281mV
(bootloader) partition-layout: Generic
(bootloader) security: off
(bootloader) build-mode: SHIP
(bootloader) boot-mode: FASTBOOT
(bootloader) commitno-bootloader: dirty-1f512bb6
(bootloader) hbootpreupdate: 11
(bootloader) gencheckpt: 0
all: Done!
@@update
Okazało się że głównym problemem był MID który mi blokował możliwość instalacji czegokolwiek z EU. Szkoda że zorientowałem się tak późno bo aktualnie telefon kona już totalnie .. Zmieniłem MID na 710000, próbowałem wrzucić RUU - wywaliło się w trakcie update i chyba upiekło go już do końca.. Dalej mam dostęp do bootloadera, recovery itd. ale nie mogę go ponownie odblokować a na dole ekranu przy uruchamianiu mam na czerwono komunikat od HTC że oni się już do tego softu nie przyznają ;p
Można jeszcze coś wyczarować? Fajnie by było rozgryźć ten problem do końca bo widziałem że więcej osób się z nim boryka - tu już jest jakiś progres, jeśli z obecnego punktu udało by się wrzucić na niego jakiś firmware i rom to wydaje mi się że mogłoby zadziałać.. Tylko że ja już za bardzo nie wiem jak i co tam wrzucić..
http://android-revolution-hd.blogspot.com/p/android-revolution-hd-mirror-site-var.html - tam jest spora kolekcja firmware`ów, ale gubię się w tym..