Wspomniany SMS Backup+Restore w ten sposób działa dla SMSów, MMSów i call loga. Tak, ma udostępnione konto imap (nie gmail, to dla mnie ważne - mam własny serwer, także pocztowy, i tam chcę przechowywać dane). Więc technologia nie jest niewiadomojakwypasiona 🙂
Ew. własne konto dla aplikacji też mogę założyć, żeby te dane przesyłać, ale elegancja zapisywania w skrzynce email bardzo mi się podoba.
Co do chmury - większość aplikacji wspiera najwyżej dropboxa i google drive, czasem microsoft, czy kilka innych. Moja chmurka to owncloud, czyli zwykły webdav i póki co takie rozwiązanie mam (call recorder zapisuje pliki w telefonie, ultimate sync przerzuca do owncloud), jednak wolałbym się przenieść do imapa, z róźnych względów.
Częściowo moje wymagania spełnia call recorder od killer mobile. Dlaczego częściowo? Bo nagrywa połączenia i potrafi je wysłać mailem. Niestety - wprawdzie wysyła na dowolne konto, ale wyłącznie przez Gmaila. A ja tego nie chcę. Gdyby potrafił wysyłać z dowolnego konta - wystarczyło by mi, choć to nie całkiem to czego chciałem.
Jakieś inne propozycje?