Co do multikomunikatorów to ostatnio przetestowałem trzy, zarówno na mobilne jak i wersje na PC.
Według mnie najbardziej mi odpowiada komunikator o nazwie NimBuzz (jest wersja mobilna jak i PC). Niestety jest małe, ałe ... nie pobiera wszystkich kontaktów z GG. Po połączeniu do serwera jedynie część jest ściągana przez program. Na stronie producenta jest napisane, że od jakiegoś czasu poprawiają ten błąd. Kolejna wada to brak protokołu do obsługi Tlena (jedynie przez jabbera można), ale to już nie to samo.
Swojego czasu korzystałem z Palringo, zarówno z wersji mobilnej jak i PC. Niestety brak jest protokołu do obsługi Tlena oraz nie są wyświetlane avatory osób obok kontaktów. To według mnie największe wady tego komunikatora. Poza tym bardzo ciekawym rozwiązaniem jest zakładka gdzie można zobaczyć statusy poszczególnych kont.
Obecnie korzystam z komunikatora PidGin. Niestety nie ma wersji mobilnej. Jest tylko na PC. Obsługuje wszystkie dostępne serwisy (w tym GG, Tlena, Facebooka itp.), istnieje możliwość ustawienia statusy opisowego, wyświetla avatory kontaktów itp. Jedyne czego mi w nim brakuje to zakładka na której można sprawdzić aktualny stan dla poszczególnych kont. Poza tym ideał 😉
Na wzmiankę zasługuje także fakt, że w PidGin jak i w Palringo można ustawić kilka numerów GG 🙂 W nimbuzz nie ma takiej opcji.
Mam nadzieje, że komuś się przyda.