Skocz do zawartości
tom-wid

Telefon przy stanie baterii 10 - 15 % sam się wyłącza po aktualizacji do N915FYXXU1COJ2

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam,

     

    mam problem, który pojawił się po aktualizacji do N915FYXXU1COJ2 (a nawet wcześniej po wgraniu ​COJ1).

     

    Gdy bateria dochodzi do około 15% (a czasami dotrwa do 10%) to nagle telefon się wyłącza tak jakby stan baterii był 0%. Kilka razy próbuje się sam włączyć ale od razu pada. Zdarza się, że gdy telefon nie jest obciążony pracą (muzyka, film, czy też zwykła aktualizacji przez WiFi) to działa do końca ale jak tylko coś chcę zrobić po dojściu do 15% telefon pada.

     

    Przed aktualizacją do 5.1.1. nic takiego nie miało miejsca. Zrobiłem wipe'a i powrót do ustawień fabrycznych ale nic to nie dało.

     

    Czy ktoś ma taki problem?

     

    Pozdrawiam,

     

    Tomek

    Edytowane przez djcygan2009

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    @@tom-wid Ja bym polecił zrobić wipe z poziomu recovery i wgrać na nowo soft Odinem. Jeśli to nie pomoże znaczy, że coś jest nie tak w kwestii mechanicznej z telefonem bądź z baterią.

    Gdzieś dosyć nie dawno czytałem tu na forum, że takie zachowanie jest początkiem końca baterii. Mogło by się zgadzać z tym co piszesz bo jak nic nie robisz to bateria da radę jeszcze utrzymać urządzenie a gdy tylko chcesz coś zrobić momentalnie pada bo nie ma tyle sprawności aby telefon mógł działać przy niskim poziomie jej naładowania.

     



    Połączony post:

    http://forum.android.com.pl/topic/254178-dziwnie-zu%C5%BCycie-baterii-nie-%C5%82aduje-si%C4%99-do-100/

     

    Post 9 i 10 z tego tematu, to o czym pisałem.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    wipe'a zrobiłem wcześniej z poziomu recovery i to nic nie dało.

     

    Już załadowałem nowy soft przez Odina. Zobaczymy jak się to sprawdzi.

     

    Też bym pomyślał, że to początek końca baterii ale:

    - miałem już wiele modeli Nota i Galaxy dłużej niż niecały rok (Note Edge mam od stycznia) i nigdy takiego efektu nie miałem - jedynie coraz krótsze trzymanie baterii ale z płynnym spadkiem

    - zjawisko z nagłym spadkiem baterii (na wykresie z poziomy 15% nagle jest ucięcie do zera) pojawiło się po pierwszej aktualizacji do 5.1.1.

     

    Czekam na koniec dnia.

     

    Dzięki i pozdrawiam,

     

    Tomek

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Mam dokładnie to samo po aktualizacji. Nota mam od października zeszłego roku i nie było takich cyrkow.

    Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Po wgraniu softu Odinem jakby trochę sytuacja się poprawiła. Tzn. nie ma efektu 15%-0% w 1 sekundę ale nadal od 15% jest spadek skokowy: 15% - 11% - 8%- 5% w krótkim okresie. Zdarza się też, że przy stanie 5%, gdy podłączę ładowanie to telefon się resetuje.

     

    Myślałem o zakupie nowej baterii ale jeżeli to kwestia softu to wydatek nie ma sensu.

     

    Może kolejna aktualizacja coś poprawi.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    memphis21

    Miałem podobny problem. Od wczoraj mam tą baterie ( polecana przez kolege z forum) i juz widze znaczącą różnicę wzgledem rocznej baterii. Jak bede mial okazje to sprawdze czy teraz nadal mam ten sam problem przy 20%, ale zmeinilem tez rom z Ditto na eReboot wiec moze tez miec znaczenie. 

    http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5524599234

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam Ponownie,

     

    niestety nadal ta sama historia co na początku. Przy 15% off. Czasami, gdy podłączę ładowarkę to pokazuje znów 15% i łąduje a czasami startuje od 0%. Czekam na nowy soft a jak to nie pomoże to kupię baterię. Zobaczymy.

     

    @@memphis21 czy nowa bateria poprawiła sprawę?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    memphis21

    @up

    Sam juz nie wiem.

    W zasadzie to wydaje mi sie, ze nie wiele sie poprawilo ;/;/. Nadal jest przecietnie.

    Przynajmniej teraz mam w pogotowiu zapasowa gdyby nagle padła i Powerbank od Xiaomi 16kmAh wiec jakoś zyje ;)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam. Przepraszam że odkopuje tak stary temat, ale mam ten sam problem. Od 20% mój Note Edge też się wyłącza i nie idzie go włączyć. Odżyje dopiero po podłączeniu ładowarki. Już miałem zamawiać baterię ale widzę tutaj że nawet to nie pomaga. Uporał się już ktoś z tym problemem?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Napisano (edytowane)

    @machmat93

    Witaj. Nie ma co przepraszać. Od tego jest przecież temat, żeby pomóc. Powiem Ci tak. Z moim Edgem mam tak, że mam np. 20%. Włączam UPSM i jak wyłączę to właśnie jest 0%. Tak więc jakiś problem jest. Noszę się z zamiarem zakupu nowej baterii bo mam SOTy typu 1,5 h ale oczywiście cały czas odkładam...

    Edytowane przez Apocalypse

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.