Skocz do zawartości
moogoom

Xperia T - bardzo wolno działa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

 

Potrzebuję pomocy...

Telefon (LT30p) u mnie od nowości, wzięty z abonamentem. Obecnie ma zainstalowany Android 4.3 uaktualniony z operatorskiego źródła. ROM nigdy nie modyfikowany i nigdy nic z telefonem nie było robione.

 

W sumie zadowolony z niego byłem, do czasu aż pojawiły się problemy z szybkością jego działania. Objawem są:

- zbyt długa reakcja na przyciśnięcie przycisku zasilania (ekran włącza się po ok 10 sek)

- zbyt długa reakcja na odebranie połączenia (telefon jeszcze dzwoni i wibruje a rozmowa już trwa)

- zbyt długa reakcja na włączenie aparatu foto (po wciśnięciu przycisku migawki na obudowie telefon w ogóle nie reaguje i nie uruchamia aplikacji do obsługi aparatu)

- zbyt długie oczekiwanie na dostęp do ostatnio wybieranych połączeń (czasami nawet 20-30 sek)

- zbyt długie oczekiwanie na dostęp do aplikacji (trudno powiedzieć czy to jest problem zbyt wolnej reakcji na dotyk czy problem z uruchomieniem aplikacji)

 

Teraz tak: 

- Telefon nie był poddawany, żadnemu działaniu czy ingerencji programistycznej.

- Telefon nie upadł ani nie został w żaden inny sposób potraktowany mechanicznie.

-  Wyświetlacz nie ma uszkodzeń,

- Telefon służy mi do pracy, wiec nie ma w nim zainstalowanych żadnych gier lub zbędnych aplikacji,

- Telefon 3-krotnie poddałem czyszczeniu w postaci przywracania do ustawień fabrycznych wraz z czyszczeniem pamięci.

- Telefon dwukrotnie "naprawiałem" za pomocą aplikacji SONY PC COMPANION

- Telefon ma zainstalowaną kartę pamięci 8GB i wszystkie rzeczy typu zdjęcia, pliki które mi są potrzebne są przechowywane na tej zewnętrznej karcie pamięci.

 

Edyta: Przypomniało mi się jeszcze, że czasami:

- jak ładuję telefon przez całą noc to rano telefon jest wyłączony i muszę go włączać.

- zawsze (od jakiegoś czasu) jak ładuję telefon to nie wyłącza się mu ekran, tylko cały czas świeci podczas ładowania (wcześniej zaświecał podczas podłączania ładowarki i gasł po kilku sek.)

 

 

To w zasadzie wszystko. Pytanie czy mam się rozglądać za nowym telefonem czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?

Z góry dziękuję za pomoc.

 

Pablo

Edytowane przez moogoom

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skopiuj wszystkie dane z telefonu.

Możesz zrobić również kopie aplikacji np. TitaniumBackup.

 

Potem w menu wykilkaj aby przywrócić ustawienia fabryczne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
- Telefon 3-krotnie poddałem czyszczeniu w postaci przywracania do ustawień fabrycznych wraz z czyszczeniem pamięci.

 

Czytajcie proszę ze zrozumieniem...

Napisałem dokładnie co robiłem już z telefonem. 

 

Jakieś inne pomysły ?

 

Pablo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmmm...

 

Rozumiem, że ten telefon już jest zabytkiem i nie ma z tego powodu chętnych do pomocy. Tym samym jest to tożsame z moim pierwszym wpisem w tym temacie - następuje konieczność zmiany telefonu ?

 

Czytałem jeszcze w kilku innych miejscach w sieci i dziwne, ale przynajmniej kilka podobnych objawów pojawiło się u innych użytkowników. Wada? Celowe działanie ?

Dziwne...

 

Jak by ktoś miał jeszcze jakiś mądry pomysł, chętnie wysłucham...

 

Dziękuję.

Edytowane przez moogoom

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Erelas

Może to być już wina wieku telefonu, polecam wymianę na nowszy model skoro ustawienia fabryczne nic nie dały, możesz jeszcze spróbować wgrać inny system, albo nawet oryginalny wgrać od nowa, na forum są poradniki jak to zrobić. :)

  • Lubię to! 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może to być już wina wieku telefonu, polecam wymianę na nowszy model skoro ustawienia fabryczne nic nie dały, możesz jeszcze spróbować wgrać inny system, albo nawet oryginalny wgrać od nowa, na forum są poradniki jak to zrobić. :)

 

Witam !

 

W końcu coś konkretnego ! :-)

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. 

 

Faktycznie może jeszcze spróbuję wgrać jakiś totalnie czysty ROM. Jak to nie pomoże to przesiadka na coś nowszego.

Jeszcze raz wielkie dzięki !!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zaczął od takiej prostej rzeczy jak wyciągnięcie karty pamięci - może ona się psuje i powoduje opóźnienia w działaniu telefonu.

Potem można próbować wgrać soft. Jeśli fabryczny nie pomoże, a gwarancji już nie ma, to można się pokusić o jakiś modowany - ale z tym trzeba uważać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Z.sentymentu do tego telefonu. Miałem podobny problem. Telfon chcialem przeznaczyć do kosza-te same objawy,wolne, baaaaaardzo wolne dzialanie.

Na szystko pomógł flash. Uzywasz flastoola do.zainstalowania na nowo systemu. Poradnik jest na tym forum. WAZNE jest to iż przy instalacji musisz wszystko usunąć z xperii. (we flashtoolu jest do zaznaczenia opcja wipe). Nowe oprogramowanie do Tetki sciagasz rowniez z tego forum. Ja sciagnalem sobie pierwszy JB 4.1.2(nie pamietam nr kompilacji). TELFON PO TEJ OPERACJI JAK NOWY :-). Spokojnie go skonfigurowalem wifi itd. Dostalem info ze mam aktualizacje, pierwsza.dotyczyla.uaktualnienia JB, zrobilem to(nowsza kompilacja systemu 4.1.2) Potem dostalem aktualizacje do 4.3 . I wszystko dzialalo MEGA dobrze. Kluczem jest wgrywanie systemu z opcja Wipe wszystkiego. Faktem jest ze sprzedalem moja tetke kilka.dni później bo dostalem inny telefon na przedluzenie umowy. Ale.nowy uzytkownik chwali sobie działanie tetki caly czas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze mozesz spróbować wgrać softa. Myśle że po tym powinno być oK. Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
timmi

Witaj posiadam ponad 2 lata Tetkę teraz służy jako drugi bądź zapasowy telefon.Pierwsze co bym zrobił to pozbył się fabrycznego andka 4.3 i przejść na np 4.1.2 stockowego, bo to że się wyłącza to tylko i wyłącznie bug w sofcie, który już był w przecieku 4.3.Możesz pobawić się customami jak na razie to jedynie miui jedynie wydał mi się taki stabilny.Testowałem trochę cyjanów też ale zaden nie był na długo, widocznie jeszcze nie ten rom,który pasuje.Spowolnienia może powodować też karta pamięci(np zawalona albo już się zużyła nieco).Ogólnie polecam wgrać CE5 9.1.A.1.141 zamiast CE1, bo telefon nie będzie upierdliwy, żeby wgrać 4.3.

Edytowane przez timmi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.