Odpowiadając na prośby niektórych użytkowników, wielokrotnie zielonych w te klocki, postanowiłem napisać łopatologiczny poradnik jak wgrać wersje prerooted czyli zrootować androida 5.1.1 na Xperii Z3 Compact.
Najpierw zrób kopię tego co masz na telefonie bo wszystko stracisz i sformatuj kartę pamięci-może być z poziomu telefonu.
Do dzieła:
1. Pobieramy flashtoola stąd http://www.flashtool.net/index.php i go instalujemy, a potem sterowniki do telefonu, znajdziemy je po zainstalowaniu flashtoola w folderze C:flashtool/drivers-odpalamy to co tam jest i zaznaczamy flashmode, fastboot oraz Z3c i instalujemy potwierdzając wszystkie komunikaty nawet jak będą jakieś błędy. Po zainstalowaniu wyłączamy telefon i odpalamy flashtoola w celu skonfigurowania go z flashtoolem - podłączamy telefon pod kompa trzymając przycisk ściszania-pojawi się komunikat o zainstalowaniu sterów. Można odłączyć telefon i go narazie włączyć.
2. Pobieramy rom D5803_23.0.A.2.93_Central Europe 1, który wgrywamy flashtoolem, dokładnie ten https://drive.google.com/file/d/0B5_HlMo5nMr4VDNDSE9KSFNpalU/view?usp=sharing
iwrzuamy go do folderu C:użytkownicy/twoja nazwa kompa/.flashTool/firmwares
3. Teraz instalacja - to co teraz zrobimy to cofniemy się o kilka wersji softu do kitkata, który zrootujemy, a potem dogramy recovery i wgramy wersję prerooted.
To do dzieła. Najpierw w telefonie wchodzimy w ustawienia i na samym dole w informacjach o telefonie klikamy kilka razy w numer kompilacji aż pojawi się napis opcje programistyczne, cofamy się do ustawień i tam pojawią się opcje programistyczne. Włączamy w nich debugowanie usb i wyłączamy telefon.
4. Odpalamy flashtoola (nie podłączając narazie telefonu). Klikamy ikonę pioruna, zostawiamy tak jak jest czyli flashmode i klikamy ok, w oknie po lewej stronie wybieramy rom który wcześniej skopiowaliśmy, a następnie zaznaczamy WIPE log i data w flashtool-ui klikamy flash. Musimy potwierdzić scrypt podczas instalacji.Czekamy aż flashtool przygotuje sobie potrzebne pliki - może to potrwać kilka minut, jak wyskoczy okno aby podłączyć telefon to podłącz go trzymając przycisk ściszania około pół minuty aż zacznie się wgrywanie, czekamy aż zielony pasek dojdzie do końca i możemy odłączyć telefon od kompa i go włączyć.
5. Czas na root.
Najpierw w telefonie wchodzimy w ustawienia-zabezpieczenia i włączamy instalowanie z nieznanych źródeł oraz wyłączamy weryfikację aplikacji, następnie ponownie włączamy opcje programistyczne oraz debugowanie usb oraz pozorowanie lokalizacji - tak jak to robiliśmy wcześniej, wyłączamy transmisję danych, a i żeby widzieć komunikaty na telefonie to ustawiamy aby wyświetlacz wyłączał się po pół godziny, na koniec włączamy tryb samolotowy.
Teraz pobieramy narzędzie do roota czyli to http://forum.xda-developers.com/crossdevice-dev/sony/giefroot-rooting-tool-cve-2014-4322-t3011598i wypakowujemy na kompie( WYŁĄCZ ANTYWIRUSA NA PÓŁ GODZINY BO BĘDZIE WOŁAŁ, ZE TO WIRUS A TO PLIK POTRZEBNY DO ROOTA).
Podłączamy telefon pod kompa. W giefrootklikamy install i potwierdzamy komunikaty na telefonie i na kompie. Czekamy aż telefon się zrestartuje. Czasami roota jeszcze nie będzie ale to nie problem. Jeżeli w aplikacjach mamy supersu to super, a jeżeli nie to na samym końcu listy aplikacji w telefonie pokaże się konsola - uruchamiamy ją i czekamy na restart, po tym zabiegu root jest na 100% - u mnie zawsze był.
6. Czas na recovery
Pobieramy recovery od nuta stąd http://nut.xperia-files.com/ a dokładniej o takiej nazwieZ3C-lockeddualrecovery2.8.26-RELEASE.combined.zip-jest to najnowsze na dzień dzisiejszy i wypakowujemy na kompie. Podłączamy telefon do kompa i odpalamy w pobranym recovery install, potem na klawiaturze kompa wybieramy cyfrę 1 i enter i potwierdzamy komunikaty na kompie i telefonie. Po poprawnej instalacji telefon wejdzie w tryb recovery. Klikamy power option czy jakoś tak i power off. Telefon się wyłączy. Włączamy go.
7. Teraz prerooted
Pobieramy najnowszą wersję prerooted wykonaną przeze mnie D5803_23.4.A.1.264 CE1 r2.8.26 su2.65 flashable-prerootedstąd https://drive.google.com/file/d/0B5_HlMo5nMr4aVN0eHhUTUF1ajA/view?usp=sharingikopiujemyją na kartę pamięci. Jak się skopiuje to wyłączamytelefon.
Trzeba wejść w recovery. Robimy to tak: włączamy telefon i gdy zawibruje podczas włączania-zapali się też zielona dioda-naciskamy kilka razy przycisk podglasniania aż mrugnie fioletowa dioda i czekamy aż wejdzie w recovery.
Wchodzimy w 3 opcję od góry czyli wipe and format options i musimy zrobić factory reset, wipe cache, wipe dalvik/art cache oraz clean to install a new rom. Potem cofamy się poleceniem go back na samym dole i wybieramy 2 od góry czyli install zip - znajdujemy plik, który skopiowaliśmy na kartę pamięci i go instalujemy. Po zainstalowaniu wchodzimy w power option i wybieramy power off. Telefon się wyłączy. Włączamy go - będzie się uruchamiał około 5-10 minut.
GOTOWE mamy roota na najnowszym lollipopie 5.1.1.
P.S. Jeżeli ktoś ma roota to wystarczy dograć recovery tak jak opisałem i wgrać prerooted. Sprawdzone na Win7 32 bit i 64bit. WWindowsie 8 w górę trzeba wyłączyć sprawdzanie podpisanych sterowników żeby się w ogóle zainstalowały.
Jeżeli robisz to pierwszy raz to upewnij się ze wszystko kumasz zanim zaczniesz cokolwiek robić. Nie odpowiadam za uwalenie telefonu. Jak zrobisz dokładnie tak jaknapisałemnic nie zepsujesz. Ja takrobiłem i wszystko gra.
Zabraniam kopiowania na inne fora bez mojej zgody.