Skocz do zawartości
dread18

Android x86 - instaluje się, lecz nie uruchamia

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam Forumowiczów

     

    Jeśli zły dział prosze o przeniesienie.

     

    Pobrałem ostatnio android 5.1 x86 rc1 jako alternatywe dla ubuntu. Pomagałem sobie instrukcjami na forach i filmikami na YT i tam ludziom wszytko działa, natomiast mi instaluje się ok ale nie może uruchomić systemu :( Próbowałem to zrobić na toshibie satelite a300, hp probook 450 g1 i kompie PC 2008 rok chyba. na każdym z tych sprzętów system się instaluje ale nie uruchamia się. Może ktoś mi pomóc?

    Edytowane przez deus
    Sprecyzowanie nazwy tematu.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    tom91

    Czy zainstalowałeś GRUB w MBR kiedy o to prosił?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Prubowałem z grubem a potem bez i nic

    Edytowane przez dread18

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    tom91

    Obecnie nie jestem na bieżąco w temacie.

    GRUB powinien pomóc pozwolić uruchomić system Android. Nie wiem czy do instalacji nie potrzebujesz go mieć na osobnej partycji.

     

    Upewnij się że masz wyłączony SecureBoot w ustawieniach BIOS/UEFI komputera. Od tego warto zacząć.

    Znalazłem też coś na kształt poradnika do instalacji na maszynie w trybie UEFI(nie w trybie zgodności z BIOS) na dysku podzielonym w schemacie GPT.

    https://groups.google.com/forum/#!msg/android-x86/D85Jq02cLrE/RhTWtOjH3H0J

     

    Generalnie im więcej informacji o osiągnięciach dostarczysz, tym może uda się dostarczyć lepszą pomoc.

    Co do tośki A300 to nie wiem czy uruchomi na starszym układzie zintegrowanym (coś koło GMA900/GMA950).

    Więcej wątpliwości miałbym co do blaszaka z 2008 roku ze względu na nieintelowski układ graficzny. O ile się orientuję, to ze sterownikami do współczesnych układów Intela(~HD3000 czy nowsze) nie ma jakichś wielkich kłopotów, natomiast z Nvidia jest tu trochę wątpliwa(jeżeli chodzi o sterownik nouveau) czy AMD o którym wiem mniej jezlei chodzi o linucha.

    • Lubię to! 1

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Sam korzystam w win 8.1 pro dla mnie linuxy są raczej do zabawy (ewentualnie linux mint też do pracy). Chciałem postawić Ubuntu na pierwszym dysku żeby już był obecny grub i wtedy andka na drugim. Czyli musiałbym mieć określone parametry maszyny żeby to zrobić? Narazie nie patrzyłem jeszcze w ustawienia biosu ale popróbuje mimo wszystko. Dzięki za pomoc :D

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x