OK więc po kolei.
Posiadam zdjęcie w wysokiej jakości nieskompresowane na karcie SD. Kontakty standardowo są zaciągane z GMAILa. Edytuję kontakt w telefonie (to cały czas kontakt z GMAIL) i zmieniam fotografię a jako źródło
podaję lokalizację z karty SD. Zdjęcie się wgrywa, sprawdzam i dzwonię do kogoś i jest pięknie, ostre i wyraźne.
Loguję się na GMAIL (jak to czasem bywa, czasem dopisuję jakieś dane) dodałem sobie adres
do w/w edytowanego kontaktu (dodałem do danych adres e-mail ale można dodać cokolwiek innego bo chodzi o zmianę). Po wszystkim połączyłem się z internetem i włączyłem synchronizację tak jak zwykle to robię.
O dziwo co się stało. Synchronizacja nastąpiła jak zwykle w telefonie wykonała się aktualizacja czyli j/w dodany adres email do kontaktu danej osoby...
Z ciekawości sprawdziłem czy zdjęcie, które miałem w GMAILu danej osoby się zmieni (tak z ciekawości)
okazało się, że zdjęcie, które powyżej wgrałem z karty SD - pozostało i dalej jest przypisane do tej osoby natomiast pozostałe dane tak jak wyżej dodany nowy adres email pięknie się zsynchronizowały.
Sądziłem, że to zdjęcie, które ręcznie zmieniłem zmieni się na to z GMAILa po synchronizacji czyli to z przeproszeniem gówniane. Tak się jednak nie stało.
KONSENSUS? Jest to jakieś rozwiązanie. Wolałbym jednak takie zdjęcia wrzucać przez GMAIL w kontaktach i żeby jakość zdjęcia się nie zmieniała tak drastycznie (chodzi o jakość zdjęcia).