Przesiadłem się z Androida 1.5 (firmware IK4), testuję 2 dni - bardzo słabo...
Jakie plusy?
+ całość działa szybciej (poruszanie się po menu, galeria, aparat) ALE zdarzają się kilkusekundowe zwiechy (o tym w minusach)
+ nowy market, lepszy, wiekszy wybor aplikacji (goggles)
+ odnosze wrazenie ze zwiekszyl sie maksymalny poziom glosnosci dzwonkow (subiektywne)
minusy
- CZAS PRACY NA BATERII!! tragedia, dzis o 11:00 odlaczylem od ladowarki - 100%. 21:15 telefon się wyłączyl. Przez ten czas przez nieco ponad godzinę korzystałem z My Tracks i dosłownie 3 minuty z NDrive i wyslalem 1 sms'a. Dla porównania na poprzednim sofcie moglem przez 6h korzystac z MyTracks (probkowanie gps co 2s, wylaczone polaczenia APN) jednoczesnie sluchajac mp3, wysylajac kilka smsow i dzwoniac. Po takiej sesji mialem jeszcze ponad 40% baterii, co pozwalalo w miare spokojnie dotrwac do konca dnia (bylem na nartach 🙂). Przy normalnym korzystaniu z telefonu (3-4 rozmowy dziennie, kilka smsow, chwila na necie) telefon wytrzymywal okolo 40 godzin bez ladowania. Na tym sofcie przez noc bateria zjechala z 50% do 0% (w tym czasie spalem, zeby nie bylo). Na noc zostawilem wlaczone wifi i dane w tle, tak samo jak w poprzednim sofcie...
- kilkusekundowe zwiechy, najczesniej w markecie albo przy przegladaniu neta, ale generalnie potrafia sie zdarzyc w kazdym momencie. Telefon "zamarza" czasem az do pojawienia sie okienka ze aplikacja nie odpowiada. Jak sie kliknie Wait to po kilku sekundach telefon odzywa. Jest to bardzo irytujace
- Power Control Widget nie dzialal prawidlowo - kontrolki nie odswiezaly sie i nie reprezentowaly aktualnego stanu telefonu (wlaczone/wylaczone wifi, gps, bluetooth), po ktoryms restarcie zaczelo dzialac
- widget do kalendarza (ten domyslny) ma biale, klujace w oczy tlo (podobnie jak Power Control), w poprzednim sofcie byl efekt przezroczystosci, niby duperel, ale jedak fajne to bylo. Krok w tyl
Problemy z nawigacja:
- nie udalo mi sie na tym sofcie odpalic Sygic Mobile Maps 9, generalnie jest z ta nawigacja sporo problemow na galaxy, bo prawie wszystkie wersje nie potrafia odczytac ID telefonu, a jest on niezbedny do zarejestrowania map. Wiem, nie jest to wina firmwaru telefonu tylko Sygica, ale bardzo lubilem te nawigacje i czesto z niej korzystalem.
- NDrive nie lapie fixa z gps'a, za kazdym razem trzeba wyjsc, wylaczyc gps'a, wlaczyc ponownie i drugi raz odpalic NDrive'a
- CoPilot dziala tak niesamowicie wolno ze ma sie ochote rzucic telefonem o sciane. Jesli dodac do tego tendencje do kilkusekundowych zwiech to naprawde.... beznadzieja, nedza i rozpacz
Ogólnie jestem bardzo niezadowolony i jeśli komuś nie zależny na nowych aplikacjach z marketu (goggles, gesture search) to odradzam instalowanie tego firmware'u... moze oficjalny bedzie lepszy...
Potestuję go jeszcze przez tydzien, o ile nic się nie zmieni to wracam na stareńkiego androida 1.5....