Co tu ukrywać. Jeśli chodzi o słuchawki, to HTC nie postarało się. Oryginalne nie odpowiadają mi przynajmniej z trzech powodów: za duże, co sprawia, iż ciągle wypadają mi z uszu, niska jakość dźwięku, brak jakiegokolwiek tłumienia odgłosów z otoczenia. Dlatego wzorując się na poście nr 42 z XDA-Developers postanowiłem przerobić oryginalne słuchawki N1, podłączając do pilota własne - Denon HA-C360. Są to słuchawki będące kompromisem pomiędzy ceną i jakością. Nie muszę tłumaczyć, iż zabieg ten (obcięcie wtyka od słuchawek i odlutowanie tych z HTC od pilota) sprawia, iż tracimy na te elementy gwarancję. Jednak osoba obeznana z lutownicą da sobie radę.
CO POTRZEBA:
1) Lutownica (ja mam 35W z cienkim szpikulcem oporową do elektroniki)
2) Igła
3) Klej silikonowy na gorąco
4) Dobre nożyczki do precyzyjnego cięcia (ja wziąłem żony nożyczki do skórek - mam nadzieję, że nie czyta Android Forum i nie dowie się o tym, bo inaczej...)
PRZEBIEG PRACY
1) Za pomocą igły podważamy przyciski pilota. Ważna jest kolejność. Najpierw przewijania (skrajne), na końcu środkowy (PLAY/PAUSE).
2) Zdejmujemy gumową podkładkę pod przyciski.
3) Z końców pilota, tam gdzie kabelki, wygrzebujemy klej.
4) Podważamy płytkę pilota od strony wtyku i wyciągamy ją.
5) Podważamy z drugiej strony - wyciągamy całą płytkę z przylutowanymi przewodami.
6) Odwracamy płytkę na drugą stronę.
7) Odskrobujemy klej igłą od przewodów słuchawek.
8) Odlutowujemy przewody, wyciągamy z obudowy pilota
9) Odcinamy wtyk od słuchawek zastępczych, przeciągamy przez obudowę pilota.
10) Obrabiamy końcówki przewodów na około 4 mm.
11) Jasne przewody (złote) obcinamy około 2 mm krócej (do +).
12) Lutowanie zaczynamy od krótszych przewodów (do +)
13) Lutujemy dłuższe przewody (do -), gdzie zielony przewód to lewy kanał, a czerwony prawy
14) Dajemy kropelkę kleju na gorąco na przylutowane przewody i przyciskamy go (np.palcem, aby klej się rozpłaszczył)
15) Usuwamy nadmiar kleju.
16) Montujemy całość w obudowie pilota (płytka po prawidłowym wciśnięciu "kliknie").
17) Na końcach płytek - tam gdzie przewody dajemy po kropli kleju.
18) Montujemy gumową podkładkę pod przyciski i przyciski.
KONIEC
Mam nadzieję, że pomogłem. Później wgram jakieś zdjęcia, choć nie są one tu potrzebne, gdyż zostały zamieszczone w poście, do którego podałem link.
Miłej zabawy i słuchania.
Pilot zaraz po rozebraniu:
Przylutowane przewody
Gotowy zestaw