Skocz do zawartości
totek2007

Wifi nie działa po cofnięciu romu

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam, od jakiegos czasu nie działa mi wifi, znaczy działa ale tylko na dosłownie chwile i zaraz sie rozłącza, moduł sie włącza ale wcale nie łaczy sie z sieciami, widnieje tylko napis "zapisana". Wszedzie tak mam wiec to nie wina sieci bo i w pracy i w domu to samo. W koncu za jakis czas jezeli telefon bedzie zgaszony to połączy sie, podziała ale gdy wejde w youtube czy sklep play to zaraz za dosłownie pół minuty znowu sie wyłącza. Jezeli nie wejde w zadna aplikacje to tak podziała i podziała. Zaobserwowałem tez cos takiego że im dłuzej telefon jest zgaszony tym dłuzej działa pozniej to wifi na aplikacji youtube czy sklep play. Jezeli cała noc dzisiaj miałem tylko pod ładowarka zgaszony to rano mogłem posiedziec na wifi dosłownie z 2 minuty. Tak to normalnie działa jak mowiłem z pól minuty góra.

    I teraz tak, jakis czas temu chciałem wrocic do cm11 ale z powodu wywalajacych aplikacji na starcie cofnąłem sie do stockowego romu 4.4.2, wgrałem go przez odina, jednoplikowym. Przechodziłem wtedy z cm12.1. Zainstalowałe stocka, potem na niego wgrałem cm11 i wszystko działalo, zrobiłem backub w TWRP ale za jakis czas jednak mi sie nie spodobał, zainstalowałem znowu a czysto cm12.1 i tak pojechałem na weekend. Nawet nie zaobserowałem tego ze wifi mi przestało dzialac bo kozystałem z mobilnego. Gdy wrociłem nie działa mi teraz wifi, tak jak wczesniej napisałem. Próbowałem wgrywać romy stockowe i te 4.4.2 i 5.0.1. Zmieniałem modemy, próbowałem uzywac fixów do poszczególnych romów, zmieniałem bootloader. Jednak gdzies przeczytałem zeby wgrać jakos od nowa baseband jednak nie wiem o co tutaj chodzi. Próbowałem wgrac jakis starszy rom odinem a potem podłączałem pod KIESa zeby mi oficialnie zaktualizowało ale nadal wifi pada. Instalowałem na czysto wszystkie romy stockowy - wipy data, cache, partition, formatowałem systemy - wczesniej robiłem to bez wipe systemu ale ciagle to samo. Co jakis czas, co jakies wgranie romu wifi roznie działąlo, raz działalo tak jak teraz, raz działalo tak ze sie włączało i wyłaćzało co chwie a na najnowszym romie raz było tak ze wcale nie chciało sie włączyć.

    Proszę o pomoc, jak poprawnie wgrać wszystko od samego poczatku zeby w koncu wylądować na CM12.1 lub 13.0? Namotałem, nakręciłem, a teraz męcze sie 4 dzien zeby to naprawić, 12 godzin w pracy a reszta czasu dosłownie męczę sie z wifi po pare godzin dziennie, wgrywam, kombinuje i nic nie idzie, ciagle to samo.

    Jeżeli temat jest jakos zle założony, prosze mnie powiadomić, poprawię go luyb prosze go przenieść do odpowiedniego działu ponieważ bardzo mi zależy na tym aby on gdzies sie znalazł. Bez wifi to jak bez ręki, 2 dni temu działałem na LTE to mi w jeden dzien zjadło 2gb i po pakiecie.

    Dodam że przegladałem forum i wykorzystywałem wzystkie metody, to forum jak xda nic nie dały. Próowalem instalowac stocka pare razy, wracac do poprzedniego, potem wipe i nowy wgrywać, zmieniac recznie bootloadery czy modemy w odinie, instalowaie roznych fixów przez odina i TWRP. NIc nie podziałalo, jak było tak jest nadal z różnymi "anomaliami"
    Prosze o pomoc

     

    Jeszcze dodam że robiłem dokładnie jak tamten koleś w temacie:

    http://forum.android.com.pl/topic/252055-wifi-nie-dzia%C5%82a-wgranie-nowego-softu/?hl=wifi

     

    Tylko że w tamtym temacie nie ma rozwiazania problemu.

    Edytowane przez totek2007
    poprawa treści tematu.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam. Mam podobny problem. Po zmianie oprogramowania na najnowsze przez kies, również mam problemy z wifi. Podobnie jak u ciebie jest problem z połączeniem z siecią. Jak mam pełny zasięg to wifi to jest ok- łączy się normalnie i internet działa. Natomiast gdy brakuje jednej kreski zasięgu wifi zaczynają się problemy- internet przestaje działać, gdy rozłączy się z siecią to jest problem żeby się ponownie połączyć, jest tylko zapisana. Przez 2 tygodnie już się z tym męczę, przeczytałem chyba cały internet jednak żaden z proponowanych sposobów nie pomógł. Również zmieniałem modemy, romy i bottloadery instalowałem wifi fixy. 

     

    Dziwne jest to że u mnie internet działa tylko jak mam pełen zasięg. Oddalenie się od routera i utrata jednej kreski z zasięgu powoduje że internet nie działa. Jak możesz sprawdź u siebie jak to wygląda. Czy przy pełnym zasięgu wszystko jest ok, a problem zaczyna się przy słabszym sygnale.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeszcze probuje zainstalowac rom 4 plikowy na 5.0.1 przez odina i zaraz sie zobaczy, zbadam sprawe jak to pozniej bedzie działac. Bo u mnie zaubserowałem ze wifi działalo przez sekunde i zaleznie ile czasu był zgaszony ekran to pozniej dluzej działal na aplikacji, bo tak jak nie wchodze w aplikacje to długo działa wifi tylko w koncu go rozłaczy za jakis czas, ale tak jakby sklep play czy opera czy youtube po właczeniu przyspieszał ten proces. 

     

    Prosimy o pomoc, zauwazyłem ze to wazny problem i duzo osob zostało z nierozwiazanym problemem.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    A macie włączoną opcje przy słabym zasięgu WiFi zmienić na transfer?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Mi zawsze nie działa wifi gdy wchodze w jakakolwiek aplikacje. Gdy chce podpiąć konto google od razu wywala i zanim sie zaloguje to juz zanika, włacza sie znow za minute i wyłącza zanim zaloguje do czegokolwiek. U mnie to sie dzieje przy kazdym zasiegu, czy mocnym, czy słabym

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Gregs

    @@totek2007

    Spróbuj wbić w dialerze kod: *#2663#   (kod działa chyba tylko na stockowych ROM-ach) i kliknij przycisk Refresh WiFI Version.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    U mnie nie działa ten kod. Aktualnie mam zainstalowany CM13.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Gregs

    @@Tomasz Kurzawa

    Możesz spróbować za pomocą edytora plików systemowych z uprawnieniami root (ja używam RootExplorera) zedytować wpis w system/build.prop.

    Odszukaj wpis:

    ro.securestorage.support=true
    

    i zmień go na:

    ro.securestorage.support=false
    

    Zmiany trzeba zapisać i zrestartować telefon.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    A macie włączoną opcje przy słabym zasięgu WiFi zmienić na transfer?

    Ja mam tą opcję wyłączoną.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    A wiesz co ci powiem?

    Jestem juz na CM12.1 i wszedłem w ustawienia zaawansowane WIFI

    tam zaznaczyłem Unikaj słabych połączeń oraz Wi-Fi włączone w trybie uśpienia paradoksalnie wziąłem na NIGDY i działa.

    Działa wifi juz od 10 minut, najdłuzej jak narazie w ciagu ostatnich 4 dni.

    Wziałem jeszcze Przycisk WPS zaznaczyłem i na rooterze kliknąłem ikonke ale nic nie zadziałało. jednak połaczyc sie połączyło i po nawet restarcie wszystko działa do tej pory, sspróbuj sie tym pobawić. Dziwne, jak narazie wciaż działa a juz piwinno wywalić.

     

     

    edycja  23-03-16r - 15:18

     

    Moim sposobem od godziny mam wifi włączone i wszystko chodzi jak należy. Zauwazyłem tylko ze przy dłuzszym pozstawieniu telefonu, gdy przejdzie w stan uspienia to dłużej sie budzi po wcisnieciu przycisku a tak to wifi hula az milo.

    Wi-Fi włączone w trybie uspienia ponownie przelączyłem na zawsze i działa.

    Edytowane przez totek2007

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x