Witam,
jestem tu nowy, czekam na swój pierwszy telefon z androidem (HTC Desire zamówione w Euro RTV AGD) i chciałbym rozwiać kilka swoich wątpliwości. Przeglądam forum już trzy dni i to co znalazłem nie do końca mi starcza, więc zadam kilka pytań.
Obecnie mam Nokie E50, Windows 7 x64 i outlook 2003.
Outooka zacząłem używać kilka lat temu, jeszcze zanim zacząłem korzystać z telefonów umożliwiających synchronizację kontaktów. Kiedyś więc spróbowałem synchronizacji i niestety narobiło się trochę bałaganu (zdublowane kontakty pod różnymi nazwami, itp.). Przy okazji zakupu Desire chciałbym to wszystko wyprostować.
Myślałem o tym żeby wyeksportować kontakty z outlooka do gmaila, tam je przejrzeć i uporządkować a gdy dostanę w swoje ręce nowy telefon to najzwyczajniej w świecie zsynchronizować go z gmailem. Czy uważacie, że jest to dobry plan?
Mam jednak kilka wątpliwości i problemów.
Jeżeli skorzystam z tej porady dotyczącej przeniesienia kontaktów do gmaila to wszystkie nazwy grup, kontaktów i zawartości kontaktów pozbawione są polskich liter. Dzieje się tak już przy eksporcie kontaktów do .csv w otlooku. Wiecie Jak temu zaradzić?
Być może korzystając z programu GO Contact Sync, o którym przeczytałem w tym poradniku . Będę musiał go później też przetestować (mam nadzieję, że będzie działał na moim systemie).
Mam pytanie o późniejsza synchronizację kontaktów pomiędzy gmailem a telefonem. Czy jeżeli dodam kontakt na telefonie oraz inny na gmailu to ten z gmaila pojawi się w telefonie i na odwrót? Słyszałem, że są jakieś problemy jeżeli kontakty mamy posegregowane w grupy. Czy to prawda?
Z synchronizacją kalendarza outlooka z gmailem nie miałem problemu dzięki Google Calendar Sync. Teraz pozostaje pytanie czy synchronizacja telefonu z gmailem powoduje również synchronizację kalendarza (domyślam się że w androidzie jest jakiś kalendarz?) i czy działa to dobrze?
Prócz gmaila mam jeszcze kilka innych maili. Czy da się skonfigurować telefon tak żeby również z nich była pobierana poczta? Wiem, że można odbierać tą pocztę przez gmaila i o ile w przypadku kont darmowych używanych głównie do rejestracji na różnego rodzaju portalach to nie jest złe rozwiązanie, ale w przypadku kont służbowych mam pewne wątpliwości.
Pojawia się też tutaj problem synchronizacji. Nie wszystkie konta oferują protokół IMAP. Znacie jakieś sposób na to?
Większość moich kont pocztowych działa tylko w oparciu o pop3 i maile mam w outlooku a nie na serwerze. Czy istnieje jakiś sposób aby przenieść je do telefonu (synchronizacja z outlookiem)?
Nie jestem jakoś mocno przywiązany do outlooka. Czy jest jakiś inny klient poczty na PC, który lepiej współpracuje z androidem (może thunderbird)?
W specyfikacji jest napisane, że telefon ma 512MB pamięci wewnętrznej i 16GB pamięci zewnętrznej. Jeżeli ktoś posiada sporo maili to 512MB to może być mało. Czy istnieje możliwość wyboru miejsca zapisu maili (pamięć zewnętrzna - karta microSD)?
Czy istnieje sposób na przeniesienie smsów z Nokii E50 do HTC Desire?
Mam jeszcze kilka pytań, ale zadam je innym razem w osobnych tematach.
//KD: Ponieważ podobnych tematów było kilka połączayłam je, i zmieniłam tytuł.