Skocz do zawartości
jadowsky

(N7105) Bootloop na nowej baterii

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam!

    Kupiłem dla narzeczonej 2 tygodnie temu używanego Note'a 2 LTE - telefon na pierwszy rzut oka wydawał się sprawny. Jednak okazało się inaczej.

    Urządzenie szybko się rozładowuje - przy 100% naładowanej baterii w ciągu godziny potrafi zrestartować się po zrobieniu kilkunastu zdjęć i kilku telefonach. Nawet w trakcie potrafi się wyłączyć. Bateria ładuje się bardzo szybko (przynajmniej tak wskazuje telefon), i z kolei po zrobieniu kilku zdjęć bateria potrafi spaść z 80 do 40%.

    Bateria jest już trochę wybrzuszona, więc postanowiłem kupić nową baterię - z racji tego, że jest mnóstwo ofert na Allegro, postanowiłem kupić chyba w najbardziej sprawdzonym Bricku. Bateria przyszła - telefon uruchamia się do napisu i restartuje - i tak w kółko. Mówię - nie, no - Brick przysłał mi felerną baterię. W ciągu 2 dni otrzymałem na zamianę nową. Ten sam efekt.

    Dzisiaj postanowiłem wgrać mu starszą wersję Androida - wersją 1-plikową. Wgrywanie się udało.

    Jednak urządzenie na starej baterii uruchamia się - na nowej nie.

    Mogę wejść w Flash Mode i Recovery Mode na obu bateriach.

    Jednak.. Co dziś mnie bardzo zaniepokoiło w Recovery pojawia się dziwna informacja na czerwono:

    Mam wrażenie, że to jest właśnie problem tego telefonu.

    Czy ktoś wie, jakim sposobem można przywrócić system do porządku?

    Jeśli tak, bardzo proszę o pomoc.

     

    Z góry dziękuję za wszelakie wskazówki.

    Pozdrawiam,

     

     

    IMG0001jp_sapasxn.jpg

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    bladeno1
    Napisano (edytowane)

    @@jadowsky,

    Czy zakupiona przez Ciebie bateria jest oryginalna? Używanie nieoryginalnego akumulatora, złej jakości, może powodować problemy z działaniem smartfona a  nawet doprowadzić do uszkodzenia telefonu. 

     

    Co do komunikatu. Wejdź do Recovery i zrób wipe data/factory reset (przywrócenie ustawień fabrycznych w telefonie).

     

    Jaką wersje softu wgrywałeś? 

     

    Spróbuj wgrać soft w formie 4 plikowej z plikiem PIT. Soft w formie 4 plikowej ściągniesz za pomocą programu SamFirm:

    http://forum.android.com.pl/topic/247614-samfirm-narz%C4%99dzie-do-pobierania-rom%C3%B3w/page-1

    Musisz tylko zaznaczyć opcję "Binary Nature" w programie. Screenshot ustawień z SamFirm:

    post-214757-0-89362500-1462527855_thumb.png

    Tutaj masz plik PIT:

    Plik PIT wrzucasz w okienko PIT w Odinie i zaznaczasz opcję Re-Partition. 

    Plik PIT wgrywasz równocześnie z 4 plikami softu. Taka konfiguracja pozwoli dokładnie "przeczyścić" telefon.

    Edytowane przez bladeno1
    • Lubię to! 1

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Napisano (edytowane)

    Baterie są oryginalne, ale otrzymałem informację od sklepu Brick - że prawdopodobnie cała partia akumulatorów ma jakąś wadę (przyszedł do nich klient do sklepu i na 3 baterie, tylko 1 działała). Więc nadal może to być problem z akumulatorem.

    Więc zamówiłem nową od innego sklepu - pewnie w poniedziałek będzie - więc w razie czego odezwę się wtedy.

     

    Wykonałem kilkakrotnie Wipe i komunikat już dziwnym trafem nie występuje.

    Wgrałem Androida 4.3 (Baltic) - telefon zaktualizował się do wersji 4.4.2.

     

    Dzięki wielkie za instrukcję, ale chyba wstrzymam się z instalacją 4-plikowca do momentu aż otrzymam nową baterię.

    Chociaż mam nadzieję, że nie będzie to konieczne.

     

    Mam jeszcze jedno pytanie - zauważyłem, że kiedy mam ustawiony tryb sieci na LTE/WCDMA/GSM - zasięg jest niski 2 lub 3 kreski na 5. A w trybie WCDMA/GSM zasięg jest pełny. Czy to normalne w tym telefonie?

    Teoretycznie internet działa na LTE (chociaż nie wiem czy z prędkością LTE - niby pojawia się w pasku 4G), da się normalnie rozmawiać - przynajmniej w Częstochowie, gdzie zasięg jest dobry. 

    Testowałem prędkość przez Ookla - na H+ prędkość 5-10mbps. Na 4G - około 25mbps.

    Narzeczona nie widzi żadnego problemu - ale ja wole się upewnić.

    Edytowane przez jeronimo
    zbedny cytat

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli baterie są oryginalne to spoko, lepiej uważać na podejrzanie tanie aukcje z allegro. Najlepiej kupować albo oryginał ze sprawdzonego sklepu, albo dobre zamienniki (bluestar, andida albo http://www.czescisamsung.pl/bateria_do_telefonu_galaxy_note_2,121,4960.html). Może masz u siebie słaby zasięg lte? 

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Im wyższa częstotliwość tym moc sygnału szybciej maleje w funkcji odległości od nadajnika - to najprostsza zasada.

    Zapewne masz tak, że jak jest oznaczenie "H" czy "H+" a nawet "3G" to kresek mocy sygnału jest więcej, przy "4G" - mniej. Możesz też na próbę przełączyć telefon w tryb "Tylko GSM" - moc sygnału powinna być wówczas największa.

    Oznaczenie 4G to to samo co LTE.

    Jak telefon działa to nie ma problemu, ja u siebie (Orange) zauważyłem jedynie, że przy włączonym LTE (ustawienie trybu sieci "LTE/WCDMA/GSM") po mniej więcej minucie rozmowy zaczyna się degradować jakość rozmowy. Nie wiem, czy w innych sieciach jest podobnie (nie próbowałem kart SIM innych operatorów) ale zmusiło mnie to do rezygnacji z LTE (ustawienie "WCDMA/GSM") w codziennym użytkowaniu (włączam LTE tylko jak potrzebuję lepszego transferu danych).

    Edytowane przez langolier

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x