Tez mi cos ... ruch open source gdzie wieksozsc aplikacji na darmowym markecie to lite, demo itp:/
Moze sie cos zmieni ... moze beda pisac kolejne aplikacje typu doom, uwolnia wiecej ramu
Moze zrobia powazne aplikacje, wpoja w nastepne wersje androida(co jak co ...ale jakiegos biznesmena nie zadowoli g1 ...bo ani zadnych arkuszow kalkulacyjnych, ani nic ... WM ma przynajmniej dodawany Office :/)
Narazie to jest platforma dla geekow, albo osob ktore poprostu potrzebuje internetu przy sobie.
To powiedzmy, że jestem takim biznesmenem. Korzystałem z Hermesa z WM i... fajna zabawka, ale najlepiej sprawdzała się w roli pilota (z użyciem zew. gps). G1 średnio mi się podobał, system młodziutki, miałem obawy. W sumie poniekąd namówiła mnie żona, bym go wziął a nie Vario IV czy Compact IV. I? Nawet przy obecnej ubogiej wersji (1.1) po pierwszym dniu byłem zachwycony tym co mam (w przypadku WM to zachwycenie raczej malało). Aparacik rewelacyjny do wspomagania zarządzania firmą. Wygodny dostęp do systemu firmowego (przez www), kontakty, maile, wszystko intuicyjne, kalendarz... Już wiem, że pracownikom też te aparaty są potrzebne, bo googlowy kalendarz to rewelacyjne rozwiązanie do rozplanowania pracy. Uzupełnienie to gps, mapy, wszystko ładnie współpracujące.
Jeśli dodać do tych wrażeń fakt, że system istnieje na rynku kilka miesięcy i jest raczej niemowlakiem - wątpię by ktoś był w stanie w najbliższym czasie przedstawić mi atrakcyjniejszą alternatywę.
Dla uzupełnienia - mam niedużą firemkę telekomunikacyjną.
Osobiście polecam tą 'zabawkę' również biznesmenom, a może nawet przede wszystkim.
Nie czarujmy się - nigdy nie klepałem dokumentów, czy arkuszy kalkulacyjnych na telefonie. Od tego jest laptop.
Czego mi brakuje?
- dobrego czytnika pdf
- sensownej nawigacji
- odtwarzacza filmów z kompletem kodeków pozwalającego odtworzyć, podobnie jak na pc-cie, cokolwiek.
- dobrej ekranowej klawiatury - czasem mając do dyspozycji tylko jedną rękę nie da się obsłużyć telefonu
- 'obracacza' ekranu wbudowanego w system (tego grawitacyjnego).
Przypuszczam, że większość z powyższych będzie dostępne na przestrzeni kilku miesięcy, za rok będzie z ww. wszystko.