Skocz do zawartości
gruber

wylaczenie kopii zapasowej danych

    Rekomendowane odpowiedzi

    gruber

    Chce wylaczyc kopie zapasowa danych. pojawia sie ostrzezenie ,że wykasuje wszystkie kopie zapasowe z dysku. Tzn. , że strace na zawsze kontakty, zdjecia i np. nie bede mogl wlaczyc np. wi-fi, czy przed zmiana tela wlacze ja z powrotem to wszystkie dane znowu bedą? Ogolnie, jakie sa konsekwencje wylaczenia kopii zapasowych? Chce wylaczyc bo uslugi google play w ustawieniach baterii na 1,2 miejscu zuzycia. Prosze o pomoc bo juz nie wiem co zrobic wiecej z tymi uslugami google play. Bez root, stock, nexus 6.

    Edytowane przez gruber

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Nie, nie, nie, nie. :)

     

    Kopia zapasowa to tylko ... kopia zapasowa. NIC ci nie zniknie z telefonu.

     

    Znikna tylko informacje z CHMURY google ktora przechowuje je dla ciebie dla

    twojej wygody jak zmienich telefon albo podlaczysz do konta nowe urzadzenie.

     

    jest cos takiego jak strony pomocy dla uslug google i telefonow nexus - warto

    z nich korzystac :)

    https://support.google.com/nexus/answer/2819582?hl=en

     

    Kopia zapasowa zawiera:

    • Google Calendar settings
    • Wi-Fi networks & passwords
    • Home screen wallpapers
    • Gmail settings
    • Apps installed through Google Play (backed up on the Play Store app)
    • Display settings (Brightness & Sleep)
    • Language & Input settings
    • Date & Time
    • Third-party app settings & data (varies by app)
    Dalej bedziesz mogl sie podlaczyc do wifi jesli pamietasz haslo. 
    • Lubię to! 1

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    gruber

    @@awionetka pomoc google wiem, tam sa same ogolniki. Czyli jak wlacze kopie zapasowa ponownie to wszystko wroci do CHMURY (to jest dysk google?). A zdjecia, ktorych nie mam na tel.? Beda w zarchiwizowanych w zdjecia google? Tyle pytan, ale moj wiek chyba mnie usprawiedliwia i slaba znajomosc angielskiego. Dzieki.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    K9G
    A zdjecia, ktorych nie mam na tel.? Beda w zarchiwizowanych w zdjecia google?

    Każde zrobione zdjęcie, które poleciało w chmurę to tam zostanie na stałe chyba, że ręcznie je usuniesz. Np. Dzisiaj wyłączysz synchro, to od dzisiaj nic nie zapisuje Ci się w chmurę. Załóżmy, że przez 5 miesięcy masz wyłączoną synchro i nagle stwierdzisz, że włączysz to każde zdjęcie zrobione przez ostatnie 5 miesięcy zacznie Ci się ładować do chmury. Jeżeli podczas wyłączonej synchro usuniesz/przeniesiesz zdjęcia na dysk lub przywrócisz ustawienia fabryczne, itp to zdjęcia nigdy na chmurze nie wylądują. Albo ładujesz w chmurę poprzez synchro albo zgrywasz na dysk ręcznie. W innych przypadkach przepadają. 

    Edytowane przez K9G

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    @@gruber

     

    Sa tak jakby dwie chmury. Tak, wiem ze to dziwne i pokrecone, ale tak jest to najlatwiej wytlumaczyc.

     

    Pierwsza to jest ta "normalna", gdzie masz wszystkie swoje pliki (google drive, google photos). Z tej nic ci nie znika, chyba ze sam skasujesz.

     

    Druga to jest ta "ukryta", do ktorej nie masz dostepu i gdzie google skladuje dane z listy ktora podalem wczeniej.

     

    Jesli pozniej wlaczysz "kopie zapasowa" ponownie, to zapisze ci sie aktualny stan z momentu wlaczenia.

     

    @@K9G

     

    Moim zdaniem tak nie jest. Backup to backup a zdjecia to zdjecia. Jesli wylaczysz backup, ale w google photos wlaczysz synchronizacje zdjec, to beda sie synchrnozowac. To sa inne, osobne uslugi. Przynajmniej ja to tak rozumiem. Zauwaz ze zdjec nie ma na liscie sprzekopiowanej wczesniej przeze mnie ze stron pomocy.

    • Lubię to! 1

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    K9G
    Jesli wylaczysz backup, ale w google photos wlaczysz synchronizacje zdjec, to beda sie synchrnozowac. To sa inne, osobne uslugi.

    No tak :)  Moja wypowiedź dotyczyła tylko zdjęć. 

    Edytowane przez K9G
    • Lubię to! 1

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.