Witam wszystkich!
Wczoraj zabrałem się za debranding Samsunga Galaxy S7. Niestety podczas debrandingu poełniłem mały błąd i prawie ucegliłem telefon, dlatego pozostawiam dla potomności poradnik krok po kroku jak go wykonać. Oczywiście sam pomysł debrandingu jest zaczerpnięty od użytkownika
@
@bladeno1 i wszelkie piwa należą się jemu. Ja tylko spisałem krok po kroku czynności i przy okazji dziękuję mu bardzo za pomoc i zaangażowanie w mój problem
🙂
Zaczynamy:
1. Ściągamy Odin'a i Rom (to jest już specjalnie przygotowana przeze mnie paczka z plikiem PIT) z linków poniżej:
Spoiler
Wersja Odina
ODIN 3.13.1
ROM
https://mega.nz/#!isYRFTpD
!kEUEb3awbwalz5TzY55t3GgD6y2ZLzl1l2Yf4kh10os
!!! UWAGA !!! Wersja ROMu powyżej to przygotowana przeze mnie paczka, która zawiera już plik PIT. Wersja alternatywna TYLKO dla tych, którzy chcą sami wyciągnąć plik PIT z ściągniętego z sammobile ROMu lub jeśli powyższy ROM nie chce się rozpakować (uszkodzone archiwum). Jeśli korzystasz z mojej paczki przejdź do punktu numer 2.
- Ściągnij Program do pobierania romów SamFirm:
http://serwer1430565.home.pl/internet/galaxy_s7/SamFirm_v0.3.5.zip
- Ustaw Program jak na zdjęciu poniżej a następnie kliknij "Check Uptade" oraz "Download"
- Po ściągnięciu romu wypakuj archiwum (otrzymasz 5 plików)
- Skopiuj plik, którego nazwa zaczyna się od CSC
- Zmień rozszerzenie skopiowanego pliku z .md5 na .rar i wypakuj archiwum
- W otrzymanym wypakowanym folderze znajdziesz plik z rozszerzeniem .pit, którego potrzebujesz
- Uprzedzam pytanie, dlaczego trzeba skopiować plik z nazwą CSC... Oryginału będziesz potrzebował w dalszej części do flashowania.
2. Wypakować Odin'a i Rom
3. Podłączamy telefon kablem do komputera i czekamy aż zainstalują się sterowniki (około 5 minut)
4. Włączmy Odin'a i dodajemy w nim pliki:
Pole BL:
BL_G930FXXU1APC8_CL7211170_QB8936438_REV00_user_low_ship.tar.md5
Pole AP:
AP_G930FXXU1APC8_CL7211170_QB8936438_REV00_user_low_ship.tar.md5
Pole CP:
CP_G930FXXU1APBD_CL7211170_QB8736715_REV00_user_low_ship.tar.md5
Pole CSC:
CSC_OXX_G930FOXX1APB1_CL7114241_QB8433543_REV00_user_low_ship.tar.md5
5. Klikamy zakładkę "PIT" a następnie OK w oknie z ostrzeżeniem, które nam wyskoczy.
6. Ładujemy plik PIT w okienku po lewej stronie.
Nazwa Pliku PIT: HEROLTE_EUR_OPEN.pit
7. Wchodzimy w zakłądkę "OPTIONS" i zaznaczamy opcję:
- Auto Reboot
- Re-Partition
- F. Reset Time
8. Wracamy do zakładki "LOG".
9. Wyłączamy telefon przyciskiem.
10. Podłączony do komputera telefon włączamy w tryb Download Mode poprzez jednoczesne przyciśnięcie trzech klawiszy (POWER + HOME + VOLUME DOWN)
11. Telefon włączy się w tryb download, teraz klikamy przycisk VOLUME UP, żeby potwierdzić chęć flashowania
12. Czekamy, aż ODIN doda telefon (w polu "LOG" pojawi się napis ADDED! oraz pojawi się port, do którego jest podłączony telefon)
13. Klikamy "START" w Odinie a telefon zacznie ładować pliki
14. Czekamy cierpliwie, aż wszystko się nagra a telefon zrestartuje do ekranu powitalnego:
15. Kolejny krok nie jest konieczny, ale ja zawsze po nagraniu wszystkiego na nowo robię jeszcze Full Wipe 🙂
- Wyłączmy telefon
- Włączamy telefon kombinacją klawiszy (POWER + HOME+ VOLUME UP)
- Zjeżdzamy klawiszem głośności i wybieramy przyciskiem POWER Opcję Full Wipe
16. Włączamy telefon i cieszymy się XEO bez śmieci operatora 😉
17. Dziękujemy użytkownikowi @@bladeno1
Nie odpowiadam za wszelkie uszkodzenia telefonu. Wszystko robisz na własną odpowiedzialność jak zawsze 😉