Dziwi mnie to, że jeszcze nigdzie nie zauważyłem, żeby ktoś pisał o tym problemie (sam szukam solucji, ale dość ciężko cokolwiek znaleźć).
Mianowicie, chodzi o to, że w wielu grach (a nawet i w aplikacjach , chociażby Gameboid/Nesoid) pojawia się okrutny lag (tudzież spadek framerate) tylko dlatego, że... dotyka się ekranu (pomijając sprawę, że wiele gier tylko w ten sposób działa).
Dla przykładu - wyżej podany Gameboid - testowane na romie Prince Of Persia. Działa naprawdę szybko, ale tylko wtedy gdy używa się poruszania się sensorem i jako przycisków akcji - fizycznych .
Jeżeli jednak chce się sterować postacią za pomocą kontrolera na ekranie - tnie niemiłosiernie. Jak spadek z 60 fps na 15-20 (mniej więcej). Albo takie Armageddon (kieruje się samolotem, 3D) - sterowanie bardzo ładnie (sensor), ale gdy trzeba strzelać (używając przycisku na ekranie) - framerate spada aż niemiło.
Znalazłem jakieś informacje na pewnym forum, że to wina tego, jak aplikacje zostały stworzone (i to może mieć sens, bo nie przy wszystkim są lag-i).
Mimo to, musi być coś na rzeczy, bo nie wydaje mi się, że wszyscy tak tolerują te przycięcia.
Chyba, że to wina mojego egzemplarza Hero. Zmieniłem ostatnio soft z 1.5 oryginalnego na 2.1 BeHero - ale praktycznie nic się nie zmieniło w tej kwestii.
Any ideas?