Dzień dobry,
Przymierzam się do zmiany telefonu, i potrzebuję porady co wybrać. Rozrzut cenowy zaproponowanych przeze mnie telefonów jest dość duży, jednak jako absolutne maksimum przyjmijmy 2k PLN. W tej cenie ma się zmieścić aparat, etui oraz szkło hartowane.
Na czym mi zależy:
- wydajność samego systemu, głównie Internet (50%)
- wsparcie producenta i gwarancja (15%)
- ekran (10%)
- aparat (10%)
- bateria (10%)
- reszta (5%)
Gier celowo nie wymieniam, gdyż jedyną grą, w jaką gram na telefonie, jest Hearthstone,któranie ma wygórowanych wymagań.
Telefon musi być nowy. Używki nie wchodzą w grę.Pojemność minimum 64 GB, lub 32 GB + SD.
Co do samych telefonów:
1) Moto X Style - najtańszy, dobra bateria, ale przesadzona rozdzielczość i brak czytnika linii papilarnych (o ile wcześniej sądziłem że to bajer, tak po doświadczeniach z służbowym Ajfonem uważam, że jest to coś genialnego). Dość spory, ale ponoć w dłoni leży całkiem nieźle. Dość stary model, więc nie wiem jak z wsparciem.
2) Xiaomi Mi5 - niezły cenowo i wydajnościowo. Ponoć bardzo delikatny, ale w etui nie powinno być z tym problemu. Pamięć UFS 2.0, co jest według mnie wielką zaletą.
3) Huawei P9 - znajomy ma i bardzo sobie chwali. Wydajnościowo jest rewelacyjny (poza GPU, co dla mnie nie jest problemem). Losowy zapis jest 3x lepszy niż wyposażony w UFS 2.0 SGS7 (co prawda w pozostałych testach pamięci przewaga SGS7 jest już dość wyraźna, jednak jest to dość ciekawe i nie wiem czemu P9 osiąga tak dobre wyniki). System jest mi znany, bo sam używam P8 Lite i jest ok. Ten telefon wydaje się mieć bardzo mało słabych punktów.
4) OnePlus 3T - bez wątpienia najwydajniejszy i najbardziej przyszłościowy (6 GB RAM). Podobnie jak Mi5, ma pamięć UFS 2.0. Osobiście mało wiem o marce, nie wiem jak jest u nich z wsparciem lub gwarancją.
Telefon kupuje na minimum 3 lata, więc jestem w stanie wydać te 2k PLN. Tylko nie jestem pewien, czy różnica 700 zł między Moto X Style a OP3T/P9 jest, biorąc pod uwagę moje potrzeby, jest uzasadniona.
Jestem również otwarty na inne propozycje do podanej ceny. Tylko proszę nie proponować SGS7. Według mnie to najlepszy telefon obecnie na rynku, jednak upolowanie go w cenie 2k PLN jest ciężkie, nawet z przedłużenia umowy. Podejrzane aukcje z Allegro mnie również nie interesują.
Pozdrawiam,
Wojciech