Wymagania:
1. Dioda powiadomień (smsy, maile, nieodebrane połączenia). Koniecznie! Z jakichś niezrozumiałych dla mnie powodów to zdaje się obecnie jest rzadkość w nowych telefonach, a dla mnie to rzecz niezbędna. Nie orientuję się zupełnie, które modele mają taki bajer, producenci i sprzedawcy jakoś się nie chwalą w specyfikacjach, a googlując nie raz trafiam na sprzeczne informacje, albo okazuje się, że dioda owszem jest, ale bez roota nie działa (facepalm). Miałem przez chwilę Motorolę z tymi powiadomieniami na ekranie, ale to nie to samo co dioda jednak.
2. Dość porządna bateria. Wiem, że to nie do końca miarodajne, bo dochodzą różne czynniki, ale powiedzmy, że powyżej 3000 mAh lub na 2 dni umiarkowanego użytkowania.
3. Płynne działanie przy codziennym użytkowaniu (żeby nie zamulał się przy otwieraniu SMSów czy aplikacji systemowych) i przeglądaniu internetu. Żadnych gier ani innych wymagających aplikacji nie będę odpalał.
4. W miarę solidne wykonanie, nie jestem fanem pokrowców itp.
5. Ekran 5-5,2 cala. Ewentualnie może być i 5,5 gdyby naprawdę było warto.
6. Nie jest to konieczne, ale miło by było gdyby telefon miał wsparcie nieoficjalne (bo na oficjalne to chyba i tak nie ma co liczyć w tym budżecie), jak mi się nudzi to lubię pogrzebać w sofcie.
Reszta rzeczy (aparat itd.) jest nieistotna. Najchętniej chciałbym wydać gdzieś 700-800 zł, ale mogę dołożyć do 1000. Telefony tylko i wyłącznie nowe ze sklepów internetowch.