Witajcie. Od pewnego czasu jest już na naszym forum temat Cyanogenmoda 12.1 dla Samsunga Galaxy J5. Ponieważ jego instalacja wydaje się dosyć skomplikowana ze względu na czarną magię związaną z wyciąganiem karty SIM oraz późniejszymi problemami z zalogowaniem się itd., postanowiłem umieścić temat z wersją, którą ja sam używam i jestem z niej wielce zadowolony. Na forum XDA pojawił się temat ( link do tematu na forum xda ) o stabilnej już wersji CM 12.1.
Bugi? Autor wspomina iż nie działa jedynie radio fm.
Jeżeli wykrusza Ci się jakiś proces, np. messenger, instagram.
Spoiler
Niektóre motywy mają tendencję do ingerowania w styl zewnętrznych aplikacji jak np. Messenger czy Instagram poprzez zamianę koloru tła aplikacji bądź chmurek, czcionek. Ponowne uruchomienie telefonu powinno pomóc. Zauważyłem to podczas kilkukrotnej zmianie motywu na raz.
Wiele osób ma problem z instalacją / rozpoczęciem przygody z całym flashowaniem więc postaram się tutaj napisać taki mini poradnik z instrukcją do zrootowania telefonu, wgrania recovery na przykładzie TWRP oraz instalacją samego ROMu oraz GoogleApps.
Ja osobiście posiadam telefon w wersji FN więc też opiszę dokładnie tak jak ja robiłem i jakich plików użyłem. Inne - jeżeli będą się różnić jak np. do samego romu CM 12.1 - znajdziecie w linku u góry tematu. Niżej screeny jak wygląda ROM, jednakże dodałem od siebie launcher NovaPrime i ikonki Elun. Standardowo dodawany jest launcher od google lub cmowy.
Spoiler
UWAGA. PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO DZIAŁANIA NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ IŻ MACIE WERSJĘ ANDROIDA 5.1.1. Jeżeli coś podczas Twoich działań pójdzie nie tak jak powinno to nie jest to moja wina. Nie biorę za to odpowiedzialności - jedynie staram się pomóc Ci to zrobić oraz przebrnąć przez ten temat dzięki mojemu już doświadczeniu i własnych przejściach.
1. Zrootowanie telefonu.
Spoiler
Wszystkim wydaje się to dosyć skomplikowane, natomiast jest to sekunda roboty. Pobieramy program ODIN v3.10.7 z internetu i jeżeli robimy to pierwszy raz to musimy zainstalować również sterowniki do kabelka USB Samsung, ponieważ inaczej program nie odczyta nam telefoniku.
- Ściągamy plik odpowiadający za zrootowanie telefonu TUTAJ dla odpowiedniej wersji telefonu.
- W ustawieniach w opcjach programistycznych włączamy tryb debugowania oraz ustawienia związane z OEM. Aby uaktywnić opcje programistyczne musimy klikać wiele razy w nr kompilacji podany w informacjach o telefonie. Instrukcji jest wiele w internecie.
- Wyłączamy telefon i wciskamy na raz kombinację klawiszy vol-/home/power, a następnie vol+ aby wejść w tryb download.
- Uruchamiamy Odin jako administrator i podłączamy telefon do komputera.
- Jeżeli masz sterowniki USB Samsung to powinno wyświetlić się "Added!" w logach po lewej stronie na białym tle. Wtedy po prawej stronie w przycisku AP lub PDA (w zależności od wersji programu) wybieramy plik md5 związany z rootem.
- W opcjach powinno być jedynie zaznaczone "auto reboot" oraz "f. reset time". Upewnić się, że okienko "Re-Partition" przez wszystkie działania będzie puste.
- Klikamy "start" i czekamy na zakończenie oraz napis "PASS". Wtedy można bezpiecznie odłączyć telefon od komputera. W głównym menu powinien pojawić się program Super User.
2. Wgrywanie recovery TWRP
Spoiler
- Pobieramy plik TUTAJ . Instalujemy w ten sam sposób jak przy rootowaniu telefonu, jednakże w opcjach odznaczamy i zostawiamy puste pola przy "auto reboot" "Re-Partition" oraz "f. reset time".
- Po udanym zabiegu odłącz telefon od komputera i przytrzymaj przycisk POWER tak długo aż ekran wygaśnie. Gratulacje - masz już recovery potrzebne do wgrania ROMu.
- Możesz uruchomić ponownie telefon i zgrać resztę plików potrzebnych do zainstalowania już CM 12.1 🙂
3. Wgrywanie ROMu i GAPSów.
Spoiler
- Pobierz plik dla wersji FN TUTAJ lub dla wersji F TUTAJ .
- Pobierz GAPSy (rzeczy od google) TUTAJ . Aby to zrobić wybierz "ARM", "5.1", osobiście polecam "nano" ponieważ zawiera mniej syfu i resztę co potrzeba można samemu zainstalować z Google Play Sklepu. Ewentualnie możesz wziąć stock - pamięci wewnętrznej i tak będziesz duuużo... 🙂
- Pobrane pliki NIE ROZPAKOWUJ! Przenieś je na kartę SD swojego telefonu.
- Gdy upewnisz się, że pliki znajdują się na karcie SD to wyłącz telefon i wejdź w tryb recovery za pomocą vol+/home/power - UWAGA, tutaj naciskasz VOL+.
- Pojawi Ci się recovery TWRP. Zaakceptuj to co wyskoczy i następnie wejdź w zakładkę wipe i zaawansowane. Zaznacz teraz system/internalsd/data/cache i przesuń w prawo ślizgacz.
- Po wykonanej czynności wciskaj wstecz do głównego menu. Kliknij install i wybierz na górze aby odczytywać pliki z karty SD - standardowo pewnie szuka pamięci wewnętrznej. Odszukaj swoich plików i następnie zainstaluj wpierw Cyanogenmod, a następnie GAPSy. Ostatecznie po GAPSach wciśnij "reboot to system". Telefon się zrestartuje i jeżeli wszystko pójdzie okej to pojawi Ci się logo Samsunga, następnie niebieskie logo Cyanogenmoda, po czym zacznie konfigurować aplikacje.
- Ciesz się nowym super systemem i poświęć czas na konfigurację i zapoznanie się z nim bo ma wiele innych przydatnych opcji.
UWAGA
- czasami telefon może wpaść w tzw. bootloop czyli zapętlanie się loga i restartowanie - przez co nie można uruchomić systemu. Nie panikuj, rzecz bardzo prosta, chwilka roboty. Wyciągnij od tak o baterię w celu wyłączenia telefonu. Na jakieś 2-5 sekund. Włóż i uruchom telefon w trybie recovery za pomocą vol+/home/power i następnie wipe cache/dalvik cache.
- jeżeli jakimś dziwnym trafem zdarzy się, że telefon będzie wariował lub po prostu nie będzie Ci się podobać - można wrócić do stockowego romu samsunga wgrywając go po prostu przez Odina. Sposób nabija flagę 😉
Mam nadzieję, że pomoże to Wam w przygodzie z flashowaniem. Piszcie w komentarzach pytania, uwagi, jakieś znalezione błędy, a będę polepszał ten poradnik, ewentualnie dodawał jakieś potrzebne wam linki.