Cześć,
w przeciągu 1-2 tygodni zamierzam zmienić telefon. Mam na to ok. 1500zł, z tego co się zorientowałem to w tym przedziale cenowym najlepszym wyborem będzie Huawei P9 lub LG G5. Oba dostane w tej cenie z przedłużenia umowy na OLX. Niestety nie mogę się zdecydować który telefon powinienem wybrać. Znam mniej więcej zalety oraz wady obu aparatów, ale nie wiem który ostatecznie będzie lepszy.
Zależy mi na: bardzo dobrym aparacie, przyzwoitej baterii (wystarczy że wytrzyma mi do końca dnia), porządnym wykonaniu, ogólnej płynności smartfona, przyzwoitej jakości audioi jako-takiej wytrzymałości (nie chciałbym aby po kilku dniach ekran pękł itp.). Smartfona używam głównie do przeglądania internetu, Facebook, Messenger, Instagram, Snapchat, YouTube itp. W gry raczej nie gram, a jeśli już to nie są one bardzo zaawansowane.
W P9 podoba mi się to, że ma ciekawy tryb monochromatyczny w aparacie, wg. mnie jest ładniejszy od G5 (chociaż LG też w miarę mi się podoba), ma 3 lata gwarancji, w tym 3 miesiące ochrony ekranu; do tego słyszałem że jest bardzo dobrze jeśli chodzi o zasięg (mieszkam na wsi, więc zasięg nie zawsze jest super).
Nie podoba mi się natomiast ubijanie aplikacji w tle, brak ładowarki Fast Charge w zestawie, trochę gorszy aparat niż w G5 (chociaż z tego co widzę i tak bardzo przyzwoity), mniejsza rozdzielczość ekranu, no i trochę mniejsza wydajność w porównaniu do innych flagowców (3GB ramu, słabsze GPU)
Jeśli chodzi o G5 to zdecydowanie przyciąga mnieszerokokątny aparat i ogólną jakość zdjęć, wyświetlacz QHD i bardzo dobra wydajność (snap 820, 4GB ramu). Odrzucają mnie niestety potencjalne problemy z wyświetlaczem (powidoki, 'rozlewanie' się ekranu, słaba maksymalna jasność), jakość spasowania (podobno w nowszych modelach jest nieco lepiej) i metalowa obudowa która pokryta jest lakierem, przez co wydaje się że to plastik.
I teraz pytanie, który smartfon lepiej wybrać? Chciałbym telefon, który wytrzyma ok. 2-3 lata użytkowania;zazwyczaj dbam o telefony i nie niszczę ich zbyt szybko. A może znajdę coś lepszego niż ww. telefonydo tych 1500-1600zł?
Z góry dzięki za odpowiedź!😃