Cześć. Obecnie korzystam z iPhone'a 5s (z którego jestem bardzo zadowolony, tylko ekran nieco za mały). Niedługo mam wymianę telefonu w abonamencie i mogę sobie pozwolić na telefon, który na wolnym rynku kosztuje około 1000zł. Do wyboru mam na przykład:
-Alcatel Idol 4
-HTC 626
-HTC 825
-HTC A9s/A9s
-HTC M9 Prime Camera
-Honor 7 lite Dual Sim
-Huawei P9 lite
-Huawei y6 II
-Moto X Play
-LG z serii X
-Lumia 950 (W Windowsa chyba nie ma co się pakować?)
-Samsung A5 2016
-Galaxy S5 neo
-Galaxy J5/J7 2016
-Xperia m4 aqua
-Xperia m5
-Xperia XA
To chyba wszystkie telefony które są na moją kieszeń 🙂 OK, a teraz czego oczekuję:
-Dobry aparat - Szczególnie w trybie automatycznym. Aparatu w telefonie używam duzo, ale po prostu nie mam czasu bawić się w ustawienia. W 90% przypadków po prostu wyciągam telefon i pstrykam spontaniczną fotkę. Fajnie, gdyby oprócz dobrych zdjęć były one też robione szybko. Także reasumując, zależy mi na aparacie który fajnie radzi sobie w trybie automatycznym (z 5s jestem tu bardzo zadowolony, aplikacja aparat jest prosta a zdjęcia całkiem niezłe, choć widziałem lepsze w innych telefonach).
-Energooszczędność (nie mylić z pojemną baterią!) - czyli ile mAh jest konsumowanych w danej jednostce czasu 🙂 Dziwnie to brzmi, ale po prostu mam zazwyczaj Power Banka przy sobie, a zdarzają mi się takie sytuacje (np. częste wizyty u mnie na działce gdzie nie ma prądu, albo w zeszłym roku lot do Ameryki Płd. który trwał aż 2 dni i podczas którego dużo słuchalem muzyki, siedziałem w necie) w których z telefonu naprawdę korzystam przez długi czas bez podłączania go do gniazdka. Np. takie Xiaomi długo trzymają bo mają ogromne baterie, ale nie dlatego, że są energooszczędne. Wiem, że królem energooszczędności jest Xperia z3 compact - ma niewielką baterię, która trzyma długooo, i mógłbym ją podładować dobre 4 razy moim power bankiem 🙂 Tutaj muszę zdać się na wasze odczucia, bo jeśli chodzi o benchmarki baterii, to w moim odczuciu są one BARDZO niedokładne. Szczególnie te z gsmarena, które uchodzą za wiarygodne...
-W miarę dobre wsparcie - Nie liczę w średniej półce cenowe na cuda, ale nie chciałbym kupić porzuconego już telefonu. W custom romy też nie lubię się bawić, zwłaszcza, że będę mał nowy telefon i nie chcę stracić gwarancji, a podobno czasem tak bywa u niektorych producentów.
-Rozmiar wyświetlacza jest mi dość obojętny, ale chciałbym mieć troche większy niż w IP 5s. Powiedzmy, że 5.7 cala to maksimum, optymalnie dla mnie byłoby pomiędzy 5 a 5,5 cala.
-Płynne działanie - lagom mówię zdecydowane nie 🙂 Ale nie gram za bardzo w gry, także nie potrzebuję nie wiadomo jakich podzespołów. Po prostu ma być płynny i w miarę szybko odpalać appki.
A może wziać coś w abonamencie, sprzedać 5s i nowy telefon i kupić coś innego?
Jakoze tekstu jest całkiem sporo, to krótkie podsumowanie:
1. Dobry aparat w trybie auto
2. Energooszczędność (=/= pojemna bateria)
3. Aktualizacje
4. Najlepiej 5 do 5.5 cala, może być mniej
5. Brak lagów
Dziękuję za pomoc z góry!