Witajcie,
Jestem posiadaczem smatwatcha Lemfo Lem5 Pro.
Zegarek jest bardzo interesujący i świetnie się sprawdza w codziennym użytkowaniu.
Pierwsze kroki to oczywiście poznanie funkcji i możliwości.
Na bierząco poznaje funkjonalność
Po kolei:
Język polski jest oceniam, że tłumaczenie jest na poziomie 90% (Menu główne jest nie przetłumaczone) ikonkiczytelne.
w ustawienia jakby ktoś chciał sprawdzić czy jest aktualizacja to tekst jest nie przetłumaczony(co ciekawe tekst jest po hiszpańsku lub portugalsku).
Wi-Fi jest i działa bez zarzutów tj. wykrywa sieci i bez problemu loguję się do sieci. Internet działa bez większych kłopotów jedynie kuleje ściąganie tarcz dedykowanych przez Lemfo.
Sklep Google Play działa bez zarzutów
Bluetooth mam sparowane dwa telefony ( Samsung S4VE i iPhone 6) sama procedura parowania przebiegła idealnie. Samo działanie również OK przypomnienia pojawiają się na Lemfo jak otrzymuję sms lub jak ktoś dzwoni pojawia się komunikat.Widoczne są tylko komunikaty.
GPS działa, aktualizując pogodę pokazuje miejsce gdzie się znajduje i warunki pogodowe.
Nawigacji nie sprawdzałem...
Pulsometr działa
…pokazuje w miarę dokładni porównywalne z pulsometrem w Samsungu S8.
Krokomierz też działa dobrze (Szkoda, że nie można synchronizować z innymi aplikacjami np. Endemondo lub Samsung Health na telefonie)
Jeszcze nie zainstalowałem karty SIM jak zamontuję to sprawdzę jak działa aplikacja Samsung Health.
Może funkcjonalność krokomierza i pulsometru będą efektywnie wykorzystane.
Odnośnie wyglądu nie piszę bo to sprawa subiektywna dla mnie jest Super.
Wyświetlacz bardzo dobry, jak na wielkość 1,39 cala
Bateria wytrzymuje (jak nie szalejemy z Wi-FI, GPSem i Bluetooth) to 2 dni.
Tarcze dodatkowe, jest tego sporo w sieci wysttarczy stworzyć w pamiędzi telefonu folder "clockskin" i skopiować właściwe tarcze (projeky dostępne na stonie: https://plus.google.com/communities/109827242607524552712 )
Stabilność sytemu android... było OK jakieś 2 tygodnie i dzisiaj zdarzenie zegarek przestał działać, brak reakcji, czarny ekran nie reagował na próbę podłączenia do komputera ani na ładowanie sieciowe!!!
Bez paniki... na szczęście zegarek ma menu serwisowe!
Jak je uruchomić:
Należy przytrzymać przyciski środkowy (Power) i dolny, trzymamy do momenty pojawienia się loga Lemfo Lem5 następnie zwalniamy przyciski i po chwili pojawi się na menu serwisowe sterowanie menu górnym przyciskiem zaznaczamyclear emmc i przyciskiem środkowym(power) akceptujemy czekamy na ponowne uruchomienie zegarka trwa to dłuższą chwilę jakieś 2-3 minuty.
Poniżej wrzucam zdjęcie jaką mam wersję androida.
update 07-01-2018:
minęły kolejne 2 tygodnie z Lemfo Lem5 pro
Co nowego... hmmm to działa stabilnie, zero problemów.
Zegarek ma funkcję "Clean All" działa... potrafi wyczyścić (zabić aplikacje w tle) łącznie ze statystykami typu: czas działania androida, zliczanie kroków z aplikacji Sport niestety ma również wyzerowane statystyki :-) Dlatego z tą funkcją ostrożnie się obchodzić najlepiej zrobić to albo późnym wieczorem lub wcześniej rano(Generalnie przed rozpoczęciem aktywności)
Bluetooth a połączenie z Samsungiem S4 zdarzało się że następowało rozłączenie... Niestety ponowna próba połączenia bez skutku z iPhonem 6 nie zdarzyło mi się stracić połączenia.
Odnośnie zainstalowanie karty SIM temat ciągle czekam na działanie (odkurzyłem starą kartę AERO2) niestety format jest tylko microsim a potrzebna jest karta nanosim.
Mam prośbę jak macie jakiś pomysł na tani"prepaid" tj. ważność konta na rok na połączenia wychodzące i przychodzące.
Dajcie znać.
update 16-01-2018
Nano SIM zainstalowane:-)
Aplikacja Samsung Health skonfigurowane choć męczarnia była:-)
Główie to wprowadzanie nazwy użytkownika i hasła klawiatura systemowa dała o sobie znać:-)
Powiedziałbył, że jest dla wytrwałych:-) Głównie kłopot polegał na przełączaniu z klawiatury z literowejna cyfrowąi znaki specjalne w lewym dolnym rogu czułość dotyku praktycznie zerowa.
Najważniejsze, że się udało zalogować:-)
Po zalogowaniu pojawiła sie niespodzianka aplikacja przestała działać (pewnie miała prawo godzinę wprowadzać nazwę użytkownika i hasło) miała prawo:-)
Ponowne uruchomienie aplikacji już wszytko odbyło się bez problemu:-)
Dane zostały synchronizowane z moim kontem:-)
Używalność aplikacji,działa:-) Ekran identyczny jak w telefonie tylko na mniejszym ekranie osoby o słabym wzroku raczej będą mieć problem(Załaczam zdjęcie jak się prezentuje).
Ciekaw jestem jak ta aplikacja działa na zegarkach Samsunga. Jeżeli Samsung zoptymalizował ją pod zegarek będę musiał sie rozglądnąć po sieci czy jest wersja na smartwatcha:-)
Jeżeli chodzi o zliczanie kroków to jest to poziom zbliżony do tego co ma w telefonie Samsunga(więc jest dobrze)
Co do pozostałych możliwości tj. bieganie i jazda na rowerze to muszę odłożyć na później test (za oknem sypie intensywnie śnieg) Wiec czekam na lepsze warunki:-)
Jeżeli chodzi o funkcje telefonu:
Instalacja SIM przebiegła sprawnie, android wykrył kartę bez problemu.Ustawienia siecido wyboru mamypreferowaną sieć 2G lub 3G.
Możemy również skonfigurować dostęp do opereatora (Operatorzy sieci - tak to jakość dziwnie jest przetłumaczone)
Jak android wykryje sieci to możemy sieć ustawić ręcznie lub automatycznie.
Wskaźnik mocy sygnału działa(skazuje aktualną moc na skali od1do 4 kresek) Nazwa sieci nie wyświetla się.
sms OK (gorzej z pisaniem) jest opcja głosowa(to jeszcze do sprawdzenia jak to działa)
Telefonowanie potestuję ale jak wyjadę z głuszy w której aktulnie jestem (bardzo słaby zasię max 1 kreska)
Wytrzymałość baterii narazie wytrzymuje dzień włączone jest Wifi, GPS, GSM 3G.
Pod koniec dnia jest ok. 20%
Generalnie zużycie baterii jest widoczne ale na pocieszenie powiem, że w Samsungu S4 bateria to słaby punkt (porównuje to do mojego drugiego telefonu iPhone6).
Podsumowując
Czysty android jest ciekawą propozycją ale Google jak chce wesprzeć rynek smartwatcha powieniem wspomuć developerów w projektowaniu aplikacji dedykowanych na tego typu urządzenia. Głowna sprawa to interface(Layout) optymalizowany pod okrągłe ekrany wielkości 1,4 cala.