Witam użytkowników J5 2016!
Postanowiłem stworzyć poradnik/tutotial co wartozrobić aby bateria "dobrze trzymała" 😉
Nieodłącznym składnikiem poradnika jest pobranie z linku niżej większej ilosci screenówdo których bede sie odnosił w punktach niżej. Niestety nie wstawię na forum 100screenow, dlatego są w pakiecie na dropboxie na którym są bezpieczne. Screeny pochodzą z mojego tel samsunga s7 ale układ menu oraz opcje które nizej opiszę są takie same więc bez obaw.
----
UWAGA (update 26.01.17r)
Użytkownik @cholek3wykonał kawał dobrej roboty, tworząc video-poradnik o optymalizacji. Link niżej w spoilerze. Poradnik stworzony na androidzie 7.0
Zachęcam do obejrzenia jak i przeczytania moich wypocin niżej 😉Pamiętajcie o podziękowaniu dla autora video poradnika.
Spoiler
----
Podzieliłem wszystko na kroki do wykonania aby łatwiej było opisać caly proces.
Czyli pobieramy:
Spoiler
https://www.dropbox.com/s/f7eozfw1awgohu7/optymalizacja_s7.rar?dl=0
1. Wyłączenie aplikacji które dostajemy razem z softem a nie są nam do niczego potrzebne (nie będziemyich używać).
(ustawienia - aplikacje - menadżer - reszta na screenach)
wchodzimy na aplikaje ktorą chcemy wyłaczyc i klikamy wyłącz
2. Kontrola ustawień google.
Warto okiełznać polityke google i ustawić mozliwie pod siebie, czego nie potrzeba albo na co sie nie zgadzamy to wyłączyć
(ustawienia - google)
3. Ustawienie oszczedzania dla aplikacji
Czyli co ma byc "usypiane" a co w gotowości. Ustawiać nalezy z głową, jesli mamy zamienniki aplikacji (tak jak ja exdialer - dialer, textra sms - wiadomosci, nova - launcher TW fabryczny) to należy je pominąć, gdyż są to aplikacje których praca nie moze byc ograniczana przez system
(ustawienia - bateria - reszta na ss)
4. Ograniczenie internetu (danych) dla aplikacji które nie są na 1 planie. Tylko dla danych komórkowych, na wifi nie działa ograniczenie.
Tutaj na logike, co moze korzystac z neta bez naszej wiedzy (czyli nie jest na 1 planie- czyli nie jest odpalone przez nas w danej chwili) Jesli nie damy zielone swiatla dla np whatappa to na danych komorkowych gdy nie bedziemy bezposrednio w tej aplikacji - nie otrzymamy wiadomosci. To warto miec na uwadzę.
(Ustawienia - licznik danych - dane w tle - reszta na ss)
5. Wyłączenie pozostałych programów których zgodnie z pkt 1 nie moglismy wyłaczyć
Uzyć do tego mozna:
Ez disabler - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hecorat.packagedisabler&hl=pl
Package disabler pro - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ospolice.packagedisablerpro&hl=pl
Bk package diabler - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kunkunsoft.packagedisabler&hl=pl
odnosnie programów wymienionych wyzej:
ez nie polecam, ostatnia dobra wersja to 2.3, pozniejsze maja ograniczenia w ilosci pakietów
package disabler pro rownież ma ograniczenia w nowych wersjach
BK p.... - slyszalem sporo pozytywnych opinii ale nie testowałem
Moja lista co mam wylaczone, rowniez na screenach w odp punkcie po pobraniu paczki z dropboxa
6. Kontrola uprawnień dla aplikacji
Czyli co ma do czego dostęp, niektore apki maja tego za duzo, wiec polecam dokladnie apka po apce sprawdzic i ograniczyć. Warto...
(ustawienia - prywatnosc - uprawnienia - reszta na ss)
7. Kontrola trybu doze. Czyli trybu w jaki tel powienien przechodzic po dłuższej bezczynności oraz bezruchu samego tel.
Najczęsciej nocą, ss z mojego nocnego doze z programu gsam battery ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gsamlabs.bbm&hl=pl )
Doze mozna wymusic Force Doze ale niczego to nie daje, moja prywatna opinia, testowałem oczywiscie.
8. WLD - wakelock detector - punkt dla zaawansowanych uzytkowników
Do odpalenia bez roota dzieki poradnikowi @cholek3
Pomocna apka która obrazuje wybudzenia systemu. Pasek na gorze to wskaznik wybudzeń. Czym mniej czerwonego tym lepiej, idealnie 0%, przyjmuje sie (w zaleznosci od konf tel i apek jakie posiadamy) dopuszczalne od0-10%. U mnie zazwyczaj 2-6% z naciskiem na 2-4%.
O co w tym chodzi, juz tlumaczę.
Z 2 screenow ktore dalem wynika ze odlaczylem tel od ladowarki 19h3m temu, na ten czas ekran swiecil 3h4minuty ale procesor byl wybudzany przez 3h54m, czyli czas wakelockow to 50m, głownie przez AOD.
Na dole dodałem jeszcze pare słow na temat deep sleep i wskaznika wybudzeń.
Spoiler
https://forum.android.com.pl/topic/281262--wakelock-detector-light-bez-roota?do=embe/
9. Statysyki baterii.
Warto raz na jakis czas wejsc i zobaczyc co jest na szczycie listy, czy jest to ekran(prawidłowo), czy moze uslugi google play (niedopuszczalne - taki stan oznacza problem)
Wbudowane statystyki są pewnego rodzaju wskazówką, coś sie dzieje z systemem, mam drain baterii (szybsze rozładowywanie), nalezy zastanowić się dlaczego i poszukać sprawcy.
Po wyl ekranu tel powinien przechodzic w deep sleep, czyli stan uśpienia, spadek taktowania procesora itp
Po dłuższej bezczynności w tryb doze (najczęściej nocą)
10. Pozostałe "tricki"
WIFI - usypianie połączenia
czyli wchodzimy w ustawienia -> wifi -> więcej -> utrzymuj poł wifi podczas snu
nigdy - po wyl ekranu wifi zostanie wyłączone po około 10 min, zostanie automatycznie włączone i połączone z dostępną siecią przy następnym wł ekranu
zawsze - wifi włączone zawsze czyli większy pobór energii
lokalizacja - wspomaganie
- rozwijajmy belkę, przytrzymujemy palec na ikonie lokalizacji -> zwiększ dokładność -> odznaczamy obie opcje
oraz
Jak sprawdzić ten nieszczęsny deep sleep
Jesli dokladnie prześledziliściepkt 8 razem z podglądem screenów z dropboxa zapewne juz wiecie jak spr deep sleep i o co w tym chodzi 😉
Mimo wszystko nadal mogą być niejasności więc tłumacze jeszcze dokładniej.
Jak wiadomo deep sleep to stan uśpienia procesora ktory ma pojawić sie zaraz po wył ekranu. Czym wiecej deep sleep tym lepiej, wzorcowo 100%, praktycznie nie do uzyskania, gdyz uzywajac tel zmieniamy proporcje o ktorych niżej.
Patrzymy na screeny niżej, są to 2 ss z gsam i wld
Spoiler
Na obu widzimy te tel został odłączony od ładowarki 14h6min temu.
W wld widzimy że czas wybudzenia procesora to 2h6min - jest to czas ekranu + wybudzeń. Wiadomo ze jak ekran jest wlaczony to tel nie moze byc w deep sleep gdyz procesor nie jest w stanie uspienia.
Niżej widzimy ze ekran swiecil 1h37m wiec z prostej matematyki czas wybudzeń przy wył ekranie to 29m - czyli te 29m podczas wyłączenia ekranu tel był wybudzany. -> nie był w stanie deep sleep (29m). Te 29min to suma czasu wybudzeń (ktore wld pokazuje nam dokladniej), moze to byc np 5tys wybudzen po 0.x sekudny ale łacznie da to czas 29minut. U każdego bedzie inaczej.
Pytanie dlaczego ? Otoz to wszystko zalezy od sposobu konfiguracji tel, apek wbudowanych jak i doinstalowanych, agresywności ich pracy (synchronizacji) czy nawet od tego czy aplikacja jest prawidłowo napisana przez programistę.
Dlatego wskazniki wybudzen, deep sleep oraz stosunek % deep sleep są scisle powiązane, czym więcej uzywamy tel tym wskaznik % deep sleep bedzie niższy.
Albo inaczej, odłączyliśmy tel od ładowarki 2h temu i przez 2h ekran był właczony - jaki bedzie deep sleep - 0%, wiadomo ze jak ekran jest wl to procesor rowniez pracuje.
Dlatego uzyskanie 100% deep sleep nie jest mozliwe z 2 powodów, uzywamy tel oraz mamy wybudzenia. Nawet najlepiej zoptymlizowany android bedzie takowe posiadał. Mam obok s4 mini z rootem, po mojej kuracji leczniczej, na 10d pracy od ładowania ma 1h wybudzeń, tak to mozliwe 😉i wszystko w tel działa. Dlatego trzymajmy kciuki za roota bez flagi knox to zrobimy z nich prawdziwe maszynki 😛
Spoiler
+moje aplikacje
wiele osob pisze do mnie na pw pytania czy mozna uzywac fb, messengera, co polecam zrobic aby bateria lepiej pracowała, czego uzywam, wiec napisałem ten poradnik aby tych pytań było mniej 😉dorzucam tez liste swoich aplikacji dla ciekawskich
Wątek wrzuciłem do dyskusji ogólnej, myślę ze tutaj zagląda najwięcej osób, czy warto przypiąć zostawiam dla moderatorów 😛
+
Kontrola nocnego deep sleep/doze oraz ustalenie spadku baterii w stanie bezczynności na x godzinpracy
Wiele osób często skarży się że tel nocą zjada im sporo energii, na 8h snu są to spadki np 5-20%. Niżej opisze prosty sposób na sprawdzenie co dzieje sie w nocy z tel.
Prawidłowy spadek baterii na 8h leżakowania to od 1-3%, wiadomo jak zawsze wszystko zależy od tego co mamy w tel i jak skonfigurowane. Napewno spadki po 5 i wiecej % nie są normlne.
Czego potrzebujemy ?
1. Program WLD (zgodnie z poradnikiem wyżej musi on działać)
W programie w ustawieniach zaznaczona opcja mod zaawansowany oraz statystki od odłączenia.
2. Program Gsam battery monitor w celu ustalenia przebiegu doze oraz częstotliwości procesora
To zaczynamy, przed odłożeniem tel zapamiętujemy albo robimy screena stanu % baterii.
Wyłączamy wifi oraz dane komórkowe, uruchamiamy ponownie tel aby statystyki w WLD zostały zresetowane (jesli bateria spadla to robimy nowego ss)
Wyłączamy ekran i odkładamy tel do rana, bez ruszania niech poleży te xx godzin.
Ważne - rano odrazu sprawdzamy ile % ubyło,odpalamy WLD, sprawdzamy wskaźnik wybudzeń, czas deep sleep, w gsam baterry przejscie w tryb doze oraz jak zachowywał sie procesor.
Wszystko niżej na moim dzisiejszym nocnym przykładzie
----
A więc rano odpalamy WLD i widzimy:
Spoiler
Na 8h 13m pracy tel zużyłokoło 2%. Czas wybudzenia łącznie to niecałe 3minuty. Przy tak niskim wskaźniku nie ma sie do czego przyczepić.
Widać ze standardowo uslugii google play w zmowie z FB i instagramem generowały wybudzenia (na łaczny czas niecałych 3min). Jest to normalne przy tych aplikacjach i niczego nie zmienimy.
Mozemy wyliczyć % deep sleep.
jak wiemy deep sleep to wskaźnik uśpienia procesora tylko po wyl ekranu wiec odejmujemy czas pracy ekranu od aktywnosci. Musimy przeliczyc na minuty bo 1h to 60 min więc liczenie na godziny nie zadziała 😛.
a = 8h 8min = 488min || b = 8h 5min = 485min
x (%) = (485x100)/488 = 99.38 %
Sprawdzamy jak wygladał tryb doze, jak widac tel troche zwlekał ale wkoncu przeszedl w doze i siedział w nim do rana.
Spoiler
Taktowanie procesora rownież spadło do 0 (czyli uspienie = deep sleep)
Spoiler
Następny test będzie taki sam tylko z włączonymi danymi komórkowymi przez całą noc 😉Dziękuje za uwagę i mysle ze niektórym z Was troche rozjaśniłem temat.
Wiem ze sporo tu starych wyjadaczy którzy widząc takie wpisy śmieją sie oblizując wąsy z porannej kawy 😛no ale...
+
Kolejna noc i tak jak wspomniałem test z włączonym netem komórkowym. Niestety słabszy zasieg 1kreska ale wyniki są 😉
Ubyło 3%, wiec pomimo słabszego zasiegu nie było tak zle.
WLD:
Spoiler
Jak widzimy czas wakelockow to 8min (1%) wiec tragedii nadal nie ma.
Jak zwykle uslugi google play w połączeniu z FB grają pierwsze skrzypce...
Przebieg doze:
Spoiler
Bez zastrzeżeń, tel odczekał około 1h po czym wspał w doze i z małymi przerwami trwał do rana do właczenia ekranu. Tak powinien wygladać prawidłowy stan doze bez używania wspomagaczy (np force doze)
Jak pracował procesor:
Spoiler
Widac ze miał kilka mocniejszych wybudzeń gdzie wchodził na wyższe taktowanie. Efekt wybudzeń
Do pełni szczęścia brakuje jeszcze testu nocnego z włączonym wifi 😛
gdybym o czymś zapomniał to zapraszam do dyskusji oraz życzę samych dobrych wyników i SOT (screen on time, czas pracy ekranu).
Pozdrawiam !
(jesli to możliwe prosze o podpięcie tematu tak aby był łatwiej widoczny, dziekuje)
Gdy macie pytania, niejasności zapraszam do dyskusji.