Witam wszystkich.
Postanowiłem napisać ten post tylko po to by nikt koto ma dwie ręce, kartę telefoniczną, przyssawkę do szyby np od nawigacji, kartę do gry np 2 caro, wykałaczkę i malutki pędzelek nie pozwolił się wykorzysta.
Na początku grudnia minionego roku jako właściciel flagowego SGS6 doznałem niemiłego doświadczenia. Mianowicie pozostawiłem telefon na noc w samochodzie temp nocąok -2sC, rano gdy wstałem i nie było obok mnie mojego cacy pobiegłem do auta i szybko przyniosłem do domu. Telefon był rozładowany. Podłączyłem do ładowania i pozostawiłem go na parapecie. Po około 15 sek telefon wydobył dziwny dźwięk z siebie. Myślałem z początku że to ziarenko piasku pod butem lub listwą. Wziąłem telefon do ręki lecz gdy obróciłem go na pleckach zauważyłem rysę pomiędzy aparatem a obudową na tym niewielkim odcinku telefon pękł. Dramat... dlaczego?
Stwierdziłem że nic innego mi nie pozostaje tylko oddać telefon do serwisu (gwarancja) w celu naprawy powstałego nie z mojej winy uszkodzenia. Spakowałem wszystko zabezpieczyłem telefonik bardzo o niego dbam nie ma na nim nawet 1 skazy nawet nalepki oryginalne są na obudowie więc pewny podjętej decyzji udałem się do serwisu (sieci sklepu w którym go kupiłem). Tam bardzo doświadczona Pani uważam że takie starsze kobiety bazujące tylko na aparatach z kablem i słuchawką nie powinny już pracować na takich stanowiskach jak osoba przyjmująca reklamację i sporządzająca protokół, młode ogarnięte i miłe dziewczyny szukają pracyno ale... (nie da się zrozumieć wszystkiego) Jako opis przyczyny powstania usterki wpisała "pęknięcie przy aparacie" wszystko... krótko zwięźle i do /ciach/. Ponadto twierdziła że telefon został zgnieciony(...) tu pozwolę sobie już oszczędzić dalszy ciąg rozmowy z Panią. Pozostawiłem swój S6 smutny i wróciłem do domu.
Po 2 tyg i 2dniach dzwoni do mnie gość i mówi że w moim SGS6 jest uszkodzenie mechaniczne i serwis może to naprawić odpłatnie. Więc próbuję wytłumaczyć jak powstało uszkodzenie no to gość mówi że on tylko dzwoni i informuje o decyzji a nie rozpatruje roszczeń. Więc pytam na jaką kwotęserwis Samsunga Autoryzowany wycenił sobie wymianę tylnej klapki. Siedzicie? Usiądźcie proszę. 597zł Pytania? ja już nic nie miałem do powiedzenia poza tym że chcę jak najszybciej otrzymać telefon z powrotem.
Po 2 tyg i 5 dniach mój telefon dalej do mnie nie wracał. Postanowiłem zadzwonić do serwisu i zapytać co jest grane tam nie mogę powiedzieć borzeczowy gość przekazał mi nr listu przewozowego kuriera który telefon jak się okazuje dowiózł już na 2 dzień do punktu odbioru w sklepie.
Mamy sobotę zły bo mija już 3 tyg bez telefonu postanowiłem jechać do sklepu w którym, zareklamowałem telefon i mówię że od 2 dni telefon jest u was i nie raczycie nawet powiadomić mnie o tym. Pani nie miała nic do powiedzenia w tej sprawie. Jak zapytałem po co leżą telefony na biurkach skoro i tak ich nie odbierają a podają przy reklamacji jako kontaktowy też nie umiała odpowiedzieć. Jakby jej/ciach/ mowę odebrało.
Jest to dość duża sieć sprzętu elektronicznego w Polsce i nie tylko ale pozwolę sobie oszczędzić promowania tej firmy.
Telefon przywiozłem do domu. W sieci znalazłem sklep który oferuje za kwotę 128zł z wysyłką oryginalną klapkę do tego telefonu. Zamienniki mają dostępne chyba po 40zł. Fakt nie ma nr imei na obudowie lecz jest to standard gdyż nie produkowali przecież do każdego telefonu na zapas osobnej klapki. Pozostałe napisy świadczące o oryginalności jak najbardziej są na swoim miejscu.
Teraz wrócę do wstępu gdzie wymieniłem kilka przedmiotów i 2 ręce. Nie będę opisywał czasu przyklejenia nowej klapki lecz rozwinę dylemat zdjęcia starej pękniętej klapki. Otóż w sieci jest sporo filmików o tym jak to zrobić. Ładnie na filmie (zazwyczaj już wcześniej była ściągana) w rzeczywistości jest troszkę gorzej lecz jest to wykonalne w niedługim czasie i 100 satysfakcji. Zrobiłem tak z moim telefonikiem i jestem zadowolony lecz nie biorę odpowiedzialności jeśli uszkodzicie w ten sposób swój telefon. Proszę oto krótki poradnik:
1. Wyposażenie: stabilny stolik, ściereczka miękka złożona we 2-3 warstwy aby było na czym oprzeć wygodnie telefon,
2. Kładziemy wyświetlaczemna ścierce i suszarką do włosów ogrzałem tylną obudowę wykonując koliste ruchy po ramce z odległości około 5-10cm (nie trzymać w jednym miejscu suszarki, należy zapewnić ciągły ruch. Czas (według uznania) ok. 45 - 130 sek ma być cieplutkie lecz nie gorące.
3. Mocujemy uchwyt na tylnej obudowie w jak najniższym punkcie i zaczynając on (w moim przypadku prawego rogu) odciągamy uchwyt przytrzymując sobie ramkę telefonu i obserwujemy rozchodzącą się szczelinę. Trzeba przy tym użyć siły należy kontrolować telefon aby się nie odgiął zbyt mocno bo pęknie coś po drugiej stronie.
4. Jeżeli szczelina się pokazuję lecz jest naprawdę ciężko ją bardziej odchylić tak aby zmieściła się między klapką a ramką karta np. bankomatowa to należy zdjąć uchwyt i powtórzyć krok 2. ( PAMIĘTAJCIE !!! karta bankomatowa, nie róbcie tego igłą, nożem, nożykiem do tapet itp jak często widać na filmikach, śruby też odkręcacie młotkiem i przecinakiem?)
5. Gdy wsuniemy okrągły róg karty (nie za głęboko) wystarczy 3-4mm możemy obok wsunąć kartę do gry. Kartą bankomatową natomiast delikatnie jedziemy dookoła telefonu przesuwając za nią kartę do gry.
6. Następnie pozostaje już tylko podnieść klapkę za uchwyt nawigacji do góry obserwując postać uszczelki która przy tej czynności oczywiste, że się zniszczy ale trzeba pomóc jej się oderwać gdyż możemy myśleć że klapka jest już odklejona i odłożymy ją ciągnąc za nią telefon na uszczelce.
7. Usuwamy wykałaczką (drewnianą) pozostałości kleju z telefonu, omiatamy pędzelkiem i naklejamy nową klapkę.
8. Ja nakleiłem mało tego jeszcze szkło 9H na tył i przód.
Czas pracy to około 15-20 minut. Koszt 128zł + szkło hartowane 30zł wg uznania / serwis wg gwarancji minimum 14 dni koszt 597zł
469zł - to koszt przepraszam czego?
Nie naprawiam telefonów, jestem zwykłym człowiekiem i ogarnąłem temat na pewno nie gorzej niż by to zrobił serwis zachowując przy tym 110% skupienia i oddania - myślę że też dacie sobie radę.
Może i dużo się rozpisałem lecz mam nadzieję że wiele osób zastanowi się głęboko zanim przekroczy próg serwisu z opisywanym problemem.